Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém s jedním příkladem. Vím, že se jedná o rovnici kountinuity, ale mám nemohu se pořád dobrat k závěru. Asi dělám někde v postupu chybu. Mohl by mi prosím někdo pomoct? Zadání zní:
Potrubí má v širší části průměr 0.4 m a v užší části 0,3 m. Jak velká je rychlost vody v každém průřezu, když potrubím proteče za sekundu 340l vody?
Asi mám chybu v tom objemovém průtoku. Ale potřebovala bych něčí radu co s tím. Děkuju moc.
Spravne jsi urcila, ze jde o rovnici kontinuity.
Ta se zapise ve tvaru A1*v1=A2*v2, a to za predpokladu, ze hustota latky zustava konstantni. A je plocha prurezu, v je rychlost.
Dale znas objemovy prutok. Ten se spocte jako objem deleno cas. Tedy Qv=V/s
Qv=V/s lze ale take napsat jako Qv=A*v
Tedy Qv=A1*v1 a zaroven Qv=A2*v2
Z techto rovnic si staci vytknout rychlost v a spocitat. Pri predpokladanem kruhovem prurezu potrubi se plocha prurezu spocita z rozmeru potrubi snadno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.