Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrychlený rovnoměrny pohyb

Od: klarina odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, nevíte prosím někdo jak vypočítat tuto úlohu na zrychlený rovnoměrný pohyb? Děkuji.

Osobní auto jedoucí rychlostí 50 km/h začalo prudce brzdit se zrychlením 28 m/s. Jak dlouho brzdilo do úplného zastavení? Jakou přitom urazilo dráhu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

My víme. A ty příště nechoď sem, ale na cs.wikipedia.org/... . Jen doufám, že se zas nenajde nějaký aktivista, co ti to spočítá a ty to jen opíšeš. Nechceš přeci, aby z tebe byl úplný magor, nebo ano?

Neboj, aktivista se najde a rád vypočítá. Bohužel.
Takže v sešitě za jedna, při písemce či u tabule za pět. A to se vyplatí.
Ono kdyby bylo trochu snahy a chuti, tak není problém si zapamatovat pár vzorečků. Pak je tento příklad spočítaný za minutu. Jen chtít.
makk

Není problém pomoct, ale připravit k opsání není pomoc, spíš naopak.

klarina
hodnocení

Vím, že tohle nebylo nejvhodnější a že jsem se mohla aspoň pokusit, takže děkuju za nakopnutí. Tak jsem to tedy zkusila a vyšlo mi, že do úplného zastavení to trvalo 2,016 sekund a urazil při tom dráhu přibližně 84,9 m. Snad to budu mít dobře a mám z toho hned lepší pocit když jsem se o to pokusila sama

makk

To je fajn, že jsi se do toho pustila sama, jak jsi k tomu výsledku dospěla?

Myslím, že výsledek není dobře. Auto mělo na začátku rychlost 50 km/h = 13,89 m/s. Kdyby nebrzdilo, ujelo by za 1 sekundu asi 14 m, za 2 sekundy asi 28 m. Jestli se nepletu.

makk

Já si myslím, že je nějaký zádrhel v zadání, proto jsem se ptal na postup.

hodnocení

0x

Zrychlení je (změna rychlosti) : (čas).

Vzorec je tedy a = (v2 – v1) : t, odtud vypočítáš čas t. Nápověda: Konečná rychlost je rovna nule (auto zastaví).

Dráha při rovnoměrně zpomaleném pohybu je

s = v0 . t (1/2) . a . t2.

V tomto vzorci je počáteční rychlost označena v0.

doplněno 04.12.20 11:22:

Ke vztahu pro dráhu

Kdyby auto jelo počáteční rychlostí (v0), tedy stále stejně rychle, byla by jeho dráha s = v0 . t

Protože zpomaluje, ujede méně, to vyjadřuje druhá část "vzorce" (1/2) . a . t2

doplněno 04.12.20 11:23:

Ještě převést km/h na m/s :)

hodnocení

0x

Někdo je tu tak líný nebo neschopný, že nedokáže ani opsat zadání. Zrychlený rovnoměrný pohyb neexistuje. Jednotkou zrychlení není m/s. A pokud to mělo být 28 m/s2, pak by to osobní auto muselo mít brzdící rakety.

makk

Taky si myslím, že je chyba v zadání, mě vyšlo, že by z 50-ti zastavil za 0,5s na 3,4m, to by fakt odpovídalo těm brzdícím raketám :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]