Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselinotvorné a zásaditotvorné plyny

Od: pepedepe odpovědí: 9 změna:

Dobrý den , poradil by mi někdo které z těchto plynů jsou zásaditotvorné a které jsou kyselinotvorné?

CO

CO2

N

SO2

HCl

N2O

NO

NO2

Cl2

NH3

CH4

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva*
hodnocení

2x

musím podotknout, že otázky chemických testů a otázky z chemických olympiád vážně nemiluju, protože jsou mnohdy položené značně nepřesně až úplně blbě

.Když to budeš brát vůči vodě tak

CO nic

CO2 kyselinotvorný

N2 nic

SO2 kyselinotvorný

HCl taky

N2O nic

NO nic , ale kyslíkem se oxiduje na NO2 a ten už je kyselinotvorný

NO2 s vodou disproporcionuje za vzniku kyseliny dusité a dusičné, takže asi kyselinotvorný

Cl2 ve vodě disproporcionuje za vzniku chlorovodíku a kys chlorné, takže asi taky

NH3 zásadotvorný - slabě hydrolyzuje na NH4+ a OH-

CH4 nic

kubik2

Ahoj, zdravím ty blázny co dělají chemickou olympiádu stejně jako já :D

temp

diky, jen jsem to dal do googlu a hned jsem tady lol :D

leela*
hodnocení

0x

Hele, že ty tky děláš chemickou olympiádu?:D:D Já se na toto ptala učitelky a ta říkala, že zásadot. a kyselinotvor. jsou jenom oxidy,ale prý se na to ještě podívá...Sama nevím *nevi*

jabraka*
hodnocení

0x

Ta otázka už tu podobná byla.Je nutno dále rozlišit,zda je to myšleno jako rozlišení plynných sloučenin,tvořících v roztoku ionty,to znamená disociovanost v roztoku.Pak se dá určit,zda jde o roztok s vlastnostmi kyseliny či alkálie.

CO - nedisociovatelný.

CO2 - Disociovatelný s charakterem kyseliny

N2 - nedisociovatelný.

SO2 - di. s charakterem kyseliny

HCl - di. s charakterem kyseliny

N2O,NO i NO2 velmi málo disociované,Tady mě budou lidé nadávat,Existuje kyselina dusitá i dusičná.Ale nevznikají přímo z příslušného kysličníku,ale dalším přesunem atomů kyslíku z vody.

Cl2 - málo disociovaný vytváří s vodou kyselinu chlornou HClO

NH3 - Dis. charakter alkalie.

CH4 - nedis.

Otázka by měla správně znít,jak se tyto látky chovají smíšeny s vodou.

JABRAKA

clara*
je to pro zakladni skoly.
otazka je ktere z uvedenych plynu jsou kyselinotvorne a ktere zasadotvorne.
zadne dalsi podrobnosti tam nejsou.
mm. co jsou to nitrozni plyny? - Ktere slouceniny mezi ne patri? prosim jednoduse. diky, preji hodne uspechu v CHO
jabraka*

Nitrozní plyny jsou oxidy dusíku,uvolňující se při reakcích kovů s HNO3-NO a NO2.

Ať všechno při CHO vyjde na 100%.

JABRAKA

doplněno 29.11.10 10:57:

Ještě bych přidal,Nitrosní plyny vznikají při výbojích v atmosféře(blesky) a při automobilovém provozu ve výfukových plynech.Protože jde vždy o směs oxidů N ,značí se NOx.

JB

vercenka

nitrozní plyny jsou NO a NO2

rezen
hodnocení

0x

taky ji děláte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]