Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde mi to vyřešit

Od: mat* odpovědí: 24 změna:

V trojúhelníku ABC je bod S středem vepsané kružnice. Obsah čtyřúhelníku ABCS je roven čtyřem pětinám obsahu trojúhelníku ABC. Délky stran trojúhelníku ABC vyjádřené v centimetrech jsou všechny celočíselné a obvod trojúhelníku ABC je 15 cm. Určete délky stran trojúhelníku ABC. Najděte všechny možnosti.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

onyouown
hodnocení

3x

Koukám, že jde o příklad z matematické olympiády, takže se hezky snažte sám. Nebylo by fér sem dávat řešení.

prikld1

On se někdo najde

hodnocení

1x

Možná je to takto (bez záruky správnosti)

5 krát SABS = S

5 krát (c krát ρ) / 2 = S

5 krát (c krát ρ) / 2 = (ρ krát o) / 2

5 krát (c krát ρ) = ρ krát o

5 krát c = o

5 krát c = 15

Asi je to možné počítat taky přes Heronův vzorec, obzvláště pokud má někdo Heronův vzorec "zahrnut" v oblíbených vzorcích :)

Pokud je můj výpočet správný, tak bych "prověřil " sedm hodnot délky strany a, tedy 1;2;3 atd.

prikld1

Myslím že není co počítat.

Možné délky stran jsou stanoveny. Pouze 7 možností, ostatní jsou cyklické záměny.

Přes Heronův vzorec si tazatel vypočítal délku strany která se rovná 3

Ovšem mnohem jednodušší je výpočet poloměru kružnice vepsané z plochy trojůhelnika, kterou vůbec není potřeba počítat, protože nás zajímá pouze poměr ploch. Opět vyjdou 3. A strana o délce 3 se z těch 7. možnosti vyskytuje 2x

hodnocení

0x

Bohužel jako obvykle: Nemáš zač.

hodnocení

0x
Chlapi, koukám, že nám tu, jak je zvykem, co nevidět všechny odpovědi smažou. Neboť, jakmile není v odpovědi výpočet s výsledkem, tak to je špatně.
Osobně nevím, proč bych to měl počítat.
Ani slůvko prosbičky, poděkování.

mat*
hodnocení

MOC děkuji, za pomoc.

prikld1
hodnocení

0x

Jak se zdá ty makat nebudeš a zatím se nenašel žádný blbec. Asi bych nejdřív určil všechny možnosti a pak teprve počítal kterým rozměrům odpovídá ten poměr ploch.

Máš dáno strany jsou celočíselné a součet je 15.

Měl by jsi vědět, že součet kterýchkoliv dvou stran v trojúhelníku je větší než třetí strana

1+1+13=15 pochopitelně neodpovídá

1+6+8=15 neodpovídá

1+7+7=15

2+6+7=15

3+6+6=15

3+7+5=15

atd. Možná vše

mat*
hodnocení

Děkuji za radu. Snad si s tím už poradím.

prikld1

Ještě zkusím. Nalézt všechny možnosti snad by neměl být problém. Zas jich tolik nebude. Cyklické záměny bych vyloučil.

Plochy těch trojúhelníků se nechají vypočítat Heronovým vzorcem, když známé délky stran. Plocha trojúhelníku ASC má být 1/5 plochy trojúhelníku ABC. A snad vypočítat základnu AC z té plochy, když známé výšku toho trojúhelníku by neměl být problém. Výška toho trojúhelníku je totiž poloměr té vepsané kružnice.

A poloměr vepsané kružnice je r = 2S/o to jest dvojnásobnou plochu (tu si vypočteme) dělíme obvodem (a ten známe že je 15)

prikld1

Ještě asi bude

4+4+7=15

4+5+6=15

Dál už asi budou cyklické záměny. Zkus to. Zdá se že jen 6 možností. Vypočítat 6 různých ploch Heronovým vzorcem z daných stran. (trochu složitější) Vypočítat 6 různých poloměrů (jednoduché) Vypočítat plochu trojúhelníku ASC (jednoduché) Vypočítat z této plochy stranu AC když známe plochu a výšku (jednoduché)

No a uvidíš která vypočtená délka strany AC odpovídá předem určeným délkám stran trojúhelníka.

Pochlub se

prikld1

Pochopitelně mně vypadlo 5+5+5 takže 7 možností

1+7+7=15

2+6+7=15

3+5+7=15

3+6+6=15

4+4+7=15

4+5+6=15

5+5+5=15

Napadá mne mnohem jednodušší řešení bez použití Heronova vzorce

Pokud stranu AC nazveme "a" poloměr vepsané kružnice je "r" pak obsah trojúhelníka ASC je S=(ar)/2 a má to být pětina obsahu celého trojúhelníku

Poloměr vepsané kružnice je r=2S/o obvod známe takže r=2S/15 a z toho S=15r/2 ovšem potřebujeme pětinu takže S=15r/10

Stačí porovnat ar/2=15r/10 a dostaneme že a=3

tomuto výpočtu by měly odpovídat dvě kombinace délky stran

Teď bych asi Heronovým vzorcem spočítal obsah dvou trojúhelníků ABC v kombinaci 3+5+7 a 3+6+6 spočítal poloměr jejich kružnice vepsané, obsah trojúhelníků ASC kde strana AC je dlouhá 3 a zkontroloval zda obsah těchto trojúhelníků je skutečně pětina obsahu celého trojúhelníku ABC

To už nechám na tobě. Neručím, že je to správně. No v okresním kole bych to nechtěl dostat.

mat*

Děkuji za nápovědu. Už vím proč jsem si nevěděl rady.

