Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je toto slovo přídavné jméno?

Od: selena odpovědí: 6 změna:
Skupina amerických vědců objevila gen významně ovlivňující výšku rostlin.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nikoliv. Je to veta.

hodnocení

4x

Přídavná jména odvozená ze sloves

Přídavná jména odvozená ze sloves (deverbativa) vyjadřují určitý dějový příznak nebo vlastnost, která z děje vyplývá. Ve svém významu si zachovávají určité gramatické kategorie původního slovesa, jako jsou vid či slovesný rod. Rozdělují se na deverbativa paradigmatická a neparadigmatická.

Paradigmatická deverbativa

Tvoří se pravidelně od určitých slovesných tvarů. Slovotvorná přípona zůstává zachována, pouze přibírá koncovky adjektivního skloňování. Mezi paradigmatická deverbativa patří:

procesuální adjektiva, která vyjadřují aktuální, právě probíhající vykonávání děje. Tvoří se z ženských tvarů přechodníku přítomného nedokonavých sloves (-íc, -ouc), k nimž se připojují koncovky měkkého skloňování: píšící, jdoucí, trpící, prosící, dělající;

...

cs.wikipedia.org/...

ovlivňující je tedy skutečně přídavné jméno

hodnocení

2x

Které slovo?

skupina - podstatné jméno

amerických - přídavné jméno

vědců - podstatné jméno

objevila - sloveso

gen - podstatné jméno

významně - příslovce

ovlivňující - sloveso

výšku - podstatné jméno

rostlin - podstatné jméno

selena
hodnocení

Já jsem se chtěla jenom zeptat na slovo ovlivňující. Ale moc děkuju.

ovlivňující - sloveso *sok*

Nechceš to ještě přehodnotit?

selena
hodnocení

No je přídavné jméno ( slovesné).
No já jsem si nebyla moc jistá.
Takže se omlouvám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]