Nejste přihlášen/a.
2x
Spodní limitu lze řešit na základě věty, že limita součinu je rovna součinu jednotlivých limit, viz. např. text na stránce, na kterou je tento odkaz
----------------------
[(2n+1)/(5n-3)] umocněno na 3n = [(2n+1)/(5n-3)] krát [(2n+1)/(5n-3)] krát [(2n+1)/(5n-3)] krát ...
protože n je celé kladné číslo
---
lim n se blíží nekonečnu [(2n+1)/(5n-3)] = 2/5
Je to podíl koeficientů před n
---
lim n se blíží nekonečnu [2/5] umocněno na 3n = 0
Tedy výsledek spodní limity je 0.
2x
Tak v prvním příkladu je oprzavdu nejjednodušší vytknut z čitatele 2n a ze jmenovatele 3n. Tím dostaneme před zbytek výrazu mocninu (2/3)n, což konverguje k nule, a to bude násobeno zlomkem, v jehož čitateli je výraz 1+(4n)/(2n), který konverguje k jedné, a podobně jmenovatel bude mít též za limitu jedna.Čili celý výraz konverguje k nule. Q.E.D.
doplněno 31.12.20 12:16:
Když jsem se teď podíval na Lopezzův postup, zdá se mi, že dělá v podstatě totéž, jen zbytečně komplikovaně. A já se ještě jednou omlouvám, původně jsem si to představoval zpaměti koukaje na mobil, a pozdněnoční bludná úvaha mi vnukla nesmyslnou představu o limitě toho vytčeného zlomku.
1x
První limitu lze možná spočítat takto:
Čitatel zlomku i jmenovatel zlomku vydělit n.
(2n /n + 4) / (3n /n + 1) = (2n /n ) / (3n /n + 1) + 4 / (3n /n + 1)
Lze použít větu, že limita součtu funkcí je rovna součtu limit jednotlivých funkcí.
lim 4 / (3n /n + 1) = 0, protože lim 3n /n je nekonečno
---
(2n /n ) / (3n /n + 1) = (2n) / (3n + n)
Protože (2n) / (3n + n) < (2n) / (3n )
tak lim (2n) / (3n ) > lim (2n) / (3n + n)
lim (2n) / (3n ) = lim (2/3)n = 0
(protože to píšu na klávesnici tak jsem za lim nenapsal, že se blíží k nekonečnu, aby to bylo přehlednější)
Tedy výsledek příkladu je 0.
0x
Zdravím, na první limitu bych použil l´Hospitalovo pravidlo, v druhé limitě vytkni n v čitateli i ve jmenovateli.
Návody na řešení rozmanitých limit: math.feld.cvut.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.