Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli máte nějaké zkušenosti někdo se studiem na jakékoliv fakultě na ČVUT? Já jsem se rozhodl že podám přihlášky na ČVUT FS, ČVUT FIT a ČVUT FSv, jenže ze svýho okolí slýchám že až 70% studentů na technických oborech vyletí hned na podzim na matice a fyzice, takže by mě zajímala vaše zkušenost.
Díky za radu.
A co chceš slyšet? Nejvyšší úmrtnost je první dva roky, skóre znáš. Jestli to dáš levou zadní, uchodíš to jako já a nebo vyletíš hned po prvním semestru, to ti nikdo nepoví. Já měl na mále v druhým semestru, ale nakonec jsem to v září dostal. Sice za tři, ale na to se v životě nikdo neptá. Z dvanácti set nás končilo asi tři sta. Z těch tří set to za 11 semestrů nedala ani půlka. Byly kruhy, z kterejch zbyli 1-2 lidi. Gymnazisti hynuli na technickejch předmětech a průmyslováci houfně vymírali na matice a fyzice. Obě skupiny pak bojovaly s mechanikou - asi poslední velké síto byla dynamika.
Poznámka na okraj:
Do té "úmrtnosti" byli/ budou taky započítání studenti, kteří současně sstudovali / studují dvě vysoké školy. Nevím jak je to v současnosti, ale v minulosti se stávalo, že při studiu na některé z vysokých škol bylo jednodušší, zajistit si ubytování na vysokoškolských kolejích (pro studenty z větší dálky). Tak někteří studenti studovali dvě vysoké školy, aby měly první půlrok zajištěno ubytování na VŠ kolejích, protože na druhé VŠ by neměli šanci si ubytování zajistit.
Nejen ti, kteří mají 2 vysoké školy, ale také ti, kteří se na jinou školu nedostali a tady to mají jako výplň, aby v mezidobí neztratili status studenta. V šerém dávnověku (cca 1993) měnili na FS software pro evidenci studentů, SW třídil studenty do kruhů dle rodných čísel. Bohužel taky na studenty a studentky. Takže oněch 60 děvčat skončilo ve dvou kruzích. No, do druháku šly asi 4.
Pouze potvrzuji co uz bylo receno. Konkretne o FS. Nechaji nastoupit kolem 1200-1300 studentu a Matematika a Mechanika v prvnim rocniku sito - kazde za 8 kreditu. Do druheho semestru jdou mozna 2/3 a do druheho rocniku mene nez polovina. Nez dojde na oborova studia ve vyssich rocnicich, je jich max. kolem tech 300.
Gymlani maji standardne problem s technickyma vecma, strojari umiraji na matematice.
-
Presto, co je zde receno, je nesmysl si vybirat skolu podle toho, jak tezka je tam matematika. Prave naopak. Skutecne Te tam tu matematiku a i jene predmety nauci. Ta skola ma prestiz a to i diky tomu, ze neni zadarmo.
Ne nadarmo se strojarne Zemedelske univerzity rika farma CVUT, kam jdou ti, co to na CVUT nedavaji a to sme plati o Banske univerzite v Ostrave. Kdyz nemas na CVUT, jdi do Ostravy.
Myslím si, že ve výuce těch oborů je předmět matematika vyučován ve třech semestrech. NA FIT je možná ještě předmět tzv, diskrítní matematika, což je dot těžký předmět.
Diferenciální počet jedné proměnné, to ještě není tak těžké učivo. Horší učivo jsou např. trojné integrály nebo diferenciální rovnice. Každopádně, zvládnmout se to dá, pokud se někdo učí průběžně a nezačíná se učit především až ve zkouškovém období.
Ono pak uz to neni pouze o casu straveneho ucenim, ale skutecne o inteligenci. Napr. takovy odhad reseni nehomogennich linearnich diferencialni rovnic druheho radu uz zkratka kazdy nepochopi, at se snazi sebevic. A takovych speku je tam spousta, ktere se proste nedaji vysedet, ale zkratka se musi pochopit. To uz je fakt o konkretnim typu inteligence.
A pak vevyssich rocnicich samozrejme pakticka aplikace drive teoreticky nauceneho v dalsich oborech. To je kapitola sama o sobe.
Taky to záleží na způsobu vysvětlování profesorů na přednáškách a na cvičeních. Někteří studenti si seženou dobrého doučovatele a klidně do doučování investují celkově i tisíce Kč a proto zkoušku udělají. Jiní studenti si seženou nějaká dobrá skripta třeba z jiné školy nebo třeba v antikvariátu nějaké vhodné učebnice, kde je učivo dobře vysvětleno. A některým studentům se řešení příkladů při testech podaří opsat.
Matika a fyzika jsou strašáci, protože na nich opravdu skončí velká část přijatých. Ovšem kdyby neskončili v 1. a ve 2. na těchto předmětech (třeba by se z nich nezkoušelo), tak by skončili později na jejich využívání v odborných předmětech: integrály, diferenciální rovnice, šílené operátory, všelijaké transformace, ...
Prostě: na technické škole se fyzika používá, protože ty všechny jevy jsou zpravidla fyzikální, a matematika je pracovním nástrojem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.