Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji poradit svému dítěti, ale už si téměř nic z chemie ze školy nepamatuji. Dítě je v tercii, chemii měli loni poprvé, ale většinu kvůli covidu vzdáleně, takže toho moc neprobrali. V učebnici jsem také k tomuto nic nenašla. Mám domácí úkol i s poznámkami učitele, ale vůbec netuším, co máme špatně. Děkuji za rady.
A. Zapiš rovnici hoření červeného fosforu.
5O2 + 4P -> 2P2O5 - to je špatně
5O2 + P4 -> 2P2O5 - to je také špatně
A. učitel Červený fosfor ber jednoduše jako atom.
B. Zapiš rovnici rozkladu fluoridu fosforečného.
4PF5 - > P4 + 20 F - to je špatně
4PF5 - > P4 + 10 F2 - to je také špatně
B. učitel V jaké formě se běžně vyskytuje fluor?
C. Kolik molekul (částic) obsahuje 5 molů sulfidu železnatého?
FeS
87,91 * 5 *6,022= 2646,97
Odpověď obsahuje 2646,97 * 1023 částic
C. učitel Podívej se, kde jsme si povídali o Avogadrově konstantě
Podle učených knih (H. Remy Anorganická chemie I. díl, str.666 a dalších) má fosfor za normálních podmínek řtyřatomovou molekulu. Kyslík má dvojatomovou a výsledný kysličník fosforečný je také správně. Tedy druhá rovnice je podle mne bez chyby.
Otázka "B" Zde bych trochu poopravil výraz P4. Čtyřka má být vyjádřená formou dolního indexu. Fluor se běžně vyskytuje jako plyn s dvojatomovou molekulou.
Otázka "C" je opravdu špatně. Zde je třeba si uvědomit, co vyjadřuje Avogadrova konstanta.
U toho prvního úkolu máte v obou případech triviální chybu, vzniká P4O10 nikoli P2O5.:
P4 + 5O2 = P4O10.
S druhým úkolem vám nepomůžu, ani ve své literastuře jsem nic nenašel o rozkladu čistého PF5. Něco jiného by bylo v kontaktu s vodou nebo v kontaktu s alkáliemi, chloridy a podobně. Jediné, co mně napadlo, je
PF5 = PF3 + F2; ale jestli je to správná odpověď, to nevím.
Ve třetím úkolu - počítáte počet částic, molární hmotnost nebo Mr tam proto nemá co dělat. Mol je číslo, něco jako milion nebo tisíc. Jeho velikost udává Avogadrova konstanta - 6,022*10^23 = 1 mol. Jeden mol čeho udává kontext, v tomto případě 1 mol FeS je 6,022*10^23 molekul FeS. 5 molů je tedy pětinásobek, tedy 3,011*10^24 molekul.
OK?
Moc děkuji,
k prvnímu případu, myslela jsem, že O10 neexistuje, ale nevím, kde jsem to vygooglila ...
trojka už je mi jasná, takže počet částic v molu nezávisí vůbec na prvku/sloučenině, je to tak, všechny ty vzorečky jsme doma nějak pomotali dohromady ...
Díky za vysvětlení a snad mého potomka začne chemie bavit, moc se na ni těšil, ale letos je to spíš peklo, protože tomu nerozumí ani on ani jeho spolužáci ...
Projdeme si nějaké odkazy co tu jsou a snad to všechno dáme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.