Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam slov

Od: veledilo odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

můžete mi "přeložit" význam slov - tobše, tyš, pyl, Šech.

"Tobše, pan, ja měla, tyš pyl chlapes, chovaška, a ten pyl šesky."

Šech bych řekl, že je Čech, tobše = dobře, pyl možná mluvil? a tyš jako tys (ty jsi).

Ale vůbec si nejsem jistej, jestli je to takhle správně.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

1x
"Tobše, pan, ja měla, tyš pyl chlapes, chovaška, a ten pyl šesky."Dobře, pane, já jsem měla, když byl chlapec, ...? .. a ten byl českýDobře pane, když jsem byl chlapec, měl jsem.. a ten byl český nebo čech..?I osoba může být v mužském nebo i v ženském rodu, měl, měla. Záleží na kontextu odkud text je.*Pane šiditely páne šiditely, ploč nemuže plase jezdit na kóle? Nemá pálec, nemůže cvonit na cvonek"Váš text je jen ukázka mluvy cizince, který neumí česky, jako ve hře Šašek a královna :Neumí čésky, neumí čéésky :)
doplněno 26.11.20 10:39:

Aha... když najdete zdroj, je všechno jasnější. Podívejte se na http://texty.citanka.cz/jungmann/2roz1-1.html

doplněno 26.11.20 10:40:

Nebo i další zdroj Josef Jungman, na stránce (klikněte na tento podtržený odkaz)

veledilo
hodnocení

Ano, našel jsem to také ale nejsou tam vysvětlena slova která já potřebuju.

host
hodnocení

1x

Ve vysvětlivkách na stránce je v bodu 3) vysvětleno, že chovaška je chůva, tedy česká chůva. Viz

hodnocení

0x

"Tobše, pan, ja měla, tyš pyl chlapes, chovaška, a ten pyl šesky."
Dobře, pane (paní), měla jsem, když byl chlapec (když jsem měla chlapce/syna) chůvu a ta byla Češka (z Čech).

host

nebo možná ve významu "Dobře paní, když jsem byl ještě chlapec, měl jsem chůvu a ta byla češka".

"Česky fójak, tobrá fójak." legendární věta, kterou řekla Baronka von Botzenheim Josefu Švejkovi v lazaretu,jako ukázka výslovnosti češtiny cizinkou, která neumí dobře česky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]