Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika - výpočet síly - páka jednozvratná

Od: dashen* odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu, jak vypočítat :

Louskáček na ořechy jedním ramenem leží na stole. Jakou silou působíme na ořech, který je opřen ve vzdálenosti 3 cm od osy otáčení, jestliže síla 50 N působí ve vzdálenosti 21 cm?

Jestli mi můžete poradit ještě dnes, budu moc ráda - je to DÚ. Děkuji, nevím jak na to. Moc děkuji, Dashen ♥

Fyzika - výpočet síly - páka jednozvratná

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

3x

Já bych zauvažoval a vyšel z rozložení sil na páce, třeba taková fošna - houpačka, kde je to fifty:fifty v rovnováze. Se sedláckým rozum to půjde...

dashen*
hodnocení

Tak cv. 3) jsem vyřešila takto: F= F ¹ • r¹/ r

F= 50•21/3

F= 1050/3 = 350 N

Na ořech je třeba působit silou 350 N.

:D Zítra se ukáže, jestli je to dobře.

Bussi, takové rady jako ty, můžu rozdávat rovněž. *ee*

jirbar*

Problém je v tom, že "buss" měl pravdu. Prostě rovnováha dvou momentů. Jo jo. Chce to selský rozum a trošku makat a ne se zesměšňovat hledáním rady na takovou prkotinu.

buss

Tak se neptej a rozdávej, na co ta škola je. Já jen navádím jak, proč to někomu počítat?

katulinka*

Nevím jak to vypočítat - jak by jsi to vypočítala ty? :

Pákou chceme nadzvihnout skříň s hmotností 100kg. Páku podstrčíme pod skříň podle obrázku. Jakou silou musíme působit na konci páky?

hodnocení

2x

Znas neprimou umeru?

50 ku cemu se ma stejne jako 3 ku 21?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]