Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gymnázium vs. ZŠ

Od: ilonk odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
Moc nechápu proc se říká,že je gymnázium težší než ZŠ. V čem je to jiné?
Jaké jsou od dětí požadavky?
To mají jako více hodin?
Právě to moc nechápu.
Děkuji za objasnění buď od lidí co chodili/chodí nebo kdoholiv jiných.
Nebo i klidně jiné rozdíly a příklady.*srdce*

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

0x

Na gymnázium jsem chodil v první polovině 90.let. Učivo o moc těžší nebylo, spíš se všechno probíralo víc do hloubky, samozřejmě včetně totálních nesmyslů, který 99% lidí nikdy v životě k ničemu nevyužije (počínaje výpočtem goniometrických funkcí a konče strukturou eukaryotický buňky). Hodin bylo trochu víc, dvakrát týdně 8, jednou 7, jednou 6, jednou 5. Já osobně jsem se na gymplu nenaučil nic novýho kromě chození za školu, falšování omluvenek, kouření a chlastání. Ale byla to nádherná doba v super kolektivu, plná neuvěřitelných zážitků, na kterou budu do smrti strašně rád vzpomínat. Z hlediska rozšíření znalostí mi ovšem nedala skoro nic...

rajskyprotlak
hodnocení

0x

Každé má svoje. Na gymnáziu nejsou předměty jako dílny, pěstitelky, péče o dítě, vaření... Na gymnáziu je místo těchto hodin zařazen větší počet hodin výuky cizích jazyků i některých dalších předmětů.

hodnocení

0x

Gymnazisté v převážné většině pokračují ve studiu na vysokých školách. Jakési předpoklady k pozdějšímu náročnějšímu studiu se projeví už u žáků v 5. třídě. Proto se do primy dělají přijímací zkoušky, aby se na gymnázium dostali ti opravdu nejlepší. A tak se stane, že stejné učivo v primě až kvartě jako v 6. až 9. třídě ZŠ se na gymnáziu může probírat více do hloubky a rychleji než ve třídách, kde zůstává sice mnoho normálních žáků, ale také tam zůstávají ti nejpomalejší a ti nejproblematičtější žáci.

Mám osobní zkušenost z konce 60. let, kdy jsem absolvovala experimentální studijní 9. třídu. A mám zkušenost se svými dětmi. Za znalosti na dvojky na gymnáziu by na ZŠ byly ještě pochváleny a známky by tam byly samozřejmě jedničky. Na gymnáziu už pak neměly za spolužáky "nosiče vší", ale setkávaly se jinými talentovanými dětmi. Možná to zní trochu elitářsky, ale vždy je pro život vhodnější mít pomyslnou laťku o něco výš než níž.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]