Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovesa němčina

Od: klausmikaelson odpovědí: 12 změna:

Zdravím, mám tu několik sloves, na které jsem zatím narazil a u kterých mám nejasnosti.

1) poznat - kennen Jaká zde bude předložka poznat podle něčeho? nach / an? Např. podle hlasu, jsem narazil na oba případy. A je nějaký rozdíl v erkennen?

2) bestellen - objednat/objednat si/ objednat se Jak to zde bude se sich? Případně jaký pád?

Šaty si objednejte u... Brautkleider bestellen Sie bei...

Co sis objednal? Was hast du dir bestellt?

Někdy ano někdy ne?

3) sagen - říct něco o něčem předložka über nebo von?

4) legen lze toto sloveso použít jako zaměřit se na něco, nebo zasáhnout, usadit se?

A ve smyslu lehnout si bude zvratné zájmeno v jakém pádě?

5) kaufen x einkaufen je zde nějaký rozdíl? koupit x nakoupit? Mohu použít cokoliv ne? A zvratné zájmeno ve 3.pádě?

6) zahlen x bezahlen Taky nějaký rozdíl?

7) (sich)wünschen - přát (si) Zvratné zájmeno být nemusí? Např. Was wünschen Sie? Co si přejete?

8) (sich) erledigen vyřídit (si) Taktéž může a nemusí? a pád třetí?

9) führen x begleiten - doprovodit, zavést.. Jaký je rozdíl?

10) Když chci použít sloveso bekannt machen - seznámit Jak bude vypadat slovosled? Chci tě seznámit s panem H. Seznamte se s paní W.

To je zatím všechno, nechci toho psát moc najednou. Budu rád za cokoliv.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Zdravím,

tady se potvrzuje, že aby mohl člověk umět cizí jazyk, musí nejprve umět ten svůj. Vážně nevidíte rozdíl mezi "koupit" a "nakoupit"? Ne, opravdu nemůžu požít "cokoliv ne". Je rozdíl mezi dokonavým videm (jednorázovou činností) a nedokonavým videm (opakovanou nebo dlouhotrvající činností) a v němčině rovněž. Copak doma říkáte "Půjdu koupit"? Takže ne, nemůžu použít "cokoliv ne".

1) To jsou předložkové vazby a u těch prakticky není logika, člověk se je musí naučit. V této vazbě se užívá předložka "an".

2) Zvratnost zde zhruba odpovídá češtině. Řeknu-li v češtině "objednat si/se", naskočí "sich" (resp. jeho příslušná forma dle osoby).

3) Sagen se pojí s předložkou über. Von se používá např. se sprechen.

4) V tomhle významu jsem toto sloveso ještě nepotkal, ale možná mě vyvede z omylu nějaký zdatnější němčinář.

Zvratné zájmeno bude ve čtvrtém pádě, doslova říkají "položit se". Např. Ich lege mich ins Bett.

5) Viz úvod. Kaufen = koupit, einkaufen = nakoupit (jednorázová činnost).

6) Totéž jako v 5. Bezahlen = jednorázová činnost, dokonavý vid (zaplatit), zahlen = platit (obecně / vícekrát / delší dobu...)

7) Nemusí.

8) Nemusí a pád čtvrtý, podobně jako v češtině (vyřídit koho/co).

9) Zhruba odpovídá rozdílu mezi českým "zavést" a "doprovodit". To první znamená, že dotyčný nezná cestu.

10) Ich möchte dich mit Herr H. bekannt machen. Machen Sie sich mit Frau W. bekannt. (Určitý tvar slovesa předchází neurčitému.)

Dodatek k 5) – oprava: omlouvám se, zde rozdíl není ve vidu či jednorázovosti, ale spíš objemu (nakoupit = větší objem než koupit) a také v tom, že nakoupit může být intranzitivní (tj. bez předmětu ve 4. pádě, "jít nakoupit"). Ale jinak rozdíl mezi koupit a nakoupit skutečně odpovídá rozdílu mezi kaufen a einkaufen.

klausmikaelson
hodnocení

Díky moc. Jen u 10) nemělo by být mit Herrn?

Máte pravdu, slabé skloňování.

iz*
hodnocení

3x

Zvratná slovesa > němčina má méně zvratných sloves než čeština, k některým slovesům nelze zvratné zájmeno použít. Si/se > v infinitivech a třetích osobách se používá tvar sich, jinak 3. nebo 4. pád příslušného osobního zájmena. Většinou českému si odpovídá 3. pád něm. zájmena a českému se pád 4.

Není to ale stoprocentní, pádovou vazbu je třeba se naučit hned při seznámení s novým slovesem.

Příklady: Ich stelle mir (si) etwas schönes vor. × Ich stelle mich (se) vor (např. novým spolužákům).

