Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jméno na zvonku

Od: lenulakr® odpovědí: 22 změna:

Sice to už dávno do školy nepotřebuji, ale zajímá mě, jak by mělo být na zvonku nebo na obálce napsané: David a Marie Krátký, David a Marie Krátcí, David s Marií Krátký nebo Krátcí případně Marie a David Krátká nebo Marie s Davidem Krátká nebo Krátcí, případně Krátký. Nedávno tady byl dotaz, kde byl rozšířený podmět, jak by to bylo v tomto případě? Dík

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

David a Marie Krátkých, David a Marie Krátcí. Obě varianty jsou/...

Ale na zvonek bych volila co největší typ písmen a co nejméně zbytečných písmen. Tedy pouze Krátký. Zrovna dnes jsem musela venku něco přečíst. Bez brýlí jsou malá písmena špatně čitelná, se zamlženými brýlemi úplně nečitelná.

Dopis - ono to nějak dojte ke správnému adresátovi i s malou chybou.

Náhrobek - tam je vhodné věnovat nápisu největší pozornost a raději vícekrát se ujistit, jestli je návrh pro kameníka správně. Tam bývá častou chybou koncové -á. Rodina Svobodová (špatně!).

No, s tím -ých je to dost nebezpečné. Existuje příjmení Černý i Černých apod. . Být pošťákem, adresátem by pro mne byl jen David Krátkých nebo Marie Krátkých.

dusger*

Prosím o rozvinutí co je na nadpisu -Rodina Svobodová- špatně. Dik

Paní je Svobodová. Rodina starýho Svobody je Svobodova.

Ta čárka nad -a-.. Je to rodina pana Svobody, tedy Svobodova.

hodnocení

6x

Řekl bych David a Marie Krátkých

jabraka*

Na zvonku je to jasné.ale na schránce je potřeba pro poštu zvolit zcela přesný popis.Tam bych vypsal obě jména-.Měli jsme dost velký problém,kdy byly v domě dvě stejná příjmení i schránky.Dopisy vždy házela doručovatelka do opačných schránek.I když to byly doklady ze sociálky či od banky.

JABRAKA

makk

Nojo, ale když pak ta rodina má 3 děti, tak to aby tam měli 5 křestních jmen. Jinak uznávám, že v případě, že jsou v baráku dvě stejná příjmení, je to problém.

hodnocení

4x

David Krátký, Marie Krátká. A není co řešit*smich*

doplněno 29.11.20 16:27:

Jinak se přikláním k názoru @krtka. Určitě bude spíše David a Marie Novákovi, než David a Marie Novákových. Analogicky tedy David a Marie Krátcí místo David a Marie Krátkých.

doplněno 29.11.20 16:55:

@magdon: Ježíšmarjá, to je problém k řešení v parlamentu, ne? Jde o blbý zvonek, tak tam napíšu Krátký. Normální člověk to pochopí.

Magdone, to není jen pro tebe, nechci se tě dotknout. Ale je to diskuze o blbém zvonku opravdu na úrovni!

Je co řešit, protože se to na jmenovku zvonku nevejde ;). Před časem jsem tady řešil stejný problém a kdosi mě přesvědčil, že je správně "Krátcí" (v mém případě "Svitavští"), i když to zní divně.

hodnocení

Já pro zajímavost, často to bývá divně i na náhrobcích, a to je pak na dlouhé roky. Nám kameník na náhrobku udělal chybu , kterou tam máme doteď. To tady někdo taky připomenul. Jinak si myslím, že čeština dělá problém mnoha lidem - mně už taky, proto se o pravopis dost zajímám.

krtek6
hodnocení

4x

David a Marie Krátcí

hodnocení

3x

David a Marie Krátkých.
To je můj názor.

Ani jeden z nich se tak nejmenuje ...

liska5
hodnocení

1x

David KRÁTKÝ

Marie KRÁTKÁ ... toto na zvonek

---------

Manželé

Marie a David Krátkých...toto na dopis.

dusger*
hodnocení

0x

Já bych volil první pád množného čísla Krátcí

hodnocení

0x

Marie a david krátcí

*palec2*

Sorry, Marie a David Krátcí. :) Nevím jak se to stalo (ta malá písmena).

hodnocení

0x

KRÁTKÝ David a Marie nebo KRÁTKÁ Marie a David. Proč by ne? Je to jednoduché a srozumitelné. K té jedné odpovědi výše: pro příjmení Krátký a Novák v češtině existují odlišná pravidla!

hodnocení

0x

Proč ne jednoduše takto? - David Krátký, Marie Krátká

hodnocení

0x

Ještě dodatek co jsem napsal výše: www.sklonuj.cz/prijmeni/Kratky

Jednotné číslo

1. Krátký 2. Krátkého 3. Krátkému 4. Krátkého 5. Krátký 6. Krátkém 7. Krátkým

Množné číslo

1. Krátcí 2. Krátkých 3. Krátkým 4. Krátké 5. Krátcí 6. Krátkých 7. Krátkými

... a příjmení Krátkých neexistuje

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]