Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám úkol a nedaří se mi najít dobré informace. Za úkol mám zjistit 1.Co je Chrudim (př. historické město, průmyslové město,..)?, 2. Čím je nejvíc známá (rodiště někoho významného,..) a 3. Pro co je nejvíc známá (př. hrady, festivaly). Děkuju za jakoukoliv pomoc.
Dobrý den, např. operní pěvkyně Dagmar Pecková se v tomto městě narodila (je i čestnou občankou města). Zdravím!
Než trochu námahy, tak se radši zeptat tady, že? V budoucnu chceš studovat, nebo házet lopatou? Když nevíš, tak vždycky hledej na https://cs.wikipedia.org/wiki/ ( cs.wikipedia.org/... ) a na google. A najdeš všechno.
O Chrudimi tam určitě je. Nedívala jsem se na google, ale vím, že tam je o naší malé vesničce se 170 obyvateli. Tak tam musí být i o Chrudimi.
S dětmi jsme každoročně navštěvovali krásné muzeum v Mydlářově domě na náměstí. V Chrudimi se narodil i pán, který učinil významný vynález - lodní šroub. O to víc zajímavější, že onen muž nebyl strojařem nebo konstruktérem, ale lesmistrem. Lodnímu šroubu dost vzdálené povolání, že?
O Dagmar Peckové už někdo psal. A své dětství tady prožívala česká herečka Ivanka Devátá.
Na horním konci náměstí trojlodní gotický kostel, komu je zasvěcen si hravě zjistíš.
Z podniků bývala známá Transporta. Zaměřovala se na strojírenskou výrobu, jeřáby, ocelové konstrukce a proslavila naši zemičku i v zahraničí. Transporta dodávala v minulosti do Asie, Afriky či Jižní Ameriky. Než byla rozfrndána, jako takřka veškerý průmysl tady u nás.
Tohle je jen tak narychlo, co mi utkvělo v hlavě. Myslím ale, že když se pustíš do hledání, najdeš toho moc a moc. Hodně štěstí. Jaga.
Už skoro sedmdesát let bývá v létě v Chrudimi festival " Loutkářská Chrudim" - velký svátek a setkání mnoha loutkářků a loutkových divadel z celé Evropy.
Kousek od Chrudimě je jezero s výbornou pitnou vodou pro Chrudim a okolí Sečská přehrada u města Seč a také velmi známé místo pro rekreaci u vody.
Více souhrnných informací, ze kterých si můžete vybírat je na Wikipedii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.