Nejste přihlášen/a.
Můj 8letý syny odmítá chodit do školy...v podstatě od poloviny 1třídy...tak že to protahuje,dlouho se obléká,tvrdí,že ho bolí bříško že nemůže jít a pod.,věčně chodí pozdě...dneska dokonce se vrátil,když se mi podařilo včas vyhnat z postele a vypravit z domu ,tak se vrátil,že nemůže,že ho bolí bříško...dotáhla jsem ho tedy za ruku do školy...tam brečel a prosil,že tam nechce,že musí ještě doma trénovat a pak že ho bolí bříško a stejně jsem ho do třídy nemohla dostat,půl hodiny trvalo než se mi ho podařilo,alespon trochu uklidnit...to už uběhlo půl vyučovací hodiny...nakonec vyšla učitelka a vzala ho tedy za ruku a odvedla si ho...jak z toho ven...před časem se mi přiznal,že ho děti šikanovali,ale to prý skončilo,po té co jsem to řešila s učitelkou...jak odbourat ten strach ze školy?
Dobrý den, z vlastní zkušenosti Vám mohu říci, že pokud dítko nechce jít do školy, tak za tím většinou je strach. Strach z dětí, ze šikany. Nevěřte tomu, že šikana přestala, ani když jste problém řešila s učitelkou. Učitelé mají dosti často zvyk problémy ze šikanou zametat pod stůl, bagatelizovat to, nechtějí, aby na jejich školu padl stín podezření, že by se tam mohly dít nějaké ošklivě věci dětem. Vím, o čem mluvím. Přečtěte si něco o šikaně, jak se projevuje. Víte, ono to pak nakonec dopadá tak, že šikanované dítě, které je psychicky zcela na dně, je ve světle očí třídy a pedagogického sboru bráno jako to, které dělá problémy, kdežto útočníci jsou hodné děti. Podle toho, že se Váš chlapec brání škole, nechce tam chodit, soudím, že šikana prostě nepřestala. Mé zkušenosti se šikanou, respektive se šikanou mého dítěte na základní škole, jsou velmi, velmi smutné. Nenechejte to dojít příliš daleko. Nezapomeňte na to, budou-li z Vašeho chlapce ve třídě cítit strach, on prostě nebude mít šanci v tom kolektivu nějak obstát. Drzejší a sebevědomější děti se mu budou smát, tak to ve škole chodí. Dělá Váš chlapec nějaký sport? Umí se bránit třeba pěstmi? Umí se bít? Nebo je to takový spíš klidnější klučina? Máte-li možnost na syna počkat po vyučování ve škole, nebylo by špatné zjistit, jestli ho děti někde nebijí. Anebo byste synovi dodala takovou jistotu, že jste tam pro něho.
Zdravím,
víte tohle otázka pedopsychologické poradny. určitě tam zajděte se synem, protože takto se může vyvinou asociální chování, což je velmi nepříjemné.
Velmi důležitá je komunikace. Buďte v kontaktu s jeho učitelkou, bavte se také hlavně se synem, probírejte i nepříjemné situace a dávejte mu najevo, že má kde bydlet, má rodinu, která za ním vždycky bude stát. Má nějaké kamarády? Zkuste také kroužek, který by ho bavil.
Šikana no...To je dost zapeklité téma. Tady byl vhodný rozbor psychologa, protože ten by asi věděl, proč ho šikanují, za jakým účelem je ponižován atd.
Takže určitě komunikaci, otevřenost, náklonnost a nebojte se věci řešit rázným tempem a já věřím, že to tak děláte.
Přeji hodně štěstí a kdyžtak napište do vnitřní pošty, kdyby náhodou
Držte se
Nečetla jsem všechny příspěvky.pokud váš syn byl ve škole šikanován tak ten strach ho jen tak nepustí.Bříško ho bolet může ze strachu.I když se ta šikana vyřešila tak pro vašeho syna to neskončilo,má strach.Zažila jsem to s dcerou ve školce,i když učitelka vše srovnala dcera měla neustále bolesti břicha když měla do školky jít.Plakala atd.Psycholažka nám moc nepomohla.Strach u dcery se stupnoval.Nakonec jsem vše vyřešila sama s dcerou.Řekněte synovi že chápete jeho obavy a strach,ale do školy se chodit musí.Pokuste se ho zeptat jestli by mu pomohlo kdyby jste ho dala do jiné třídy.Pokud by se mu ulevilo tak ho dejte do jiné třídy.pOKUD BY ANI TO NEUSPĚLO TAK NA JINOU ŠKOLU.Děti který zažily šikanu hodně trpí,mají strach a potřebují VELKOU PODPORU RODIČŮ,MUSÍ CÍTIT ŽE MAJÍ KOMU SE SVĚŘIT.Nám to pomohlo,trvalo dlouho než mi dcera řekla co se jí děje ve školce.Po rozhovoru s dcerou jsem pochopila že musí do jiné třídy a dcera pak byla v pohodě.Proberte to se synem v klidu a uvidíte,napište sem prosím jak to dopadlo.
