Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v příkladě 5.149 se musí rozlišit zda jsou rezistory zapojeny paralérně či sériově v řešení (pod všemi úlohy) je sestrojený nový obvod, tedy už s tímto rozlišení. Jak se to pozná(seriový nebo paralérní), jak tedy dokážu sestrojit upravený obvod, který je ve výsledcích. Omlouvám se, že jsem nedal rovnou příklad s řešením sem jako fotku, ale bohužel neumím najít kde mám fotku vložit. Děkuju za pochopení a za odpověď.
Paralelní obvod má součástky zapojeny paralelně,tedy vedle sebe do větví.Seriový obvod zase má součástky zapojeny za sebou.
Proud pak v seriovém obvodě protéká postupně jednotlivými sočástkami,u paralelního současně všemi najednou,dělí se do těch větví.V serioparalelních obvodech,které jsou takto navrženy schválně,aby se student musel trochu namáhat.
JABRAKA
Když se na schémata podíváte a zkusíte si představit jak jsou jednotlivé rezistory (odpory) zapojené, můžete si obrázky zjednodušit a pak můžete jednoduše počítat
a) druhý a třetí odpor jsou v podstatě paralelně, takže jejich výsledný odpor R23 = R2 . R3 / (R2 + R3) a první odpor R1 je k nim zapojený v sérii, takže se k nim přičte: R = R1 + R23, kde R23 je paralelní kombinace odporů R2 a R3
Podobně to je i u dalších obvodů.
Tak, jak to nakreslil Mirek2
Já nic nekreslil - to je zadání a výsledek
Otázka je, jakým způsobem upravit zadaná schémata, abychom dostali ta výsledná?
Obráceně si to představit umím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.