Vaší nové zprávy z 5:22 jsem si nevšiml a postupoval jsem podle včerejší nápovědy. Různé možnosti stran podle pravidla, že součet kterýchkoliv dvou stran v trojúhelníku je větší než třetí strana, jsem dokázal určit, ale nevěděl jsem jak dál, protože Heronový vzorec jsme ve škole zatím nebrali a ni jsme si o něm nepovídali. Podle vaší první nápovědy jsem zjistil, že strana AC má velikost 3 cm. Z toho vyplívá, že máme dvě možnosti velikosti stran trojúhelníku 3+6+6=15 a 3+7+5=15. Po překontrolování obsahů trojúhelníků ASC, kde strana AC má 3 cm a zjistil jsem výšku (1,16 a 0,866 cm) se v obou případech vždy jedná o pětinu celého trojúhelníku ABC. Obsah celého trojúhelníku jsem spočítal pomoci - Heronův vzorec ( cs.wikipedia.org/...

Jelikož jsme si o obsahu trojúhelníku pomocí tří stran ve škole zatím neříkali, určím postup slovní úlohy jen obecně, jak bych postupoval. Děkuji za pomoc

prikld1

Snaha se cení. Výpočet plochy přes Heronův vzorec tedy rozhodně není v nějakých celých číslech. Ovšem ten druhý postup co jsem popsal je myslím velice elegantní.

Není třeba znát Heronův vzorec, ale vzorec na poloměr kružnice vepsané z plochy celého trojúhelníka. Přiznám se, že jsem ho nikdy nepoužil. r=2S/o Prostě dvojnásobnou plochu trojůhelnika dělíme obvodem trojůhelnika.

Víme že výška trojůhelnika ASC se rovná poloměru vepsané kružnice a pak už je jednoduché z poměru ploch vypočítat stranu "a" která se rovná 3 a ze všech možností se nabízejí pouze dvě.

Vše popsáno výše

mat*

Ani o vzoreci na poloměr vepsané kružnice z plochy celého trojúhelníka jsme si ve škole neříkali.

prikld1

Chápu. Toto je jistě první kolo a není problém si něco vyhledat. Není třeba něco znát, ale vědět kde to najdu. Ovšem u Okresního kola nevím co je povoleno. Možná všechno možné, mimo přítele na telefonu. Tabulky, kalkulačka atd.

Taky jsem ten vzorec neznal

cs.m.wikipedia.org/...

Kdysi, moc dávno, jsem byl v Okresním kole poslední, devátý, ale úspěšný. Za mnou dalších 20 neúspěšných.

Nevim který ročník, třeba někdo najde řešení s použitím dosud získaných znalostí.

Furt je lepší v tom něco podniknout, než čekat až to Lopez vypočítá.

prikld1

Tady je ten vzorec i s odvozením

cs.m.wikipedia.org/...

Na to že je ten vzorec starý 2300 let skutečně tenkrát asi byla matematika na vyšší úrovni než mnozí dnešní školáci

hodnocení

0x

Střed vepsané kružnice (v trojúhelníku) je průsečík os úhlů toho trojúhelníka.

Tedy např. plocha trojúhelníka ABS je :

SABS = (c krát ρ) /2

ρ je poloměr vepsané kružnice

Náčrt

je např. na str. 7 souboru, na který je tento odkaz

zszaaleji.cz/...

Tedy

SABS = 1/5 krát S

S je obsah trojúhelníka ABC

a + b + c = 15 cm

Kružnice trojúhelníku vepsaná je taky popsaná na wikipedii (ale poloměr té kruřnice je na wilipedii označen r)

Tady je odkaz

cs.wikipedia.org/...

Je tam uveden vzorec

ρ = 2S / o

S je plocha trojúhelníka

o je obvod trojúhelníka

o = 15 cm

c je celé číslo

1 ≤ c ≤ 13 , protože minimální délka strany a nebo strany b je 1 cm

Je možnost prověřit 13 hodnot (tedy 1,2,3 atd.) dosazením za c

Možná to lze spočítat takto

5 krát SABS = S

dosadit

5 krát (c krát ρ) / 2 = S

5 krát (c krát ρ) / 2 = (ρ krát o) / 2

5 krát c = o

5 krát c = 15

Zapomněl jsem zmínit trojúhelníkovou nerovnost.

Protože a + b > c , tak

a + b + c = 15

k ... nějaké celé číslo (minimálně 1)

a + b = c + k

c + k + c = 15

2c + k = 15

c = 7,5 - k/2

1≤ c ≤ 7

podobně

1 ≤ a ≤ 7

jo*
hodnocení

0x

Jak jste přišel na to, že obsah celého trojúhelníku je ró krát o?

Děkuji za odpověď

noname*
hodnocení

0x
nebudu prozrazovat uplne reseni ale dam napovedu, zamerte se na trojuhelnik ACS a vypocet jeho obsahu a take strany b, pak je to jednoduche pokud mate alespon kapku matematicke logiky, dalsi napovedu dam jeste ze r=2S/2 kde r je polomerem kruznice vepsane a S povrch trojuhelnika, zkousku lze provedst pomoci heronova vzorce, ale neni potrebna.
doufam ze vam napoveda alepson trochu pomuze

Zdravím a poznamenávám, že ve Vašem příspěvku :" ...napovedu dam jeste ze r=2S/2 kde r je polomerem kruznice vepsane a S povrch trojuhelnika..." došlo zřejmě k překlepu. Do jmenovatele ta dvojka určitě nepatří. Vzhledem k tomu, že je "řeč" o trojúhelníku ACS, líbila by se mi tam strana b...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kružnice vepsaná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]