Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angličtina - apostrofy - prosím o vysvětlení

Od: diva* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,chtěla bych vás moc poprosit ,jestli byste mi stručtě nemohli v angličtině vysvětlit apostrofy:např:The dogs tail

Roberts wife.

The armies guns apd...

Nevím kdy se píšou,jaké jsou výjimky a pravidla...prosím o vysvětlení!Děkuji předem Diva

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

7x

Odpověď kamilm v podstatě správná *palec* Akorát ony ty apostrofy se tady na poraďte nezobrazují, tak já budu místo nich psát (). Tedy:

1) přivlastňujete:
Robert()s dog, Jane()s mother, stejně tak i obecným jménům - my mother()s friend, my friend()s mother. Málokdy se přivlastňuje pomocí ()s neživotným jménů, tj. neřekla byste my book()s page, ale: a page of my book.

2) zkracujete:
Im hungry (I am hungry). Hes lazy (He is lazy).

3) výjimky:

-pokud jméno končí na -s, tak se někdy píše jen apostrof bez následujícího s, např. Moses (Mojžíšovo). Obvykle u jmen v AJ cizího původu; pozor ale, to přivlastňovací "s" se čte, tj. výslovnost /mouzesiz/ (namísto "o" a "e" patří schwa). U jmen domácího původu se obvykle píše - Charless (Charlesovo) a také se vyslovuje.

-za plurálem končícím na -s se píše jen apostrof: "my siblings friends" a "s" se neobjeví ve výslovnosti, pozná se z kontextu. Jména tvořící plurál jinak mají běžné přivlastňování - the childrens teacher (a vyslovuje se). Srv. the kids teacher (a druhé s se nevysloví, tedy /kidz/).

doplněno 04.11.10 19:28:

Hm, tak jsem ze zvyku sklouzla k apostrofům, pardon, tedy znovu:
ad 2) I()m..., He()s...
ad 3) Moses(), Charles()s; my siblings() friends, the children()s teacher, the kids() teacher.
Ještě k tomu armies, jak ho máte v příkladu: armies() guns, zbraně armád, jinak army()s guns, zbraně armády. Přivlastňování.
Oproti tomu "army guns" - armádní zbraně (typ). K "army()s guns" - zde neplatí žádná pravidla o změnách! Apostrof vždy přidáváte k základnímu tvaru, který se tímto nemění. Neplést - např. I try, he tries. Ale army - army()s guns. To asi víte, ale pro jistotu...

doplněno 09.11.10 22:31:

To Elbarto: přestože "He´s" je stené jak pro he is, tak pro he has, stažený tvar se samozřejmě používá! Je pak právě na znalosti čtenáře či posluchače si daný tvar správně doplnit. A pozor, těch výjimek, jak jsem zde již uvedla, je docela dost!

durancea*

Tak si Pú zas vyhrála s odpovědí a já se přiučila ... tak aspoň ten bodík si zaslouží *palec*

Ale mně se zdá, že se apostrofy zobrazit dají. co třeba ` s použitím klávesy s vlnovkou, nebo s použitím editoru:

apostrof1‘ apostrof2’ (v editoru pátý řádek 14 a 15 znak, apostrof3´ apostrof4` na čtvrtém řádku druhém místě,

nebo čárka (diakritické znaménko) coby apostrof´s; klasicky... ten se mi taky nezobrazuje,

elbarto*
hodnocení

3x

Apostrofy jsou dost šikovný nápad, používají se hlavně u přivlastňování (jak jste říkal psí ocas The Dog´s tail) a u zkracování (já jsem I am I´m nikdy jsem nic takového neviděl I have never seen something like this - I´ve never seen...) vyjímek a pravidel tu moc není (vyjímkou je snad jen třetí osoba jednotného čísla, nedá se použít u všech zkracování např. on je: he is - he´s to by pak bylo stejné jako on má, he has a jeho její, his, her)

kamilm
hodnocení

0x

ahoj, apostrofy můžeš použít při přivlastňování (jacks, mums, daddys, michaels peters ... - jackovo,mamky,taťkova,michaelův, petrův .. ) při zkracování z "is" na " s " Peter is hungry => peters hungry takhle z patra si na další využití nevzpomenu, ale vesměs to ani já osobně snad jinak nepoužívám ;)

diva*
hodnocení

0x

Děkuji za ochotu mi pomoct!velé díky DIVA:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]