Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám spočítat elekteonovou konfiguraci sloučenin? Poradíte?

Od: wheeze odpovědí: 4 změna:
Jak už jsem řekl v předmětu, nedokážu spočítat elektrnovou konfiguraci sloučenin. Poradíte mi někdo jak na to prosím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mohl bys být trochu konkrétnější? Co třeba nějaký příklad?

doplněno 02.02.21 14:46:

V tomto případě jsou oba prvky z druhé periody. Valenční sféra obou prvků využívá orbitaly 2s a 3*2p. Bor ve třetí skupině PSP má 3 elektrony v koinfiguraci 2s2 2p1, fluor má konfiguraci 2s2 2p5. Fluoru do oktetu chybí jeden elektron takže vytvoří sdílený pár na kombinaci s jedním (hybridizovaným) obitalem boru. Pro tento účel excituje jeden elektron nu orbitalu 2s a bor vytvoří konfiguraci 2s1 3p2. Tak může vytvořit tři vazby sigma se třemy atomy fluoru. V této fázi je čtvrtý orbital prázdný. Na ten se může navázat nějaký nukleofiloní anion jako donor a vznikne komplexní anion:

BF3 + NaF = NaBF4; proto označujeme BF3 jako Lewisovu kyselinu.

OK?

wheeze
hodnocení

Asi třeba jaká je elektronové konfigurace BF3, zbytek si pak podle toho odvodim.
wheeze
hodnocení

Spíš sem měl na mysli jen jak bude vypadat elektronové konfigurace prvků ale i tohle mi docela pomohlo, díky

jabraka*
hodnocení

0x

asi musíš nakouknout hlouběji:

JABRAKA

google.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma elektronová konfigurace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]