Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne...ve škole jsme dostaly pár příkladů za doma...a já nejsem zrovna borec na takovéhle počítáni...
1, Traktor se při orbě pohybuje 3km/h jeho výkon při tom je 18,5 kw. Jak velkou tažnou práci působí na pluh..?
2, Vodní čerpadlo, které má příkon 1 kw vyčerpá z hloubky 5 m za 1 minutu 720 litrů vody. Vypočítejte s jakou účinností pracuje..?
Ten první se podle mě spočítá podle vzorečku - w= F.s
A ten druhý si netroufám říct...Poradíte někdo prosím...děkuji moc...
Spočítat ti to taky nespočítám, ale pár poznámek:
Vzoreček v příkladě jedna není žádný vzoreček, dokud neřekneš, co je co. A když to řekneš, ono ti to taky pomůže. Pravděpodobně T je síla, to další nechám na tobě, ať to řekneš. Ale už teď. vidíš v zadání nějakou sílu?
a ke dvojce: Co je to účinnost? Co k jejímu určení potřebuješ a co znáš? Tohle si nejdřív promysli, pak přijdeš na to, co ještě potřebuješ a můžeš přemýšlet o tom, jak to spočítat. Tak dej vědět, na co jsi přišel, a pak se třeba pohneme dál.
doplněno 20.11.10 16:21:Pardon, překlep, T ve vzorečku není. Chtěl jsem napsat F je síla.
Prosím tě, tomu, co píše Amidamaru, nevěř a neber to vážně. Dosazování čísel do vzorců nevěř a neber to vážně, jsou to pomluvy a bludy. Dosazování čísel no vzorců NENÍ fyzika. V nejlepším případě je to primitivní praktická aplikace, ale i pro tu musím znát smysl a podmínky platnosti, jinak dostaneš často nesmysly. Jen namátkou: zákon tepelné roztažnosti je vyjádřen v řadě případů lineárním vzorcem, ale když ho takto použiješ u vody, nepochopíš, proč led plave, například. Fyzika je spíše než dosazování do vzorců - vymýšlení vzorců, ovšem ani to není celá pravda, je to spíš velice zjednodušený popis velice úzké části fyziky. A po dosazení čísel nevznikne matematický příklad, ale počtářská úloha pro cvičenou opici. A že matematika není nic jiného než hra s čísly, to taky není pravda. Ne že by si matematika, aspoň občas, s čísly nehrála, ale vzpoměň si třeba na geometrii, tedy sna syntetickou geometrii a na strého dobrého Euklida, například.
Pro pana Kartagince:Musim oponovat.I ve fyzice hledáš třetí číslo.Např.u vzorce pro vypocet například napěí.Tam máš zadané odpor a proud.Jak je dosadíš do vzorce,máš výsledek.Nebo ne?Copak konstanta není číslo?A co se týče té matematiky.Matematika a geometrie je velký rozdíl.Jak stále tvrdím,matematika je pouha hra s čísly.Někdy se ale místo čísla dosazují písmena.Např.o dvou neznámých atd,Ale i to písmeno nahrazuje číslici!MŮŽETE SE I POPTAT KAŽDIČKÉHO PROFESORA MATEMATIKY!A i ve fyzice je dosazováni známých veličin do vzorců.
Já jsem k té oponentuře původně chtěl ještě něco napsat, ale co mohu vysvětlit člověku, který odpovídá na něco jiného než co jsem napsal, který neví, že geometrie je matematická disciplina, patrně v životě neslyšel slovo algebra nebo aritmetika a plete si číslo a číslici. Stejně by nic nepochopil.
Sice mám maturtui z matematiky,ale před 20. léty.Prosím tě, asi jsem ze staré školy.Můžeš mi vysvětlit rozdíl mezi číslem a číslici?Velmi rád se poučím.To víš,stará škola.A ještě,které matematické disciplíny,nepatří do odvětví matematiky.To,že druhého nevidíš,to neznamená,že ho musíš urážet a ponižovat!
No urážet a ponižovat jsem nikoho nechtěl, možná jsem to přehnal, tak se omlouvám. A číslo a číslice - to je jednoduché: čísla jsou všechna čísla vůbec, reálná čísla, případně komplexní, zatím co číslice neboli cifry jsou 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 (aspoň v dekadické soustavě) a představují vlastně jen znaky, s jejichž pomocí se čísla zapisují. zatím tak, po televizi se ozvu.
Hele ono by stačilo otevřít sešit, určitě tam vzorečky máte napsané (určitě i nějaké vzorové příklady) nebo učebnici určitě máte. Sednout si k tomu prostudovat, vypočítat a sem to hodit jen na kontrolu. Nikdo to tady za tebe bohužel nespočíta a při testu ve škole (určitě na to někdy budete psát test) ti taky nikdo neporadí. To je celé ...
1. F = W/s W = P.t v = s/t takže F=P.v = 18500 W. 0,83333m/s = 15417 N
2. Práce na vyčerpání 720 kg vody odpovídá zvýšení potencionální energie takže je W = mgh = 720 kg. 9,82 m/s2 . 5m = 35352 J
Dodaná energie čerpadla E = P.t = 1000W.60s = 60000J
učinnost éta = vykonaná práce/dodaná energie = 0,5892
takže účinnost je 59 %
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.