Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mluvený projev

Od: elisa24® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

nemáte nějaké rady, jak zlepšit mluvený projev, co se týče intonace a monotónnosti? Snažím se umísťovat přízvuk podle toho, jestli je to přízvučná slabika nebo ne, snažím se o intonaci (fall-rise, fall, rise). Když mluvím, tak mi připadá, že to dělám, ale když si poslechnu nahrávku, tak je to téměř zanedbatelné. Dále jsem docela překvapená, jak mluvím neskutečně pomalu. Vyzní to strašně monotonně a mám nesympatický hlas.

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

4x

elisa24: máte svůj typický hlas, své vystupování, gesta, melodii i rytmus hlasu. Samozřejmě se na tom dá pracovat. Zkuste mluvit sama na sebe nahlas před zrcadlem, vaši prezentaci si několikrát vyzkoušejte. Mluvte jak jste zvyklá, přirozeně, volně, soustřeďte se na váš odborný výklad a neodvádějte svou pozornost k tomu, jak vás vnímají posluchači. Znají vás, i váš hlas.

Kdybyste měla čas a chuť si hrát s rétorikou, můžete i libovolný text jen tak pro legraci číst úmyslně parodicky jako pohádku dětem, jako úplně nudné předčítání hospodářských výsledků správní radě, nebo jako reportáž ze vzrušujícího sportovního děje, zkuste napodobovat různé řečníky, atd. Ale to jsou jenom takové hračičky.,

Hlavně, jde o správnou výslovnost a skloňování číslic, což pletou snad všichni redaktoři i další lidé v televizi. Také je dobré neplést výslovnost některých zkratek a používat vžité názvosloví. Některé je počeštěné například slovo frekvence se v původním tvaru výslovnosti frikvensy vyslovuje pouze v přímé návaznosti na nějaký přístroj, slovní spojení, atd. Například precision frequency analyzer.

Ve vašem případě budou posluchači znát stejnou terminologii, takže ani zkratky nemusíte příliš vysvětlovat, pouze pokud se jedná o nějakou méně známou, nebo technickou novinku.

Pokud použijete nějaký nezvyklý pojem, například v IT " honey pot" je dobré aby ho posluchači viděli v psané formě a případně ho pár slovy uvést, jinak by se posluchači zadrhli a než by si slovo dekódovali, polevila by jejich pozornost.

Zkratky. Některé se vyslovují podle jazyka původu, jiné, například LED jsou zdomácnělé, anglicky ho už nikdo nevyslovuje. Záleží a souvislostech. Někde se infračervené čidlo označí IR, vysloví jako IR čidlo (vyslov í-er) ale anglickou výslovnost použije pouze ten, kdo prezentuje pro zahraniční nebo znalé posluchače, například Infra red light therapy, apod. (příípadně můžete použí slova etc - et cetera)

Pokud budete popisovat nějaký spoeciální jev, který u nás ještě nezdomácněl, samozřejmě použijete původní název i s výslovností, například Electrics field analysis of water drop. A opět je dobré, aby posluchač toto slovní spojení viděl napsané a mohl ho rychleji přijmout a dál bez přerušení pozornosti sledoval výklad.

hodnocení

Děkuji moc za rady :). Na gesta bych zapomněla *zed* - žádná nemám a když jsem se naposledy o nějaká uměle pokusila, tak si těch pár škubnutí ruky nikdo nevšiml. Divné, že mi to na ZŠ to nevadilo a vytvářela jsem za strašně krátkou dobu desítky slidů s obrázky a mluvila jsem bez přípravy a nikdo si nestěžoval. Teď mi trvají 4 slidy celý den.

Ještě se naučit odlepit očima od obrazovky a udržovat oční kontakt (na nepříbuzné lidi jsem si zcela odvykla během posledních pár měsíců), vybrat do zálohy nejméně pozdrav který se mi nebude příčit, kdyby bylo potřeba, a konečně se rozhodnout, co na sebe.

host

Velká gesta jsou zbytečná, pokud nějaká máte, jsou jistě přirozená. V písničce Půlnoční Václav Neckář jenom maličko zvedl ruku a ejhle, bylo to velmi silné.

V ruce budete mít nejspíš dálkový ovladač a druhou můžete nechat volně. Někde bývá na ovladači i laserové ukazovátko, ale to je přežitek a když máte v konferenčním sále pro víc lidí dva nebo víc projektorů, na oba nedosáhnete. Jednodušší je ukázat na interkativní tabuli za sebou na něco důležitého rukou, třeba i s ovladačem,.

Ještě maličkost. někdy býval problém s nahráním z flešky nebo jiného média do počítače, je dobré mít prezentaci "pro strýčka příhodu", kdyby se něco nedařilo, někde v cloudu, připravené ke stažení nebo připojení.

Někdy bývá zádrhel v přezdobení prezentace nějakými zvuky, hejblaty, hyperextovými odkazy, videi (která se někdy jako na vztek nedají spustit, protože jsou v jiném formátu, než to umí použitá technika) atd, je lepší je vynechat, nebo použít opravdu jenom ty osvědčené.

hodnocení

Moc děkuji

hodnocení

A to přezdobení... Jak poznat správnou hranici?

host

Když se má zobrazit nějaký text, tak ať na místo vpadne hned a celý, lidé umí číst rychle. Najíždění textu jako vagónky, sypání písmenek do řádku shora, vrtění, blikání, jsou otravné pitominky. Podobně jako nějaké obracení obrázku, který přilétá, vlní se, obrací a teprve pak se usadí na svém místě.

