Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Původ slova pěšky

Od: sametka odpovědí: 13 změna:

Chtěla bych znát původ slova PĚŠKY. Zkoušela jsem to i na jiných poradnách o češtině, ale je to zatím bez odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Latinsky je pěšky "in pede", chodidlo je "pes", tam bych hledal původ...

Slovo pěšky určitě není latinského původu, ovšem zmíněná latinská slova jsou s ním příbuzná.

Ildika má pravdu, je to indoevropské slovo *ped-, jehož "potomci" jsou nejen v latině a slovanských jazycích.

A.

Jde to napříč latinou, řečtinou až do staroindštiny...

Machek - Etymologický slovník češtiny:

Původ slova pěšky
sametka
hodnocení

Na to se mě zeptal můj 4,5letý vnuk, tak přemýšlím, jak mu to vysvětlím. :)

Tomu by mělo stačit ukázat na nožičky, říct mu, že tady má pěškobus, a od toho musí jít pěšky! *smich*

Slovo je hodně staré a doložené v mnoha ie. jazycích, ale rozhodně se nedá říct, že by ho čeština přejala např. z latiny. Pouze se zde projevuje příbuznost ie. jazyků.

sametka
hodnocení

On je chytrolín a právě že rád chodí pěšky, tak na pěškobus mi neskočí.

hodnocení

3x

Pokud chcete zjistit původ nějakého slova, musíte se podívat do etymologického slovníku. Níže je výňatek z Českého etymologického slovníku (J. Rejzek, 2001). Podtrhla jsem tam to, na co se ptáte. Slovo je velmi staré, pra-indoevropského původu: pochází ze spojení "na nohou", "po nohách", které z indoevropštiny přešlo v pozměněné podobě do praslovanštiny (pra-indoevropský tvar je pochopitelně rekonstruovaný, stejně jako ten pozdější, praslovanský - proto je před nimi hvězdička; originální texty v těchto jazycích se nikde nedochovaly, pokud vůbec existovaly) a z praslovanštiny do jednotlivých slovanských jazyků. Slovo tedy má analogy v různých slovanských jazycích: polštině, ruštině, staré srbochorvatštině, staroslověnštině (umělém jazyce sv. Cyrila a Metoděje) + v litevštině (což je baltský jazyk), ovšem je utvořeno z ie. kořene *péd- (e s makronem se čte jako é) s významem "noha", který se jinak ve slovanských jazycích nevyskytuje, zato se vyskytuje v mnoha jiných indoevropských jazycích (starých i současných).

Původ slova pěšky #2

ildika, skvělá práce, ohodnotil jsem vás.

A.

hodnocení

0x

bude podobné jako pěšina, z čeho slovo vychází, tak to nevím

sirokko

Taky myslím. Pěší chůze=po pěšině apod.

Asi že se po ní chodí pěšky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]