Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydrodynamika- Příklad potrubí

Od: janiii* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám problém s jedním příkladem. Vím, že se jedná o rovnici kountinuity, ale mám nemohu se pořád dobrat k závěru. Asi dělám někde v postupu chybu. Mohl by mi prosím někdo pomoct? Zadání zní:

Potrubí má v širší části průměr 0.4 m a v užší části 0,3 m. Jak velká je rychlost vody v každém průřezu, když potrubím proteče za sekundu 340l vody?

Asi mám chybu v tom objemovém průtoku. Ale potřebovala bych něčí radu co s tím. Děkuju moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Spravne jsi urcila, ze jde o rovnici kontinuity.

Ta se zapise ve tvaru A1*v1=A2*v2, a to za predpokladu, ze hustota latky zustava konstantni. A je plocha prurezu, v je rychlost.

Dale znas objemovy prutok. Ten se spocte jako objem deleno cas. Tedy Qv=V/s

Qv=V/s lze ale take napsat jako Qv=A*v

Tedy Qv=A1*v1 a zaroven Qv=A2*v2

Z techto rovnic si staci vytknout rychlost v a spocitat. Pri predpokladanem kruhovem prurezu potrubi se plocha prurezu spocita z rozmeru potrubi snadno.

janiii*
hodnocení

Děkuji moc, aspoň si to můžu propočítat. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]