Zdravím, chtěl bych se naučit dobře mluvit anglicky. Bojím se, že mě to střední nenaučí dostatečně dobře.. Kvůli základce jsem třeba donedávna nevěděl, že existuje slovo "ain" nebo že se I(já) píše vždy velkým písmenem. Naštěstí díky internetu a čtení anglických příspěvků, názorů apod. jsem se to relativně naučil. Zkoušel jsem hodně aplikací, ale většina byla buďto špatně provedená, nebo byla placená.. samozřejmě nejlepší trénink je praxe, ale když mi je 16 tak do Anglie jen tak nepojedu zítra. Jak jste se vy postupně věkem učili anglicky? Umíte mluvit plynule?
Můžu poradit ze své vlastní zkušenosti. Během 4 let jsem se dokázal dostat z člověka, který nikdy nepřišel do styku z angličtinou na úroveň C1, kdy jsem pak angličtinu sám vyučoval. Samozřejmě mi k tomu hodně pomohlo to, že jsem se odstěhoval do Skotska a tam tu dobu žil, což je úplně to nejlepší řešení, které můžete udělat. Každopádně chápu, že vy jste zatím omezen svým věkem a také jenom to samozřejmě nestačí. Nevím, na jaké úrovni je vaše angličtina nyní, ale je dobrý začít sledovat filmy a seriály v angličtině s anglickými titulky (rozhodně ne české titulky). Je dobré si třeba vybrat nějaký seriál, který již znáte a který není příliš obtížný (bez nějakého těžkého přízvuku, lehký děj atd.). Za mě třeba mohu doporučit seriál Přátelé nebo Jak jsem poznal vaší matku. Hercům tam jde dobře rozumnět a povídají si o takových těch běžných tématech (vztahy, rodina, práce atd.). Nebo ideálně nějaké filmy pro teenagery že školního prostředí. Jsou lehké na poslech a dej není obtížný, takže i když nepochytíte vše, pořád budete vědět, o co ve filmu jde. Sledování filmů a seriálů vám zlepší poslech a také uvidíte, jaké věty a slovíčka v určitých situacích používají. Po čase můžete pak anglické titulky dát pryč a sledovat jen anglický dabing bez titulků. Dále je dobré číst, existují knihy, které jsou psané zlehčenou angličtinou, takže si můžete najít přímo váš level a číst si třeba detektivky. Pomůže to hodně se slovní zásobou a také vám to pomůže i skládáním vět, uvidíte, jak které slovíčko ve větě funguje atd. Já třeba osobně četl vždy nahlas a každé slovo jsem se snažil říct co nejvíce přesně tak, jak by to řekl rodilý mluvčí. Díky tomu se mi hodně zlepšil přízvuk, protože, když se na to při čtení soustředíte, postupně si to zautomatizujete a vaše mluvení (kdy není tolik čas se na to soustředit) tak bude znít blíže originálu. Samozřejmě během sledování seriálů a čtení filmu si stále zapisovat nová slovíčka, jelikož bez rozšiřování slovní zásoby se dál nepohnete. Ovšem ani z těchto věcí vám nepomůže k rozmluvení, tam je ideální si najít nějaké přátelé na internetu a skypovat s nimi. Případně nějaký zahraniční pobyt dokáže pomocí k tomu se rozmluvit. Přeji hodně štěstí s jazykem, protože v okamžiku, kdy umíte dobře anglicky, otevře se vám zcela nový svět a rozhodně to za to stojí.
Některým lidem pomůže i to, když si v představě zkouší různé situace. Např. jsou sami doma a zkouší si, co by řekli např. na recepci hotelu, když se chtějí ubytovat.Samozřejmě různých možných situací je hodně. Je možné si představit lecos, třeba rozhovor v autoservisu, v obchodě atd. Někomu z těch lidí pomůže i to, si nahrávat to co říkají. Někteří lidi chtějí mít i dobrou intonaci, a tak investují prníze do konverzačních hodin s nějakým cizincem.
Každopádně úspěšné studium jazyka je možné jen pokud má někdo dostatečnou motivaci a výdrž (tedy trpělivost). Učení cizího jazyka trvá stovky (tisíce hodin). Je to postupné "vypilovávání" gramatiky, popř. přízvuku (výslovnosti) atd. Schopnost plynně mluvit cizím jazykem není "zadarmo".
Zdravím, koukejte se na anglický filmy, nejdřív s českýma titulkama a když jste na tom trochu líp koukejte se s anglickýma titulkama, a čtěte anglický knížky to vám dá nejvíc, pokud můžete najdete si rodilýho mluvčího, aby jste s ním mluvil v angličtině. Nainstalujte si hodně aplikací na učení jazyků. Mě nejvíc pomohla aplikace Duolingo, je to asi nejznámější aplikace na učení jazyků, taky se s ní učím anglicky,tu si určitě nainstalujte. Další aplikace se jmenuje Speaky, tam se chatuje s rodilými mluvčími, tak oni vám pomůžou s angličtinou a vy jim třeba pomůžete s češtinou. Samozřejmě je těch aplikací víc, jen je najít. Pokuď si to můžete dovolit, tak choďte i na doučování z angličtiny. A pokud máte možnost, odcestujte do Anglie nebo do Ameriky, popřípadě do anglicky mluvících zemích...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.