Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová pravidla?

Od: jitaa odpovědí: 6 změna:

V poslední době se setkávám s větami např. "Cesta se opravila" místo "Cesta byla opravena". Používají to i ve zpravodajství, moc mi to nejde do ucha. Jsou nějaká nová pravidla? Děti, když byly malé takto mluvily a já jim to opravovala.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

4x
Ježíšmarjá žádný nový pravidla! Prostě činná nebo trpná varianta téhož tvrzení. Český jazyk, 5. třída ZŠ.
jitaa
hodnocení

Díky za odpověď, snažím se mluvit a psát správně,ze školy už si takové věci opravdu nepamatuju. Dětem stačí, co vysvětlí paní učitelka. Jen se mi zdá, že se to teď používá více. Nějak se mi to nelíbí. Ale na tom nezáleží.

hodnocení

3x

Za barákem mám starou televizní věž,je to docela dominanta,kolem vedou cyklostezky. Tak tam dali ceduli o tom,jak vznikla a jak se používala. " Vykopaly se základy,vylila se spodní betonová deska,usadily se prefabrikáty,helikoptérou se přivezlo horní patro,namontovaly se elektrické rozvody,ve čtvrtém patře se zbudovalo zázemí pro obsluhu...*zed* Asi dokonalá automatizace...

doplněno 30.12.20 20:58: Kterak ze sebe před národem udělat blbce. Co jsem to napsal? "a jak se používala"!*smich2*
hop®

Bydlí se mnou dva fiktivní lidé, Samo a Seto. Ale teorie, že Seto Samo udělá, nějak nefungují... ;)

jitaa
hodnocení

no, já spíš myslela jestli je to z jazykového hlediska správně...

000

Není, zde by se měl použít rod trpný...

skolaposkole.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]