Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrická pec + určení teoretického výtěžku karbidu v reakci

Od: java odpovědí: 1 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na řešení k těto modelové otázce z Brna na lf. Rovnice je jiz vyčíslená, takže s tím není problém. Ale potřebovala bych vědět, proč mi nevychází správný výsledek, když jsem si porovnala látková množství CaO a C , vyšlo mi nižší n ( CaO) , s tím jsem poté dále počítala a napsala si , že n( CaO) = n (CaC2) , vyjádřila m(CaC2) ze vzorce a nevyšlo mi to :/. Má to vyjít za a) 892g. Děkuji předem.
Elektrická pec + určení teoretického výtěžku karbidu v reakci

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na 1 mol CaO potřebuješ 3 moly C a vznikne 1 mol karbidu. Musíš určit, jestli je dost Uhlíku i CAo:

n(CaO) = 1000/56,08 = 17,832 mol; n(C) = 500/12,01 = 41,632mol. na mol karbidu potřebujeme 3 mol C, takže
n(CaC2) = 41,632/3 = 13,877 mol => m(CaC2) = n*M = 13,877*64,1 = 889,5g. Rozdíl bych přisuzoval zaokrouhlování.

OK?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]