Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak narysovat pravidelný čtyřstěn?

Od: matematika odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, mám zadanou stranu a=5 cm, ale nevím, jak mám těleso narýsovat, nechybí mi v zadání i výška? Prosím,neporadí mi někdo, jak na to? Dekuji moc :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Pravidelný- tak bude každá strana 5 cm. Taková špička ze 3 trojúhelníků a jeden tvoří podstavu.

Pro představu si takové trojúhelníčky vystřihni a slep si je.

To je i taková hádanka.
Kterak ze šesti sirek udělat čtyři trojúhelníky.

hodnocení

0x

Pravidelný čtyřstěn je jehlan, jehož čtyři stěny jsou rovnostranné trojúhelníky o délce a (v tomto příkladě o délce 5 cm).

Tady je odkaz na soubor, kde je malý obrázek pravidelného čtyřstěnu

sspu-opava.cz/...

Možná pomůže postup v tomto souboru

zsondrejov.cz/...

Místo čtverce je ale potřeba nakreslit jako podstavu trojůhelník.

Tu délku výšky lze dopočítat.

Vzorec je např. zde

dopocitej.cz/...

h = (a/3) krát odmocnina ze 6

h = příbližně 4,1 cm

doplněno 03.02.21 15:30:

A ta výška ten podstavný trojůhelník protíná v těžišti toho trojúhelníka.

hodnocení

0x

Nebo tu udělat takto:

Tady je odkaz na soubor, kde je obrázek čtyřstěnu (na straně 42)

home.pf.jcu.cz/...

Vytisknout si tu stránku, odměřit si ty úhly z toho obrázku a délky stran na tom obrázku a pak to "přepočítat"na délku 5 cm. Tedy strany nakreslit v určitém poměru a úhly nechat stejné. Nebo prostě to nakreslit tak velké, jak velké je to potřeba, ale se stejným poměrem délek těch stran, jako je poměr na tom obrázku.

V tzv. 3 rozměrném zobrazení záleží na úhlu pohledu a dle toho jsou nakresleny rozměry stran, takže není jen jeden jednoznačně správný obrázek.

matematika
hodnocení

Děkuji, nějak to vymýšlím :)
liska5

Jak vymýšlím? To je hned vystřihnout si naráz 4 trojúhelníčky o stranách 5 cm.

4 papírky na sebe a z těch trojúhelníčků postav pyramidku..

matematika
hodnocení

*vymyslím (korekce slov), ale už vymyšleno a narysovano. :)

zuzana*
hodnocení

0x

Výška tělesa se konstruuje pomocí výšky stěny. Bokem si narýsuji pomocnou konstrukci stěnu čtyřstěnu v rovině, v ní jeho výšku (tu potřebuji už na konstrukci podstavy) a pak bokem zkonstruuji ještě třeba "průřez" kolmo středem tělesem (trojúhelník o straně hrana a, výška stěny, výška stěny), jeho výška je tělesová výška, kterou pak mohu nanést.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]