Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet momentů setrvačnosti průřezů

Od: vikb odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
mám následující problém (viz přiližený obrázek): potřebuji vypočítat moment setrvačnosti profilu, který se skládá ze dvou UPE profilů - jsou k sobě sraženy čely pásnic. Je znám moment setrvačnosti, jak Iy tak Iz, jedntlivých upe profilů, jejich výška, délka a obsah. Ovšem jak mám z těchto informací vypočítat průřezové charakteristiky pro ten sražený profil?
S výpočtem vnitřních sil ani napětím nemám problém, jen s tím výpočtem Iy a Iz na sražený profil.
Předem děkuji za rady

Výpočet momentů setrvačnosti průřezů

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Momenty setrvacnosti se navzajem scitaji.

Podminkou pro tento soucet pouze je, aby byly scitane momenty setrvacnosti vyjadreny ke stejne ose (v tomto pripade napr. k osam prochazejicim tezistem).

Tedy Iy je jednoduche, protoze osa slozene plochy je totozna s osami jednotlivych ploch. Jde tedy o primy soucet.

Osy z jednotlicych ploch ale nejsou totozne s osou z slozene plochy, jednotlive Iz tedy nelze primo secist.

Nejprve je nutne prepocitat setrvacnosti jednotlivych ploch k ose vysledneho tvaru.

Neni na tom nic tezkeho, pouzije se Steinerova veta (teorem paralelnich os). Pak uz opet muzete hodnoty jednotlivych ploch secist.

vikb
hodnocení

Tudíž tento výpčet je správný? Děkuji
Výpočet momentů setrvačnosti průřezů #2

Postup vypada v poradku, cisla kontrolovat nebudu. Akorat pozor v zapisu sumy, kdy je potreba vse za znamenkem sumy dat do zavorek, pac tak jak je to zapsane ted je to suma te prvni casti a k tomu pricteni te druhe casti, coz by samozrejme bylo spate. V samotnem vypoctu jsou ale zavorky jiz v poradku.

vikb

Té sumy jsem si vědom, bylo to jen na rychlo. Děkuji moc, jste borec!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]