Děkuji všem za příspěvky,vše samozřejmě řeším od prvního dne...především každý den mluvím o tom co se děje ve škole s dítětem,které bylo šikanováno,zatím byl jen jeden den co se nic nedělo a to až po té co s dítětem,co šikanuje mluvil ředitel...učitelka s dětmi každý den o tom mluví,jak vím od syna...jeden z agresorů je zatím nemocný,tak uvidíme...mám domluvenou schůzku s odborníkem,ve škole je domluvená schůzka s rodiči,těch dětí co šikanují...ted bohužel vše zhoršuje tatínek od kluka,nejprve synovi řekl,že je neschopný si udělat ve třídě pořádek,pak přede mnou mluvil s agresorem:cituji...kluk říká..".my se někdy pošťuchujeme a já někdy do něho víc štouchnu,ale myslím to v legraci."..."a řekl si mu to,že je to legrace?"...kluk .."ne"...tak mu to musíš říct,víš on je citlivější než. ty...Učitelce pak řekl,že je to normální,že jsou to kluci,když se perou a že tomu klukovi domluvil...když jsem mu po té,co jsme odešli ze školy, řekla,že nevolil ty správná slova,tak se ted snaží dusit mě a celou situaci jen zhoršuje ...nebo máte někdo pocit,že rozhovor s tím klukem byl v pořádku?
Dobrý den. Rozhovor rozhodně v pořádku nebyl. Ono je nejhorší, co se může udělat, konfrontace šikanovaného se útočníky. Ten šikanovaný z toho nemůže nikdy vyjít dobře, jelikož útočníci vše bagatelizují. Nenechte se jen tak odbýt. Nenechte to dojít tak daleko, že se Vám stane, že se Vám dítě psychicky zhroutí. Opravdu to není legrace ta šikana. A kdo tvrdí opak, tak pak tomu vůbec nerozumí. Takové to, "šak kluci se jen pošťuchují", tím to obvykle začíná. Pokud oběť šikany dobře nezareaguje, totiž nenanabančí tomu, kdo mu ubližuje, tak to pošťuchování postupně přerůstá ve vědomé ubližování. A dělají to většinou děti z bezproblémových rodin, premianti třídy a pod., anebo ti, co mají rodiče dosti dobře finančně situované. Ano, kluci se bijí, ale šikana je něco jiného. Zkuste si přečíst knížku od Michala Koláře: Bolest šikanování. Michal Kolář je náš odborník na šikanu.
Dobrý den,
jak bylo psáno výše - toto je práce pro pedagogicko-psychologickou poradnu. Učitelka vám pomůže napsat posudek, objedná vás tam. Šikana asi přece jenom nepřestala, když se váš syn zuby-nehty brání jít do školy. A učitelka bude muset pracovat se školní poradkyní či školní psycholožkou (zda nějakou mají). Rozdat testy po třídě, uspořádat besedu, popovídat si o šikaně, vytipovat děti, kteří si vzali vašeho synka na mušku, apod. Čeká vás s tím hodně práce, ale lze to zvládnout.
Pokud se to nezlepší, budete muset synka přeřadit jinam, aby mohl začít znovu. Hodně štěstí a pevné nervy.
již jsem se s tím také setkala a popisujete typické projevy, kdy se dítě bojí z nějakého důvodu do školy. Věřte odborníkům v PPP jak Vám radí i ostatní. Budete muset komunikovat a spolupracovat s třídní učitelkou, ona má možnost odhalit problém a pomoci ho řešit . Pokud se jedná o šikanu může pozvat třídní uč. odborníka z PPP, který bude pracovat s kolektivem v podobě her a může vašemu synovi pomoci.
může si mi ozvat někdo kdo měl podobnou zkušenost s dítětem. ...tyhle..teoretické rady nejsou účinné...rozhodně ne
Růženko, ale Vašeho syna opravdu může bolet bříško. To dítě si to prostě vsugeruje a tyhlety psychosomatické nemoci můžou přerůst v něco mnohem horšího.
Chodil Váš syn do školky?
Do školy se prostě chodit musí... s tím Vy, ani Váš syn nic nenaděláte. Šikana je věc hrozná. Rada? Zapracovat s psychologem na zvýšení sebevědomí Vašeho syna, případně změnit školu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.