Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inverzní funkce

Od: ronnie odpovědí: 11 změna:

Zdravím, tuto úlohu už jsem zde vkládala, nevšimla jsem si ale, že se při kopírování příkladu stala chyba a příklad se tak malinko pozměnil a to u X.

v příloze je příklad v originále.

Prosím tedy o podrobnější řešení jak vyřešit.

Děkuji moc :)

cv7 zadání.pdf557.19 kB

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, návod najdeš v 1. či 2. odkazu, když zadáš do Googlu inverzní funkce k exponenciální funkci (PPT).

ronnie
hodnocení

Zdravím,

mám tedy

f na -1 : y=log2 (x+3) y=loga na x

a na y=x

jak tedy ted zanést do grafu?

podle čeho určím souřadnice?

Děkuji:)

hodnocení

0x

f-1 : x = 2y - 3

x + 3 = 2y

log (x + 3) = log 2y

log (x + 3) = y krát log 2

y = log (x + 3) / log 2

Graf přídám za několik minut

Když ten předpis inverzní gunkce přepíšu, tak je to

y = (1/log 2) krát log(x+3)

Tedy graf je posunutá ( o mínus tři jednotky vlevo) a víc "strmá" funkce y = log x, protože log2 je přibližně 0,301

doplněno 28.11.20 20:34:

y-ová souřadnice průsečíku inverzní funkce s osou y je:

yP = (1/log 2) krát log(0+3)

yP = log(3) : log(2) = přibližně 1,585

Inverzní funkce
ronnie
hodnocení

Tak to jsem v háji :D

vyšlo mi to celé nějak jinak ...:(

viz obrázek

Inverzní funkce #2

log (x + 3) / log 2 je jinak napsáno log2(x+3)

obecně:

log a x = (log x) děleno log a

Takže ten předpis inverzní funkce je správně

Co ale není správně, to jsou ty grafy. Jednak ty grafy těch funkcí nejsou celé a navíc tvar logaritmické funkce není takový, že se graf "svažuje"jako profil nějakého kopce v terénu.

Graf logaritmické funkce je např. tady na str. 2. Ta funkce je zleva doprava neustle rostoucí.

math.feld.cvut.cz/...

V té tabulce té zadané funkce je v pravé kololnce 3 a 8. Ale má tam být 3 a 5.

No a v té pravé kolnce inverzní funkce má být 5 a 3.

28.11.20 23:00
hodnocení

0x
Inverzní funkce #3
ronnie
hodnocení

Jee nojo,

chybu v tabulce souřadnic už vidím, zapomněla jsem odečíst -3. To že není funkce celá je asi také proto že jsem nešla se souřadnicemi pod 0 že. :)

Teď jenom, když takto opravím numerické chyby, je tato možnost správně, nebo jak se mám z tohoto grafu dostat na ten předešlý od Vás.?

Je potřeba udělat svislou pomocnou čáru (asymptotu) v bodě x = -3 a k té čáře přibližovat graf inverzní funkce (ale nedotkne se) - tedy prodloužit ten graf.

Je potřeba udělat vodorovnou čáru (asymptotu) v bodě y = - 3 a k té přibližovat frag zadané funkce (ale taky se nedotkne té čáry) - tedy prodloužit ten graf

-----------

Není zač :)

Další případné dotazy je potřeba "nasměrovat" panu učiteli ve škole, neboť ten je za podorbné vysvětlování placený :)

oprava a doplnění:

za podrobné

---

Jestli je případně ochoten podrobně něco vysvětlovat, to je na jinou diskuzi. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]