Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit limitu

Od: nunana odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím věděl by někdo jak vyřešit tyto dvě limiy

Jak vyřešit limitu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Spodní limitu lze řešit na základě věty, že limita součinu je rovna součinu jednotlivých limit, viz. např. text na stránce, na kterou je tento odkaz

jitkakrickova.cz/...

----------------------

[(2n+1)/(5n-3)] umocněno na 3n = [(2n+1)/(5n-3)] krát [(2n+1)/(5n-3)] krát [(2n+1)/(5n-3)] krát ...

protože n je celé kladné číslo

---

lim n se blíží nekonečnu [(2n+1)/(5n-3)] = 2/5

Je to podíl koeficientů před n

---

lim n se blíží nekonečnu [2/5] umocněno na 3n = 0

Tedy výsledek spodní limity je 0.

hodnocení

2x

Tak v prvním příkladu je oprzavdu nejjednodušší vytknut z čitatele 2n a ze jmenovatele 3n. Tím dostaneme před zbytek výrazu mocninu (2/3)n, což konverguje k nule, a to bude násobeno zlomkem, v jehož čitateli je výraz 1+(4n)/(2n), který konverguje k jedné, a podobně jmenovatel bude mít též za limitu jedna.Čili celý výraz konverguje k nule. Q.E.D.

doplněno 31.12.20 12:16:

Když jsem se teď podíval na Lopezzův postup, zdá se mi, že dělá v podstatě totéž, jen zbytečně komplikovaně. A já se ještě jednou omlouvám, původně jsem si to představoval zpaměti koukaje na mobil, a pozdněnoční bludná úvaha mi vnukla nesmyslnou představu o limitě toho vytčeného zlomku.

hodnocení

1x

První limitu lze možná spočítat takto:

Čitatel zlomku i jmenovatel zlomku vydělit n.

(2n /n + 4) / (3n /n + 1) = (2n /n ) / (3n /n + 1) + 4 / (3n /n + 1)

Lze použít větu, že limita součtu funkcí je rovna součtu limit jednotlivých funkcí.

lim 4 / (3n /n + 1) = 0, protože lim 3n /n je nekonečno

---

(2n /n ) / (3n /n + 1) = (2n) / (3n + n)

Protože (2n) / (3n + n) < (2n) / (3n )

tak lim (2n) / (3n ) > lim (2n) / (3n + n)

lim (2n) / (3n ) = lim (2/3)n = 0

(protože to píšu na klávesnici tak jsem za lim nenapsal, že se blíží k nekonečnu, aby to bylo přehlednější)

Tedy výsledek příkladu je 0.

O2 fr někde tady máte
někde tady máte chybu protože výsledek je dvě třetiny
Zase se omlouvám, váš výsledek
je správně

Výsledek je správně, ale ten výpočet není matematicky úplně "košer".

hodnocení

0x

Zdravím, na první limitu bych použil l´Hospitalovo pravidlo, v druhé limitě vytkni n v čitateli i ve jmenovateli.

Návody na řešení rozmanitých limit: math.feld.cvut.cz/...

hodnocení

0x
V prvním případě bych doporučil čitatel A jmenovatel a vytknout vždy největší mocninu dvojky. (Ono ostatně lhospitalovo pravidlo je primárně určeno pro funkce a ne pro posloupnosti)

hodnocení

0x
Vytýkat v druhém příkladě čitatele a jmenovatele na dvě věci. Je třeba převést posloupnost na definiční posloupnost pro číslo e.
doplněno 29.12.20 22:36: Omlouvám se a beru zpět na tenhle příspěvek Zapomeňte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]