Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

S hranolky nebo hranolkami?

Od: liska5 odpovědí: 12 změna:

Já mám jasno, pocházím z Čech, takže s hranolky.

Jen tu na severní Moravě nabízejí hospody do krabiček maso s hranolkami. Pokud se tu dám do řeči s místními, prohrávám. Jak byste to napsali vy?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Je velice pravděpodobné, že jste se již někdy setkali se spojením " s hranolkami" (7. pád) a možná ji i sami používáte, jedná se však o velmi rozšířenou pravopisnou chybu.

Chyba vznikla zřejmě na základě špatného určení jmenného rodu – jedná se o podstatné jméno rodu mužského neživotného (tedy ten hranolek, nikoliv ta hranolka). Pokud si zapamatujeme tuto skutečnost, nebude pro nás těžké slovo vyskloňovat a vyvarujeme se zbytečných chyb.

Hranolek skloňujeme klasicky podle vzoru hrad (hranolku, hranolkem, v množném čísle pak používáme tvary: hranolků, hranolkům, hranolcích, 7. pád – s hranolky). Mužský rod lze vysvětlit jednoduše významem slova; jedná o zdrobnělinu od podstatného jména hranol, která má vystihovat tvar této smažené bramborové přílohy.

Příklady:

Dáš si k hranolkům kečup nebo tatarskou omáčku?

Více mi chutná vepřový řízek s hranolky než s bramborovým salátem.

pravopisne.cz/...

hodnocení

1x

Spisovně je samozřejmě "s hranolky", jelikož hranolek je podle vzoru hrad, že ano.

hodnocení

1x

Jak píše bimbam. Hranolka - podle vzoru tatranka. Je to k jídlu a je to dobré, měkké a křivé. Není to hranol smrkový hoblovaný.

hodnocení

0x
Za mě s hranolkama *smich*
Správně je "s hranolky", ale "s hranolkami" je hodně rozšířené :)
Samozřejmě je to pak taky správně v jednotném čísle "hranolek". Což mi nějak osobně nejde přes ústa :)

frihra
hodnocení

0x

Používám oboje (často říkám i "s hranolkama"), ale správně je "s hranolky."

pravopisne.cz/...

hodnocení

0x

Myslím, že jsem to ještě nikdy nemusela psát. Asi bych se u psaní zarazila :). Takže zatím jen ústně a vždy nespisovně s hranolkama. S hranolky je to možná spisovně správně, ale je to takové příliš geometrické. Je v tom málo chuti :).

liska5
hodnocení

*smich* Taky říkám s hranolkama. Tak bych to i napsala... a byl by klid:-D

hodnocení

0x

V jiznich cechach se rika s hranolkama, takze asi tak...;)

liska5
hodnocení

Díky všem! S hranolkama je tedy nespisovné, ale nejhezčí... zní to přirozeně. Tak bych to psala i do meníčka.

Časem to uznají, jako variantu... Viz s vánoci a s vánocemi, kde platí obojí.

Když tedy rozhoduje rod, jak píše Jedubabička, tak si řeknu: Spadl mi jeden hranolek, nebo jedna hranolka. I tady bude všeobecné dilema. A za mne zase to první.

liska5
hodnocení

Není nad 1. pád:

Maso, hranolky, salát.*jasne*

Hranolek je jen malý hranol. Asi neznám nikoho, komu by na zem upadla hranola :)

losos
hodnocení

0x
Já používám ,,s hranolky." Jsem Ostravak a my to tak používáme u nás všichni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]