Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Metrologie příklad

Od: evrt odpovědí: 7 změna:

Dobrý den jaká jsou měřidla nestanovená? Nějaký příklad? Hledal jsem, ale nenašel. Nejspíš špatně pokládám otázku na google snad to tady bude úspěšnější.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak jste dostal spoustu odkazů (a správných), ale žádný vysvětlující komentář. To samé měřidlo může být měřidlem stanoveným i nestanoveným. Záleží, k čemu je využito. Pokud prodáváte brambory, prodáváte je pravděpodobně "na váhu". Potom je parametrem rozhodujícím v obchodním styku hmotnost a váha, tedy přístroj pro měření hmotnosti, je měřidlem stanoveným. Pokud Vám váha stojí v koutě a používáte ji pro interní potřebu, brambory používáte pro výrobu tiskátek a ty prodáváte na kusy, je váha měřidlem nestanoveným.

Takže jsem pracoval ve společnosti, kde stanovená měřidla byla váha (pro prodej dle hmotnosti) a dřevěný metr (pro prodej na metry), zatímco posuvka, mikrometr a podobně, byla měřidla sice daleko přesnější, ale nestanovená.

Asi jste nečetl důkladně text té jedné stránky, na kterou jsem dal odkaz.

Tady je úryvek z textu z té stránky:

Stanovenými měřidly jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích - při prodeji, nájmu nebo darování věci, při poskytování služeb nebo při určení výše náhrady škody, popř. jiné majetkové újmy, pro stanovení sankcí, poplatků, tarifů a daní, pro ochranu zdraví, pro ochranu životního prostředí, pro bezpečnost při práci, nebo při ochraně jiných veřejných zájmů.

Ale i tak jsem Vám dal dva body, protože jste tazateli v podstatě odpověděl správně.

@lopezz: Četl, jen mi to připadá sice věcně naprosto správné, ale poněkud hůře uchopitelné. Zvlášť s ohledem na to, jakým způsobem se ptá tazatel.

Částečně máte pravdu. Tak to tazateli doplním:

Např. posuvné měřítko v nějaké výrobní firmě není stanovené měřidlo, protože do té firmy si nechodí kupovat denně desítky zákazníků výrobky s libovolně zvolenou hmotností - narozdíl od např. obchodů kde prodávají masné výrobky, ovoce atd. V obchodě si nějaký zákazník chce koupit třeba 30 deka nějakého salámu, a nějaký jiný zákazník si chce koupit třeba 40 deka nějakého salátu atd. Kdyby v tom obchodě byla používána chybně měřící váha, tak by ani nebylo možné zpětně zjistit, který zákazník zaplatil víc než měl zaplatit.

Pokud v nějaké výrobní firmě je používáno měřidlo, které je vadné, tak by to mohl být problém pracovníka dané firmy, který má ve své kompetenci kontrolu měřidel. Že jsou výrobky špatně vyrobené by pravděpodobně bylo zjištěno již. na tzv. vstupní kontrole odběratelské firmy a tedy by bylo možné dostatečně přesně určit případnou škodu. Proto není důvod, aby státní zaměstnanci dohlíželi např. na kontrolu měřidel v některých výrobních firmách.

hodnocení

1x

@evrt - Nejspíš špatně pokládám otázku na google
Ale jděte... *smich* Otázka 30 vzteřin.

Pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla): Pracovní měřidla jsou měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem.

cmi.cz/...

evrt
hodnocení

A nějaký příklad, třeba šuplera nebo mikrometr?

hodnocení

1x

Ty dva pojmy jsou vysvětleny např. na stránce, na kterou je tneto odkaz

hepnar.cz/...

---

Definice zákldních pojmů metrologie jsou na webových stránkách ČMI:

cmi.cz/...

Definice tzv. stanovených měřidel je na str. 10 v souboru, na který je tento odkaz

books.fs.vsb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]