Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se sš

Od: andreax odpovědí: 11 změna:
Ahoj, právě se mi stal opravdu závažný problém a nevím co mám dělat.
Mam být v prváku na střední škole, nastoupila jsem na zdravotní, odkaz jsem ale chtěla přestoupit. Našla jsem si skolu v Praze kam jsem zavolala a domluvili jsme se o přestupu, do telefonu mi paní ředitelka řekla ať tedy ukoncim studium na zdrávce do konce týdne a během dalšího mě připíše na jejich skolu. Ukončila jsem tedy studium na zdrávce z důvodu přestupu. Během dalšího týdne mi paní ředitelka z Prahy tedy volala, ale s tím ze to ruší, protože se ji to nelíbí, protože prý začínají skolu už v 7:45 a jelikož nebydlim blízko tak bych to do školy nestihala a pozdní prichody by mi v žádném případě neomlouvala a ať se kouknu po jiné škole, což jsem udělala. Volala jsem na několik škol, všude měli plno a když už se našla nejaka kde by mě vzali, řekli mi ze mě nemohou vzít z důvodu ze nejsem na žádné škole přihlášena, protože jsem ukončila to studium na zdravce. Toto mi řekli asi na dalších 2 školách, takže mě napadlo zavolat zpátky na zdravku s tím, ze mě ta škola v Praze takto podrazila a jestli bych tedy mohla zpátky. Tam mi řekli ze už nemohu atd a poradili mi ať tedy zavolám do té Prahy s tím ze mi to slíbili ze mě přijmou a ukončila jsem studium kvůli nim. Tam byla tedy paní ředitelka velice nepříjemná a poslala mě s prominutím do prd***. Na zdravce nám ještě řekli ze pokud nás nepřijme, budu muset na úřad práce aby mi platili pojištění a přihlásit se až v září a prvák opakovat, což opravdu nechci. Během telefonátu s paní ředitelkou z Prahy se mi stihla zmínit o tom, ze by mě jiná škola měla přijít, pokud si zažádám o studium a ze by toto nemělo hrát roli.
Opravdu teď nevím co dělat, protože nemohu být cely půlrok bez školy a opakovat prvak, protože jsem velmi vzorný student a toto si opravdu nemohu dovolit.
Modlím se za to ze se ještě s jednou školou dokážeme domluvit o přijetí, ale pokud to nevyjde tak opravdu nevím co dělat.
Mate nějaké rady, cokoliv co by pomohlo abych se mohla vrátit do nějaké školy ještě toto pololetí?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Andreo,

uvědom si, co je příčina a co je následek. Studium jsi neukončila kvůli druhé škole, ale proto, že jsi z původní školy chtěla na jinou.

Měla sis informaci paní ředitelky napřed někde ověřit (třeba na školní inspekci, na Magistrátu hlm. Prahy, případně i na původní škole), neměla jsi studia zanechat jenom na základě telefonátu, dokud jsi neměla v ruce žádný písemný příslib.

Správný postup pro přestup na novou školu je písemně kontaktovat ředitele nové školy, požádat jej písemně o povolení přestupun (žádost musí u nezletilého žáka podepsat i jeho zákonný zástupce > většinou některý z rodičů) a teprve po písemném odsouhlasení přestupu ukončit studium na původní škole. Při ukončení je potřeba postupovat podle pokynů ředitele nové školy.

Problém je v tom, že jsi zanechala studia, ukončila jsi školu a teď už nemáš odkud přestoupit.

Nevidím moc pravděpodobné, že bys zvládla dokončit první pololetí na jiné škole než zdravotní, protože na jiných typech škol bys musela zvládnout i rozdílové zkoušky z předmětů, které jsi na zdravotní škole neměla. Shovívavější přístup (delší lhůtu na složení rozdílových zkoušek by podle mne poskytla spíše soukromá SŠ.

andreax
Už jsem jednou přestupovala, ale při tomto přestupu mi přišlo zvláštní, že mi ze zdravotní školy daly papír o ukončení studia. Při mém prvním přestupu mi pouze řekli ať nahlásím kdy jsem u nich naposledy a na druhé škole kdy zase nastoupím, pak si to spolu mezi školami vyřeší, tudíž jsem udělala to samé a na zdravotní školu jsem tedy volala, že budu přestupovat a v pátek tam půjdu tedy naposled a v Praze jsme se dohodli, že nastoupím v pondělí. Do zdravotní školy si mě ale ještě tedy zavolali, ať se dostavím pro jeden papír. Po telefonátu s právníkem a se slečnou z magistrátu školství mi řekli, že v tomto je ten problém, protože museli vědět, že když mi tento papír daji, tak mě nikde jinde nepřijmou. Právě teď se to stále řeší, čekám na telefonát ohledně rozdílových zkoušek.

