Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha - rozměry trojuhelníku

Od: laureds odpovědí: 7 změna:

Dobrý den :)

prosím o pomoc s touto rovnicí // slovní úlohou:

Vypočítejte rozměry trojuhelníku, jestliže jeho obvod je 34 dm a delka uhlopricky je 13 dm.

Nejde mi o výsledek, ten znám [5,12 dm]. Děkuju za pomoc :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

4x

To má být chyták, nebo nás zkoušíš.

Chtěl bych vidět kde má trojúhelník uhlopříčku.

laurdes
hodnocení

omlouvam se :) překlep...nebo spíš přepis :) je to samozřejmě obdélník!

jirbar*

A a co má být vždyť je to jednoduché jak facka. Jen počítat.

strana "a" + strana "b" = 17

strana "a" na druhou + strana "b" na druhou = 169

Dvě rovnice o dvouch neznámých

laurdes
hodnocení

no právě...v tom jsem se ztratila :-// zkončim u toho, že b=60/17-b

jirbar*

Nebudu to kontrolovat, ale pokud to "ztracení" je výsledek po úpravě rovnice

b na druhou - 17b + 60 = 0 tak potěš Pánbu.

doplněno 15.11.10 21:08:

Totiž b = 60/17 - b je 2b = 60/17 takže b = 30/17

hodnocení

0x

Nejvtipnější postup, ja vyřešit Jirbarovy rovnice, je rovnici strana "a" + strana "b" = 17 umosnít na druhou podle binomické věty. Pak od toho odečtu druhou irbarovu rovnci strana "a" na druhou + strana "b" na druhou = 169, a vyjde mi 2ab =(to, co vyjde) Dvojnásobek foho pak odečtu ot té první Jir. rovnice umocněné na druhou, a dostanu binomický rozpis čtverce rozdílu stran. Když to odmocním, dostanu rovnici pro rozdíl stran (strana "a" - strana "b" = (to, co vyjde, to musíš spočítat) a mám opět soustavu dvou rovnic, ale již lineárních. A to je jistě snadné, ne? Nepíšu výpočty, píšu hint čili nápovědu. Zkus, když to nepůjde, uvidíme.

jirbar*

Já to říkal. Vždy je třeba to chytnout za ten správný konec a vyhne se počítání kvdratické rovnice

a + b = 17

a - b = to si spočíá

- sečteme

2a = 17 +? no a stačí pravou stranu vdělit dvěmi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]