Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exponenciální funkce

Od: petr55 odpovědí: 4 změna:

Určete, pro které hodnoty a jsou definovány následující exponenciální funkce.

y= (2a)na xtou (neumím to napsat)

vyšlo mi to a= (0, 0,5) U (0,5 +nekonečno)

zajímal by mě postup díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, jestli je zadání y = (2a)x, kde a je reálné číslo, je to jednoduchá exponenciální funkce, která je definována pro všechna a. Např. pro a = 1: wolframalpha.com/...

Ale možná je jinak ten zápis, lze sem vkládat obrázky.

Tazatel to má dobře a vy se mýlíte

ano, pravda, to jsem popletl

hodnocení

0x

Vyšlovám to dobře.

Obecnou mocnimu AB lze definovat pro A kladné a pro libovolné reálné B předpisem

AB= e(BlnA) , kde ln je přirozený logaritmus (logaritmus při základu e)

Při pevném kladném A a proměnném x (reálném) vzniká funkce

f(x) =Ax, která je rostoucí (a konvexní) pro A>1, klesající (a konvexní) pro A<1, v obou případech je tato funkce prostá, nazývá se obecná exponenciála a funkce k ní inverzní se jmenuje logaritmus (logaritmická funkce) pži základu A.

Pro A = 1 je Ax = 1 konstantní funkce, definovat ji lze, ale není prostá, nemá funkci inverzní a není ani ryze konvexní (je ovšem konvexní a zároveň konkávní), a proto ji (obvykle) mezi obecné exponenciály nepočítáme.

Shrnuto:

obecná exponenciála ax je definovaná a rostoucí pro a kladné a různé od jedné, její definiční obor je x reálná, funkce k nií inverzní je logaritmus při základu a. Pro a = e (Eulerova konstanta) mluvíme o exponenciále a (přirozeném) logaritmu.

doplněno 12.01.21 15:16:

A teď k vsašemu dotazu, jaká je postup: Jakým způsovem to vyšlo vám? museljste zkoumat, kdy je 2a kladnéa různé od jedné; nto je ten postup. Nebo máte ještě jinou nejasnost? Pokud ano, upřesněte dotaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]