andreax
hodnocení

1x
Zdravím! Po dlouhém řešení mam tento problém konečně za sebou a to úspěšně. Od 25 listopadu jsem čekala na odpověď z magistrátu školství Praha, kam jsem tedy poslala všechny papíry, které by mi mohly pomoct, paní se kterou jsem komunikovala mi poslala katalog sš v Praze a já čekala až se znovu ozve s odpovědí i právníka. Po několika dnech mi poslala email kde vysvětlovala v jaké situaci se vlastně nacházím a co mohu udělat, požádala mě ještě o jeden papír kde se mohlo ukázat kde nastala chyba, ten sem ji poslala a opět čekala na odpověď. Dnes je to byl týden od dodání tohoto papíru. Dnes ráno jsem nemohla usnout, protože jsem byla opravdu nervózní z téhle celé situace a proto jsem se zvedla a zavolala ještě na magistrát školství Středočeského kraje. Nejlepší rozhodnutí co jsem mohla udělat! Paní v telefonu byla opravdu překvapená po tom co jsem ji řekla jak se při přestupu postupovalo, byla v šoku z toho jak jednaly obě dvě školy, protože prý postupovaly špatně. Paní tedy zavolala zpátky na SZŠ, protože si všimla, že na dokumentu o rozhodnutí o ukončení studia (který mi ani dávat správně neměli) bylo psáno, že ukončuji vzdělání z důvodu přestupu a končím dne 20.11., chyba zde byla ta, že datum ukončení vzdělání tam být neměl, ale měla zde být věta o tom, že vzdělání se ruší dnem nastoupení na novou školu. Díky tomuto, se nám ozvala zpátky SZŠ s tím že tedy stále jsem jejich studentem.
Je vtipné jak tady stačil jeden telefonát a bylo to vyřešeno, a u magistrátu v Praze se to hned řešilo s právníky. (Paní z magistrátu Prahy mi tedy ten samý den odepsala prakticky to samé, akorát později :D )
Chtěla bych vám ale ještě všem poděkovat za to, že jste vůbec věnovali čas zrovna mému problému a za všechny rady. Je mi ale líto, že se zde objevila jedna odpověď na kterou jsem nestihla odpovědět, protože ji nejspíše uživatel smazal, ale můžu říct že mě velmi pobavila. :D
Ještě jednou všem děkuji. :)

hodnocení

0x

Na soukromou SŠ by tě snad vzali, školné kolem 10000-20000kč za pololetí. Nevím, jestli si to rodiče mohou dovolit? Muselo by se to řešit hodně rychle. Případně dálkové studium, kde bývá méně studentů. U dálkového studia SŠ máš též placené zdravotní pojištění, pokud nejsi vydělečně aktivní (nepracuješ).

Určitě si podej přihlášky na střední školy, abys v září měla možnost někam nastoupit.

Ano, zdravotní pojištění bys musela platit za celý kalendářní měsíc, kdy nejsi studentem. Částka 1971kč/měsíc. Rodič by také nemohl uplatňovat slevu na nezaopatřené dítě (studenta). Bylo pak vhodné evidovat se na úřadu práce, protože pak zdravotní pojištění hradí stát a nemuseli by to platit rodiče. Nevadí, že nemáš 18 let. Na ÚP se můžeš evidovat hned po základní škole.

Máš někde písemně uvedeno, že tě vezmou na té pražské škole? Třeba v mailu. Při písemném doložení bys mohla napsat na školní inspektorát, jestli by s tím nemohli něco udělat. Bylo by možná vhodné se poptat na České školní inspekci, krajském inspektorátě podle tvého bydliště. Na inspektorátě mají velký přehled o středních školách, kde není plno, a zda bys mohla nastoupit teď hned. Tam by poradili, jestli vůbec můžeš letos studovat. Pokud ano, dali by tipy na školy, kde by tě vzali.

