Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám menší problém s domácím úkolem. 2 příklady na táma odstředivá síla.
1. Kulička o hmotnosti 100 g připevněná na vlákno koná rovnoměrný pohyb po kružnici o poloměru 50 cm s frekvencí jeden oběh za sekundu. Jak velkou silou je napínáno vlákno?
a druhý je
2. Člověk ve výtahu má hmotnost 80 kg. Jakou tíhou působí na podlahu výtahu, jestliže se výtah rozjíždí vzhůru se zrychlením 2 m/s2.
Našel by se tu někdo kdo by mi to mohl třeba vysvětlit?
2x
Já když jsem studoval, tak jsem při takovém zadání vždycky prošel aktuální učivo a našel jsem vzorec na výpočet (třeba v tomto případě odstředivé síly).
Pak jsem potřeboval do vzorce dosadit, takže jsem musel převést všechny zadané hodnoty na základní jednotky a nebo ze zadání dopočítat potřebné hodnoty.
A takto jsem se dostal k nějakému výsledku.
Možná byl výsledek špatný, ale ukázal jsem, že umím najít správný vzorec a použít ho ve výpočtu.
Ty musíš udělat to stejné. Zopakuješ si probíranou látku. Vybereš vhodné vzorce a pokusíš se něco vypočítat. Teprve to bude okamžik, kdy tady můžeš požádat o radu nebo nelezení chyby ve tvém výpočtu.
Je pohodlné zadat požadavek na vypracování úkolů, ale tím se vůbec nic nenaučíš.
Zářný příklad zde byl před nedávnem, když žáček opsal vypočítaný příklad a za dva dny tu byl opět s tím samým příkladem.
Zatím nikdo z počítačů příkladů nevysvětlil, co to komu přinese. Já chápu, že je matika baví, ale tady to nikomu nemusí dokazovat. Takže i zeď to dopadne stejně.
Místo dotazu počítám takový příklad a nevychází mi to, mohl by někdo říci kde dělám chybu? A u toho vyfocený papír s počítáním, tak to je úplně v pohodě.
0x
Ono to pro začátečníka zase tak jednoduché není. K úloze 1) napíšu později.
2) Podobná úloha je vyřešena zde: sbirkaprikladu.gym-karvin/...
0x
Vzorec odstředivé síly je tady
1)
Fo ... odstředivá síla
m ... hmotnost
R ... poloměr
omega (je řeckým písmenem) ... úhlová rychlost
m = 100 g = 0,1 kg
R = 50 cm = 0,5 m
omega = 2 krát π krát n
n .. otáčky za vteřinu
n = 1
omega = 2 krát 3,14 krát 1 = 6,28
Fo = m krát R krát omega 2
Fo = 0,1 krát 0,5 krát 6,282
Fo = 1,97 N
2)
F = a krát m
F ... síla při zrychlení
a... zrychlení
m .. hmotnost
F = 80 krát 2
F = 160 N
Fg ... gravitační síla
Fg = m krát g
g ... gravitační konstanta
g = 9,81
Fg = 80 krát 9,81
Fg = 784,8 N
Fc ... celková síla na podlahu výtahu
Fc = Fg + F
Fc = 784,8 + 160
Fc = 944,8 N
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.