Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přísloví, rčení, úsloví, pořekadlo

Od: membrana odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

moc nechápu rozdíl mezi rčenínm, příslovím, úslovím, pořekadlem a dalším. Z internetu už vůbec ne.

Nedokázal by mi to někdo smyslplně vysvětlit? Předem moc děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Údajně se od těchto označení ustupuje a vše se začíná nahrazovat pojmem frazeologie. Více zde.

Přesto je stále možné rozdíly najít a rčení od přísloví rozeznat. Z Wikipedie stručně vybírám: Rčení lze časovat. (Házel perly sviním, Házíš perly sviním.)

Přísloví má neustále stejný tvar. (Kdo chce psa bít, hůl vždy najde.)

Pořekadlo - Já nic, já muzikant. Chyba lávky.

hodnocení

1x

P Ř Í S L O V Í krátká a jadrně vyjádřená průpovídka
vyslovuje obecnou lidovou zkušenostpodává mravní ponaučení nebo návod k jednání v určité situacivyjadřuje životní moudrostustálený výrokmá často podobu rýmovaného dvojverší

P O Ř E K A D L O vyjádření životních zkušeností
stručné, někdy rýmovanébez mravního ponaučení

R Č E N Í ustálené slovní spojení často má přenesený význam
označuje typické situacevyjadřuje určitou životní zkušenostprodukt lidové fantaziesmyslem je pobavenítypem rčení je přirovnání

P R A N O S T I K A lidová průpovídka, pořekadlo
obsahuje předpověď počasí nebo nějakých jiných nadcházejících věcí a vyjadřuje životní zkušenost s tím souvisejícídává do souvislosti určité meteorologické jevy a roční dobu

Včetně příkladů zde slideplayer.cz/...

hodnocení

0x

Defacto je to jedno a to samé. Dokládá to bohatost českého jazyka, kdy se pro jednu věc používá více označení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]