Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kapacita vodiče- sériové a paralélní zapojení

Od: java odpovědí: 5 změna:
Dobrý večer, potřebovala bych pomoc s jedním (nejspíš) triviálním příkladem. Mám zapojené 3 kondenzátory o kapacitách C1= 300nF C2=300nF a C3= 300nF. Výsledná kapacita C má vyjít 200nF. Kondenzátory jsou zapojeny: 2 paralelně a 1 sériově. A já nevím, jak se k tomu mám dopracovat. Děkuji předem za Váš čas a postup řešení!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady je odkaz na stránku kde jsou vzorce pro obě zapojení

kle.cz/...

Pokud je zapojení tak, že nejprve je jeden kondenzátor (o kapacitě C3 ) a pak paralelně dva kondenzátory, tak -

C1, C2 , C3 jsou kapacity těch kondenzátorů

Cp je kapacita dvou paralelně zapojených kondenzátorů

C je celková kapacita obvodu

Cp = C1 + C2 = 600

C = (Cp krát C3 ) / (Cp + C3 )

C = (600 krát 300) / (600 + 300)

C = 180000 / 900 = 200

java
hodnocení

Děkuji, ještě bych se chtěla zeptat, jak získat C= CpC3/ (Cp + C3) , stačí mi jen vzorec, ze kterého se mohu k tomuto výsledku dopracovat :D

Vzoreček se získá úpravou vzorce pro sériové řazení kapacit

1/C=1/C1+1/C2

Zlomky na pravé straně upravíme na společného jmenovatele

1/C=(C1+C2)/(C1C2)

a oba zlomky převrátíme

C=(C1C2)/(C1+C2)

kenav
hodnocení

0x

Paraelni se sectou,seriove se scita jejich prevracena hodnota.Pokud jsou dva kondensatory je na to vzorecek,to jste probiraly?Mas tři kon.tak dva paraelne a jeden s nima do serie,chapeš?

111®
hodnocení

0x

vzorce najdeš v Základech u mne: telefon.unas.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]