Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet Kůželosečky

Od: xi odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer, lámu si hlavu, ale patrně jsem na matematiku opravdu hloupý... Na internetu jsem sice našel pár řešení, ale kýžené pochopení se nějak nedostavilo... Mám úlohu:
Napište rovnice tečen kuželosečky: x^2-9y^2-5=0, které jsou rovnoběžné s přímkou p: 2x-3y=0
Pomohl by mi prosím někdo? Nejlépe jako hlupákovi...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tečny mají být rovnoběžné s přímkou p: 2x-3y=0, proto mají rovnici 2x-3y+c=0. Odtud vyjádříme např. y a dosadíme do rovnice kuželosečky. Dostaneme kvadratickou rovnici. Napíšeme její diskriminant a položíme jej roven nule (D = 0), protože chceme, aby rovnice měla 1 řešení (tečna má s kuželosečkou 1 společný bod).

Vyjdou dvě různá c, protože existují dvě tečny k této kuželosečce, které jsou rovnoběžné s přímkou p. Jestli dobře počítám, c = ±\/¯(15).

hodnocení

0x

Zacal by som tym, aka je to kuzelosecka a nakreslil si ju na papier, spolu s tou priamkou.

Je to hyperbola, lebo ta ma rovnicu : x2 / a2 - y2 / b2 = 1 a ta vasa sa da na taku formu previest.

Dotycnica a hyperbola maju jeden spolocny bod = bod dotyku, ak sustava rovnic priamky a hyperboly ma prave jedno riesenie.

hodnocení

0x

Rovnice tečny, která je rovnoběžná se zadanou přímkou p: 2x-3y=0

je 2x-3y+c=0.

Je potřeba dopočítat to c (bude nějaké číslo).

Vyjádříme y z té rovnice:

2x-3y+c=0

-3y = - 2x - c

3y = 2x + c

y = 2/3 x + c/3

Takto vyjádřené y dosadíme do rovnice kuželosečky a tím vznikne kvadratická rovnice.

x2-9y2-5=0

x2- 9(2/3 x + c/3)2 - 5 = 0

Upravíme rovnici (roznásobit závorku)

x2-9(4/9 x2 + 4/9 xc + c2 /9 )2 -5 = 0

x2 - 4 x2 + 4 xc + c2 - 5 = 0

-3 x2 + 4c x + c2 - 5 = 0

Diskriminant této kvadratické rovnice je roven 0, protože společný bod kuželosečky a tečny je jen jeden (bod dotyku T)

Vzorec diskriminantu obecně je

D = b2 - 4 krát a krát c

Protože kvadratická rovnice obecně je

ax2 + bx + c

tedy

a je -3

b je 4c

c je c2 - 5 (to je jiné c , to c ze zadání)

D = (4c)2 - 4 krát (-3) krát (c2 - 5)

Diskriminant dáme roven nule (D = 0)

0 = 16 c2 + 12 c 2 - 60

60 = 4 c2

15 = c2

Výsledkem jsou dvě různá c, protože existují dvě tečny k této kuželosečce, které jsou rovnoběžné s přímkou p.

c1 = \/¯(15)

c2 = - \/¯(15)

Výsledné rovnice tečen jsou:

t1 : 2x-3y + \/¯(15) = 0

t2 : 2x-3y - \/¯(15) = 0

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]