Nejste přihlášen/a.
Prosííím, podle jakého vzorečku vypočítat tyhle příklady..
1, Rakety má před startem hmotnost 50kg. po dobu činnosti motoru shořelo palivo o hmotnosti 10kg. a raketa získala rychlos 30m/s. Vypočítejte rychlostí kterou proudí plyny v trysce motoru rakety..?
2, Fotbalový míc byl odkopnut rychlostí 12m/s. Styk nohy s míčem trval 0,03s, Vypočítejte velikosti síly, kterou působila na míč jehož hmostnost byla 700g...?
Jsem bezradná, vůbec nevím..jak vypočítat..(
Díky moc..
2. priklad pomoci 2. Newtonova zakona.
Impuls sily rovna se hybnosti hmoty. Tedy m*v=F*t. Staci vytknout, dosadit a spocitat.
1. priklad zkusim promyslet, ale po rychlem zkouknuti mi pripada, zezadani neni pro vypocet dostatecne. Ale jeste uvidime...
doplněno 04.11.10 22:27:1. priklad je jistojiste 3. Newtonuv zakon - akce x reakce. To je jasne. Nic sloziteho.
m1*v1=m2*v2
Nicmene hybnost, v tomto pripade tah tryskoveho motoru, je dana rychlosti (tu mame spocitat) a mnozstvim paliva, ktere opousti trysku za jednotku casu.
Podle mne v zadani chybi udaj o dobe, po kterou se spotrebovava 10kg paliva. Pak si lze stanovit mnozstvi paliva za sekundu a pak jiz zakonem akce a reakce vypocist rychlost proudeni pro prumernou hmotnost rakety, ktera je 45kg.
Nic jineho mi ted nenapada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.