1. kennen > znát, erkennen poznat/rozpoznat > vazba se 4. pádem bez předložky (jemanden kennen > znát někoho, jemanden kennen lernen > seznámit se s někým (poznat někoho > myšleno nově poznat někoho, koho dosud neznáme)

2. Brautkleider bestellen Sie bei > Lépe: Das Brautkleid lassen Sie bei ... nähen (kaufen Sie bei ...). V češtině jde o pomnožné slovo, množné číslo by použil např. prodejce či půjčovna. Nevěsta zpravidla kupuje jen jedny šaty. A také jde o natolik nákladnou záležitost, že si to radši obejde osobně a vyzkouší.

Sloveso bestellen jsem zvyklá používat bez zvratného zájmena, ale občas se někde setkám se zájmenem ve 3. pádě > spíše ve smyslu "dej si také něco">bestell dir auch etwas

3. Sloveso sagen (říct/říkat) znám v bezpředložkové vazbě se 4. pádem > stejně jako v češtině: říct/říkat něco. Pro mluvit o něčem/o někom se setkávám spíše se slovesem reden ve vazbě s předložkou über + 4. pádem (sprechen znám spíše ve spojení s jazyky).

4. (sich) legen zvratné sloveso > lehnout si (v něm 4. pád! - položit se); nezvratná podoba > spočívat - Es liegt in ... (spočívá to v ...); "zaměřit se na něco, nebo zasáhnout, usadit se" >s tím jsem se nesetkala

7. Toto je stejné jako v češtině. Můžeme si něco přát, ale také třeba přát někomu krásné Vánoce (v druhém případě bez zvratného zájmena)

8. Se slovesem erledigen se setkávám jen v bezpředložkové vazbě se 4. pádem.

9. Führen vést (např. podřízené v zaměstnání), provázet (turistický průvodce ukazuje cestu, informuje o zajímavostech, sděluje, jaké služby turisté kde najdou apod.). Begleiten - doprovodit někoho někam (např. sestru do kina).

V 10. odpovědi od @Quentos opravdu má být Herrn. V němčině se častěji setkávám s druhou částí > Machen Sie sich mit Herrn H./Frau W. bekannt. Ale správně je i první věta.

5 a 6 rozvádějí i další odpovědi, proto přeskakuji.

Poradím podívat se na web Deutsche Welle ( www.dw.com/de ) a najít si výuku němčiny. Najdete tam podcasty, videa, leccos si i přečtete > má to smysl i když nebudete hned všemu rozumět. Postupně si "načtete"různé vazby, nebudete se slovesy muset "bojovat".

Poznámka: Líbí se mi všechny odpovědi, perfektně odpověděl @Quentos (připomínku o češtině bych zvýraznila).

doplněno 03.01.21 20:20:

Upřesňuji odkaz: Deutsch lernen

doplněno 04.01.21 15:59:

K bodu 4:

Pozor na slovesa sich legen -lehnout si/položit se a liegen (nezvratné) - ležet/spočívat! > Jde o různá slovesa. (Také jsem si to při psaní odpovědi neuvědomila.)

break

Všimnul jsem si, že u slov sprechen a reden se to dá zameňovať libovolně, ale v praxi se nejvíce používá právě reden. Za to v minulým čase spíše geschprochen než geredet...Über was willst du reden / über was hast du gesprochen?

iz*

Jj, v minulém čase (v perfektu) se také častěji setkávám se slovesem sprechen.

klausmikaelson
hodnocení

Díky..hned si to nějak shrnu do poznámek a brzo zas do boje s dalšími slovesy.

klausmikaelson
hodnocení

Zdravím, mohl bych poprosit ještě o vyjádření se u dalších sloves? Díky

hodnocení

2x

k 6)

zahlen obecně znamená platit (vícekrát)

bezahlen obecně znamená zaplatit jednorázově

Ale v mnoha větách lze použít obě slova.Příklady na použití těchto slov jsou např. zde

german.stackexchange.com/...

Příklad:

Firma X? Ja, die zahlen gut. Někdo se ptá na firmu X, jak platí atd. Někdo odpovídá - firma X platí dobře. Tedy jedná se o víc různých plateb.

Příklad:

Ist die Waschmaschine bezahlt? – Nein, er hat erst einmal nur hundert Euro gezahlt/bezahlt und zahlt/bezahlt nächste Woche den Rest.

Je ta pračka zaplacená? - Ne, zaplatil nejprve jen sto eur a příští týden zaplatí zbytek.

hodnocení

2x

k 5)

kaufen obecně znamená něco koupit jednorázově

einkaufen obecně znamená nakoupit (víc věcí třeba v obchodě) nebo nakupovat nějaké zboží v delším časovém období

Je to popsáno např. zde

perfect-world.cz/...

Příklad:

Sie haben ein neu gebautes Haus gekauft. (Koupili nově postavený dům.)

Er geht jeden Freitag einfakufen. (Každý pátek chodí nakoupit).

klausmikaelson
hodnocení

Dík, já našel akorát tohle

ale zatím ji moc nerozumím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]