Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustavy rovnic

Od: danielbauch odpovědí: 5 změna:

Zdravím nedávno jsem psal test a narazil jsem v něm na tyto dva příklady(viz.příloha)nezvládl jsem je vypočítat, tak jsem se k nim dnes vrátil ale stále tomu nemůžu přijít na kloub.

Soustavy rovnic

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím,

a) v první rovnici roznásobit závorky, druhou rovnici vynásobit šesti, tj. 3(x–y) + 2(x+y) = 2

(nebo sečíst zlomky na levé straně)

b) první rovnici vynásobit dvěma a sečíst s druhou (tím dostaneme novou rovnici pro x, z), pak druhou rovnici násobit (-1) a sečíst s třetí (tím dostaneme další novou rovnici pro x, z) a pak řešit soustavu těch dvou nových rovnic (ale jde to i jinak)

hodnocení

0x

Zdravím.

Kdyby byl k dispozici nějaký pokus o řešení, jistě by nebyl problém najít, proč první soustava nevyšla x=1 a y=3 a druhá x=-1/3, y=-1/2 a z=-1 ...

hodnocení

0x

Dám sem řešení v noci nebo zítra..

hodnocení

0x

Řešení, které uvádí @mirek2, je správné, ale jak sám uvádí, jde to i jinak. Já například bych ve druhém příkladu od třetí rovnice odečetl dvojnásobek první a takdostal dvě rovnice pro y a z, (A,mám-li to dokončit , od té nové poslední rovnice bych odečetl dvojnásobek té nové první a ostal bych 13z = -13, z = -1)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]