Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika - elektrické pole

Od: java odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, potřebovala bych poradit s tímto příkladem z knihy Fyzika stručně a jasně - el. pole. Dala jsem vzoreček E= k• |Q1Q2|/ r2 a za r jsem dala hodnotu 0,1m a nevychází mi to. Děkuji předem za odpovědi!
Fyzika - elektrické pole

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím, uvedný vzoreček platí pro sílu F mezi dvěma náboji ve vzdálenosti r (nikoli pro intenzitu).

Pro intenzitu elektrického pole použijte vztah E=F/Q. Například ve vzdálenosti r od náboje Q1 je intenzita pole E = k.|Q1|/r2 (a protože dotyčný bod v zadání je uprostřed mezi náboji, je potřeba počítat s poloviční vzdáleností). Obdobně se spočítá intenzita pole od druhého náboje.

Pak se obě intenzity sečtou, ale podle pravidla o sčítání vektorů.

Elektrická intenzita je vektor, který má stejný směr jako síla, která by v daném místě působila na kladný náboj (kdyby tam byl, nemusí tam být).

Můžeme si tedy představit, že uprostřed těch 2 nábojů je ještě kladný (testovací) náboj jednotkové velikosti (Q=+1 C) a zakreslit směr síly, kterou na něj působí náboj Q1 a náboj Q2. Intenzita pole má stejný směr jako síla. Působí-li síly stejným směrem, intenzity se sečtou. Působí-li síly opačným směrem, intenzity se odečtou.

Máte-li stejné vydání, vzorec je na str. 103, víc vysvětlené to tam ale není. Docela užitečná je kniha (na teorii) je Přehled středoškolské fyziky od Emanuela Svobody.

hodnocení

0x

Moment prosím :)

hodnocení

0x

Předpokládelme, že je pouze jeden náboj, pak platí E=k*(Q/r^2) tudíž {E}=9*10^9*( (4,1*10^(-5)) / (0,1^2) ) = 3,69*10^7;

Druhý je ve stejné vzdálenosti, na druhé straně s opačnou intenzitou, takže 2× tolik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]