Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu dobrovolně opakovat ročník?

Od: ex23fa odpovědí: 4 změna:
Mohu dobrovolně opakovat ročník? Nebo mám rovnou propadnout? Chodím do druháku na obor instalatér, loni jsme do března na praxi spíš koukali, jak se co dělá, než jsme si mohli něco vyzkoušet, tak školy zavřeli. Spolužáci sice potom do prázdnin ještě nějakou praxi měli, ale já měl zlomenou nohu, tak jsem do skoly šel až v září. Sice máme nějakou distanční výuku, ale to je především čeština, angličtina... Já potřebuji praxi! Nebudu se živit recitovanim máje, a udělat si vypisky z odborných předmětů je nanic, když nevím, jak se, to ve skutečnosti dělá. Letos jsme té praxe taky moc nestihli a v lednu jsme opět doma! Brácha se vyučil zednikem, ve tretaku chodil normálně na melouchy, a já pomalu nevím, co ten instalatér vlastně dělá . Představa, že bych měl příští rok skládat závěrky a zatím nneznam a neumím skoro nic. Tak mě napadlo, že bych si ten druhá dobrovolně zopakoval. Myslíte, že je to možné nebo musím propadnout?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

4x

Zbytečná ztráta času. Vám by nejvíce prospělo, kdybyste mohl získat nějakou praxi, nejlépe ve vašem oboru. Najít instalatéra nebo firmu, která by vás brala na nějaký krátký pracovní poměr (jak se říká brigádu, ale se všemi oficiálními náležitostmi, ať se také naučíte, co to znamená pracovní poměr a ne jen práce jako nějaká činnost), nebo na krátkou třeba i jen hodinou výpomoc, kde byste mohl okouknout cokoliv z vašeho oboru, jak se řemeslník chová k zákazníkovi, zaměstnavateli, jak se provádí práce, uklízí po sobě, jak se hospodaří s materiálem, jak se vypisuje faktura, atd. atd.

Pro vás je nejdůležitější získat základní pracovní návyky, zkušenosti a na to přímonavazující navazující teorii, technologii, materiály, práci s katalogy, ceníky, atd. Češtinu až na pár hrubek zvládáte dobře, z matematiky potřebujete hlavně kupecké počty a tu trochu matematiky přímo použitelné ve vašem oboru

iz*
hodnocení

3x

S praxí jste na tom v ročníku všichni ± stejně a k opakování ročníku musí být nějaký důvod (kvůli zavření škol Vám ředitel opakování, o něž je potřeba písemně požádat i v případě, že byste opravdu propadl).

Kromě toho by to byla zbytečná ztráta času.

Zkuste si najít aspoň na dobu letních prázdnin nějakou brigádu. Ta by Vám mohla dát víc než školní praxe. Navíc stejně není jisté, jak bude situace vypadat v příštím školním roce, jestli se školy a učiliště nebudou zase zavírat > pak byste tu praxi stejně "nedohonil".

host
hodnocení

2x

Spoustu odborných činností můžete okouknout alespoň na internetu. Zkuste hledat různé činnosti, najdete obrázky, videa. Napřílad výměna těsnění ramínka vodovodní baterie (kliknutím na podtržený odkaz se vám otevře nová stránka) nebo výměna kartuše vodovodní

baterie , A podobně i svařování plastových trubek, montáž záchodové mísy, čištění odpadů, atd. atd.

U videa ani nezáleží na jazyku, i na pohled se člověk ledacos přiučí

hodnocení

1x

Ahoj,

ročník opakovat můžeš, ale zřejmě jen oficiálním způsobem, tedy, že budeš mít na konci pololetí nedostatečnou z nějakého předmětu. Pokud Ti ostatní předměty jdou a hlavní problém je v praxi, tak mi to ale přijde zbytečné, nabízí se i jiné možnosti, jak to řešit, vše to ale samozřejmě bude vyžadovat aktivitu z Tvé strany, vlastní aktivitu:

- oslov své spolužáky ve třídě, předpoládám, že tam jste asi samí kluci, a neříkej mi, že tam nemáš nikoho, s kým se alespoň trochu kamarádíš. Mohl by Ti pomoci jednak s vysvětlením teorie, ale i doporučením ohledně té praxe, nějaké vhodné firmy, kde ji absolvoval on. O řemeslníky je celkem nouze, myslím, že sehnat by neměl být problém. Ať už s přispěním spolužáků nebo na vlastní pěst, obejitím nebo obesláním firem v okolí. Nevím, jak tu praxi přesně máte pojatou, zda máte jen tu ve škole, nebo si sami musíte najít firmu a tam pak docházíte. Samozřejmě dnes je vše jinak, tak je třeba to tak brát. Třída většinou má nějakou svoji skupinu třeba na Facebooku, tam můžeš oslovit všechny. Myslím, že pokud nemáte ve třídě nějaké nepřející lidi, tak se najde někdo, i víc z nich, kdo Ti nabídne pomoc, zvlášť pokud jsi v tom nevinně ze zdravotních důvodů. Chce to ale řešit zavčasu a nenechat nic náhodě, sám se snažit. Případně obeslat ty konkrétní firmy pak sám, pokud to bude vhodné, tak později zajít osobně.

- jak už jsi dostal radu, hodně se toho dá najít na internetu, i je hodně videí na youtube, praxe to není, ale napřed musíš umět teorii, takže i kdyby to měly být jen obrázky a mluvení v cizí řeči, tak by to nemělo vadit

-dále můžeš danou věc řešit na úrovni školy. Oslov učitele, kterého máte na teorii i na praxi, a domluv se s ním na nějakém postupu. Vysvětli svoji situaci. Dnes je to téžké, ale určitě by neměl být problém, aby Ti poskytli nějakou online konzultaci i samostatně, pokud budeš mít zájem a ty důvody pro to máš. Dále je třeba si pečlivě nastudovat podmínky toho předmětu a školní řád. Můžeš oslovit i třídního učitele a řešit to s ním. U závěrečných zkoušek je možnost si zažádat, že bys nešel v hlavním termínu, ale až v tom pozdějším, vzhledem ke zdravotním problémům by Ti to ředitel povolit mohl, a mohl bys tak získat i přes prázdniny čas si dané věci a vědomosti doplnit. Pokud se situace do toho třeťáku zlepší, tak mě ještě napadá možnost, že pokud by Ti to vyhovovalo rozvrhově, že bys na některé ty předměty toho nižšího ročníku mohl chodit dobrovolně, po vzájemné domluvě s vyučujícími, aby sis alespoň osvěžil a doplnil to zásadní.

Nevím, v jaké jsi situaci, ale myslím, že školu financují rodiče, takže by bylo také dobré vše probrat s nimi, a hledat nějaká řešení příhodná pro všechny strany.

V nejhorším případě samozřejmě můžeš opakovat ročník, pokud budeš mít z praxe nedostatečnou nebo neuděláš opravné zkoušky, ale nikdo asi nyní nezaručí, že pak bude výuka probíhat normálně a nebude to stejné jako nyní. Navíc ztratíš rok a musel by ses možná zbytečně věnovat předmětům, které už umíš a máš nebo budeš mít hotové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]