Nejste přihlášen/a.
Zdravím, tuto úlohu už jsem zde vkládala, nevšimla jsem si ale, že se při kopírování příkladu stala chyba a příklad se tak malinko pozměnil a to u X.
v příloze je příklad v originále.
Prosím tedy o podrobnější řešení jak vyřešit.
Děkuji moc
![]() | cv7 zadání.pdf | 557.19 kB |
f-1 : x = 2y - 3
x + 3 = 2y
log (x + 3) = log 2y
log (x + 3) = y krát log 2
y = log (x + 3) / log 2
Graf přídám za několik minut
Když ten předpis inverzní gunkce přepíšu, tak je to
y = (1/log 2) krát log(x+3)
Tedy graf je posunutá ( o mínus tři jednotky vlevo) a víc "strmá" funkce y = log x, protože log2 je přibližně 0,301
y-ová souřadnice průsečíku inverzní funkce s osou y je:
yP = (1/log 2) krát log(0+3)
yP = log(3) : log(2) = přibližně 1,585
log (x + 3) / log 2 je jinak napsáno log2(x+3)
obecně:
log a x = (log x) děleno log a
Takže ten předpis inverzní funkce je správně
Co ale není správně, to jsou ty grafy. Jednak ty grafy těch funkcí nejsou celé a navíc tvar logaritmické funkce není takový, že se graf "svažuje"jako profil nějakého kopce v terénu.
Graf logaritmické funkce je např. tady na str. 2. Ta funkce je zleva doprava neustle rostoucí.
V té tabulce té zadané funkce je v pravé kololnce 3 a 8. Ale má tam být 3 a 5.
Jee nojo,
chybu v tabulce souřadnic už vidím, zapomněla jsem odečíst -3. To že není funkce celá je asi také proto že jsem nešla se souřadnicemi pod 0 že.
Teď jenom, když takto opravím numerické chyby, je tato možnost správně, nebo jak se mám z tohoto grafu dostat na ten předešlý od Vás.?
Je potřeba udělat svislou pomocnou čáru (asymptotu) v bodě x = -3 a k té čáře přibližovat graf inverzní funkce (ale nedotkne se) - tedy prodloužit ten graf.
Je potřeba udělat vodorovnou čáru (asymptotu) v bodě y = - 3 a k té přibližovat frag zadané funkce (ale taky se nedotkne té čáry) - tedy prodloužit ten graf
-----------
Není zač
Další případné dotazy je potřeba "nasměrovat" panu učiteli ve škole, neboť ten je za podorbné vysvětlování placený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.