Za první pololetí bys musela dělat rozdílové zkoušce při jiném oboru. Kdybys nastoupila na něco jiného než zdravotní obor, budeš muset udělat rozdílové zkoušky ze všech předmětů, které jsi na zdravce neměla. Na soukromé SŠ je to spíše formalita.

andreax
Ano, na sokromou skolu jsem také myslela, ze by mě tam nejspíše vzali i když nejsem nikde zapsána. Dnes jsem volala ještě na jednu skolu kam chodí moje kamarádka a vychvaluje si to tam, ze prý i ředitel je hodný a ze by to dokázal pochopit, bohužel měl dnes schůzy, takže tam mam zavolat ještě v pondělí. Potřebovala bych nastoupit nejlépe do ledna abych stihla dodělat první pololetí prvaku, protože jak píšu, nemůžu si dovolit přeskočit jeden rok studia.
Bohužel, žádný papír nebo email mi z pražské školy neposlala, paní ředitelka mi jenom volala. E-maily jsem posílala jenom já, mam pouze email kde mi odpovídá na mou přihlášku s tím, ze se na ni podívá další den.
Mam ještě jeden nápad, u nás máme ještě jednu střední skolu, kde berou naprosto všechny, myslím doslova všechny, takže mě napadlo ještě tam se zkusit ozvat a popřípadě dodělat první pololetí a opět přestoupit, protože to není zas tak dobra škola (proto přijímají všechny).
Pokud ani to nevyjde tak se určitě ozvu na školní inspekci kde bych se poptala co mám dělat dal, nebo mate ještě nějaké rady?
Kazdopadne moc dekuju za vaši pomoc.

tomaslad*
hodnocení

0x

Nechoď za kovaříčkama, jdi rovnou za kovářem, na konzultaci na odbor Školství pražského magistrátu, mají pod patronátem veškeré pražské střední školy. Poradí ti, jsou ochotní. Magi je v Jungmance, Praha 1.

praha.eu/...

andreax
A kdybych šla tedy na odbor školství a řekla jim mou situaci, ze by mi nějak pomohli, něco najít, nebo nějak napravit? Já jsem opravdu hrozně ve stresu a rozpacích, protože už je skoro konec pololetí a já bych ho rada ještě stihla dodelat, poté si nejsem jistá jestli by mi nějak pomohli když nemám první pololetí splněné.

Ano, poradili. Jak píšeš, že bys chtěla nastoupit do ledna - pokud bys v prosinci nebyla studentem musíš si zajistit placení zdravotního pojištění za prosinec. Předpokládám, že v listopadu jsi byla studentkou.

Z původní školy si vyžádej "papír" o ukončení studia (jestli nemáš) a zanes nebo pošli na zdravotní pojišťovnu. Některé pobočky jsou zavřené kvůli covidu, případně chtějí komunikaci poštou. Zjistíš na webu nebo infolince pojišťovny. Do 8 dní od ukončení studia máš oznamovací povinnost, že již nejsi studentkou. Musíš to nahlásit na pojišťovnu.

Za celý kalendářní měsíc (prosinec) bys musela sama platit těch 1971kč anebo jít na ÚP, protože pracovat asi nepůjdeš. Jinak by vznikl dluh a běželo penále.

tomaslad*

jo, a ještě dovětek, jsi pro každého ředitele školy bonitní z hlediska toho, že stát mu za tebe hradí peníze, takže chce mít co nejvíc hlav ve škole. Takže no stress, zavolej tam, vyprav se tam, vše tam prodiskutuj a nahlaš nám tady pozitivní výsledek

andreax
Škola, kterou jsem kontaktovala mi odpověděla to samé, tudíž jsem brala v potaz vaši radu a zavolala jsem na magistrát Prahy, kde jsem jim mou situaci objasnila a společně jámě hledali řešení, slečna byla opravdu milá a myslí si, že by mi s tím mohla pomoct. Prý se všechno odehrálo legálně, tudíž to probere s právníkem, jaké možnosti v tuto chvíli mám a jestli budu moct tedy tenhle rok studovat. Její nápad byl, že bych se přihlásila do 2. Ročníku a udělala rozdílové zkoušky a všeobecný test a moje znalosti by posoudili na úroveň prvního ročníku a přiřadili mě tam. Jak jsem již psala, zatím všechny možnosti probírají a ozvou se mi do 2 dnů se snad dobrou zprávou.
Děkuji Vám za všechny rady a výsledek vám sem určitě napíšu.
tomaslad*

super : ) Good luck Andreo. T

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]