Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba generátoru - v čem dělám chybu

Od: jousa* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

ve škole jsem dostal za úkol zkusit vyrobit generátor. Přidělal jsem si na dřevěnou desku kolo, na kterém je 6magnetů a cívku o průměru 6mm s 300závity. Připojil jsem k tomu žárovku(bylo na ní napsaáno: 0.2A, 2V), ale nerozsvítila se. Kolo s magnety se točí asi 500ot/min. Co dělám špatně, že to nesvítí?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

0x

Asi je to vinutí té cívky z příliž tenkého drátu. Zkus udělat cívku o cca 100záv., a o průměru drátu asi 0,5mm. Samozřejmě musíš použít smaltovaný, nebo jinak izolovaný drát.

jousa*
hodnocení

Tímto drátem o stejném průměru jsem to dělal a nic. Zkusím tedy těch 100 závitů. Jakou délku by asi ta cívka měla mít? Já jsem jí dělal asi 5cm. Závity muhou nebo musí být přesně vedle sebe?
tesyk*
Ještě mě napadlo...je ta cívka na železném jádru? A jak těsně se pohybují ty magnety? Jde o to, aby magnetické pole protínalo ty závity 1. co nejblíže 2. v co největší ploše. 3. co nejrychleji.
jousa*
hodnocení

Pokoušim se o to, aby ta cívka byla co nejblíš zatím 1mm od magnetů. Cívka je na železném jádře. No asi je problém opravdu v tom jak jste psal, že by měli závity být v co největší ploše. Magnety mám uspořádané severní, jižní... pol. Něco ještě zkusím, kdyžtak ještě napíšu.
jousa*
hodnocení

Dobrý den, tak jsem udělal vše, co jste říkal, ale furt nic. Pomohlo by kdybych k tomu přidal ještě jednu cívkua jak by měla být zapojena?
tesyk*
A co ukáže voltmetr bez zátěže a ampérmetr nakrátko? Měříme samozřejmě střídavé hodnoty.
radegast*

Připoj k čívce můstkový usměrňovač a místo žárovky použij LED diodu. Žárovka pro tento generátor je moc velká zátěž.

miljan*
hodnocení

0x
Chtělo by to foto a nebo podrobný nákres. Záleží jak je cívka orientována.
jousa*
hodnocení

Dobrý den, tak jsem to změřil voltmetrema ukázalo to 0.5V, ale proud nevím, protože máme rozbitý ampérmetr.
Výroba generátoru - v čem dělám chybu
miljan*
Magnetický obvod cívky není uzavřen, je v luftě, takhle se tam naindukuje prd.
tesyk*
Tak si to shrňme. V principu jde o to, že velikost indukovaného proudu je v přímé závislosti na: 1. síle magnetických toku(jsou magnety dost "silné"?) 2. Ploše magnetických siločár, které cívka protíná. (spodní konec cívky se prakticky nenachází v dostatečném mag. poli) Nahlédni třeba sem: walter-fendt.de/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]