Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chrudim a její významnost

Od: hank odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám úkol a nedaří se mi najít dobré informace. Za úkol mám zjistit 1.Co je Chrudim (př. historické město, průmyslové město,..)?, 2. Čím je nejvíc známá (rodiště někoho významného,..) a 3. Pro co je nejvíc známá (př. hrady, festivaly). Děkuju za jakoukoliv pomoc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Není možné, že na internetu není nic o Chrudimi!

Je, ale kdo by to hledal, že... *smich*

liska5

Když se řekne Chrudim, vybaví se mi z dob minulých podnik Transporta a ze současnosti futsalisti. A taky ty dvě špičky velkého kostela, co stojí na náměstí, vedle kterého startovala cyklistická akce Kolo pro život.

hodnocení

2x

Tady jsou odkazy na webové stránky a soubor o Chrudimi

chrudim.eu/...

mikroregionchrudimsko.cz/...

mistopisy.cz/...

lidus*

mistopisy.cz/...

cs.wikipedia.org/...

Spousta dalších stránek, stačí chvíli poklikat.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, např. operní pěvkyně Dagmar Pecková se v tomto městě narodila (je i čestnou občankou města). Zdravím!

hodnocení

1x
Napovím ti, že kousek od domu kata Mydláře ve kterém je muzeum ****kářství stojí socha člověka co vymyslel lodní šroub a pojízdné schody které vyrábí jeden CHrudimský podnik jsou v Praze v každé stanici metra.

hodnocení

1x

Než trochu námahy, tak se radši zeptat tady, že? V budoucnu chceš studovat, nebo házet lopatou? Když nevíš, tak vždycky hledej na https://cs.wikipedia.org/wiki/ ( cs.wikipedia.org/... ) a na google. A najdeš všechno.

hodnocení

0x

O Chrudimi tam určitě je. Nedívala jsem se na google, ale vím, že tam je o naší malé vesničce se 170 obyvateli. Tak tam musí být i o Chrudimi.

S dětmi jsme každoročně navštěvovali krásné muzeum v Mydlářově domě na náměstí. V Chrudimi se narodil i pán, který učinil významný vynález - lodní šroub. O to víc zajímavější, že onen muž nebyl strojařem nebo konstruktérem, ale lesmistrem. Lodnímu šroubu dost vzdálené povolání, že?

O Dagmar Peckové už někdo psal. A své dětství tady prožívala česká herečka Ivanka Devátá.

Na horním konci náměstí trojlodní gotický kostel, komu je zasvěcen si hravě zjistíš.

Z podniků bývala známá Transporta. Zaměřovala se na strojírenskou výrobu, jeřáby, ocelové konstrukce a proslavila naši zemičku i v zahraničí. Transporta dodávala v minulosti do Asie, Afriky či Jižní Ameriky. Než byla rozfrndána, jako takřka veškerý průmysl tady u nás.

Tohle je jen tak narychlo, co mi utkvělo v hlavě. Myslím ale, že když se pustíš do hledání, najdeš toho moc a moc. Hodně štěstí. Jaga.

host
hodnocení

0x

Už skoro sedmdesát let bývá v létě v Chrudimi festival " Loutkářská Chrudim" - velký svátek a setkání mnoha loutkářků a loutkových divadel z celé Evropy.

Kousek od Chrudimě je jezero s výbornou pitnou vodou pro Chrudim a okolí Sečská přehrada u města Seč a také velmi známé místo pro rekreaci u vody.

Více souhrnných informací, ze kterých si můžete vybírat je na Wikipedii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]