Grafici umí udělat ledacos, ale v jednoduchosti a přehlednosti je krása. Zobrazit to, co je účelné a nic zbytečného. Rámečky a podtržení pouze u opravdu zdůrazňovaných věcí, například výsledný vzorec se může dát do rámečku, ale někdy je to zbytečné.

Ale to už nepatří k mluvenému projevu. Hlavně mluvte směrem k posluchačům. Při otočení stranou někdy bývá na druhé straně od mluvčího hůř slyšet. Pokud máte mikrofon, vyzkoušejte si ho ještě před prezentací. Výborná je náhlavní mikrofon, nebo port který se nemusí držet v ruce, ale nesmí cinkat o náušnice nebo korále.

hodnocení

Samozřejmě že tam přehnané efekty tam nemám, ale spíš něco jako náhradu ukazovátka ano.

host

Jistě. Držím vám palce :)

31.01.21 19:51
hodnocení

Děkuji

iz*
hodnocení

4x

Z vlastních nahrávek si moc nedělej. Mně vždycky lidé říkali, že dobře intonuji, ale když jsem se pak slyšela z nahrávky, znělo mi to hrozně. Problém vidím v tom, že člověk nebývá zvyklý sám sebe poslouchat, vlastní hlas mu zní "cize" a nesympaticky.

Herectví, divadelní kroužek > tam se dá naučit dobře intonovat.

Jinak bych tolik nesledovala přízvučnost slabik, ale spíše smysl vět (v případě delších souvětí i jednotlivých částí > odlišit i větu vedlejší vloženou do věty hlavní), odstavců apod., odlišit typy vět > oznamovací, tázací, přací, rozkazovací, ...

Pomáhá také si k tomu, o čem máš mluvit, načíst nějaké zajímavosti > téma se pak člověku zdá zajímavější a snáze pro ně zaujme i své posluchače (poznají, že tě to baví/zajímá, přemýšlejí o tom, co jim říkáš).

hodnocení

Moc děkuji, vím, že se slyším jinak, ale jestli nahraný zvuk je to, jak mě slyší ostatní... *ee*

Ten přízvuk sleduji, protože je to v angličtině. A vypadá to většinou tak, že nejsem schopná udělat week stress na předložce nebo členu. Asi mám mezeru mezi vymýšlením třeba předložky a jména, nenapadne mě to společně, abych to řekla jako "jedno slovo". U některých slov dám přízvuk možná přibližně správně, někde ho nedám vůbec a připadá mi to, že to vyzní to hrozně směšně.

Nějaké zajímavosti načtené mám, ale stejně mi to nepřijde dostatečné k tomu, abych odpověděla na dotazy - buď to nebudu vědět, nebo odpovím s chybami.

A všechny chyby v té prezentaci jsem také určitě nevychytala.

host

Teď teprve jsem si všiml, že vaše prezentace bude v angličtině, takže všechny mé předchozí rady k výkladu v češtině jsou nepoužité. Good luck.

hodnocení

3x

Eli, nehledej na sobě něco, co není. To, že se nahráváš, to je něco jako divadlo a proto režiseři mají rádi herce a vyhýbají se nehercům. To co ty se snažíš udělat, je emocí sbavená jajkási podivná recitace, kdy řeč je bez napětí, bez emocí, kapku robotická. Zůstaň přirozená a nic na sobě nehledej a nevylepšuj. Leda, že bys dělala přijímačky na herectví :-D Důležitější je slovní zásoba a tu ty máš.

doplněno 31.01.21 09:03:

Aháá, prezentace. Pokus se do řeči vložit nějaký vtip, přeřek, žert. Smích posluchačů tě uvolní a budeš přirozenější.

hodnocení

Zkouším prezentaci a přece jen alespoň trošičku nějakého zájmu by z toho mělo znít. Jinak to musí vypadat strašně. Plus ještě budu nervózní a to tu podivnou robotickou recitaci bez emocí ještě posílí. Vlastně ještě respirátor..., s ním jsem to zatím nezkoušela... Když to srovnám s prezentacemi, co třeba teď učitelé posílají namluvené, tak to mají úplně přirozené, i zábavné, nebo s jakoukoliv prezentací od spolužáků, tak to mají lepší.

hodnocení

Vtip ani žert nevymyslím *smich* a vůbec nevím, jestli by to bylo vhodné. Přeřeků bude určitě dost, ale to mě jen rozhodí a přijdu o body.

Vtip nebo žert? Ty jsou vhodné vždycky. Dokonce i na hřbitově. *smich2* Pohřeb, smuteční řečník zapnul mikrofon a spustil: "Drazí pozůstalí" a z reproduktorů se vyvalilo: Moravka to je chasa veselá. . :-D Mikrofon zafungoval jako anténa, přijímač. A bylo po tragedii, po smutku. S láskou na to vzpomínají všichni pozůstalí.

31.01.21 10:02
hodnocení

*smich2*

Jeden přednášející se uvedl: Vážení přátelé, člověk by měl vyčerpat téma, ne posluchače. Doufám, že to nebude můj případ... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]