Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Číselná osa

Od: jita* odpovědí: 7 změna:

Zdravím, prosím poradil by mi někdo, jaká čísla vyznačit na ose?

Mám nerovnice:

|x-2| je menší nebo rovno 3

|x+3| je větší než jedna

Já jsem si u první nerovnice vypočítala, že by to mohla byt čísla: 3,2,1,0,-1,-nekonečno

U druhé rovnice čísla: -2,-1,0,1,2,+nekonečno

Mám to správně?

Děkuju.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prikld1
hodnocení

0x

Na první pohled to vypadá dobře, ale třeba jsi dobře přemýšlela, ale třeba první příklad není dobře.

Je to 5,4,3,2,1,0,-1 až to minus nekonečno

Totiž je li x=5 tak potom 5-2=3 a nerovnost vyhovuje

Druhý příklad obdobně. To už domyslíš

No pokud se jedná o číselnou osu budiž. Pokud jde o x není to dobře

Má to být jen:

Je to 5,4,3,2,1,0,-1. (konec)

Třeba -2 nevyhovuje, neboť absolutní hodnota z -4 je +4 a to je větší než 3.

prikld1

Tak tu absolutní hodnotu jsem neviděl. Ostatně na všechny ty dotazy koukám jen jedním okem.

hodnocení

0x

A co definiční obor?

hodnocení

0x

Nikolivěk :)

Nerovnice |x-2| <= 3 platí pro všechna x, která jsou od čísla +2 (zde opačné znaménko) ve vzdálenosti menší nebo rovné 3. Vyznač si na ose číslo +2, od něj to bude až o 3 doleva a až o 3 doprava.

Nerovnice |x+3| > 1 platí pro všechna x, která jsou od čísla -3 (toto znamánko je vždy opačně) ve vzdálenosti větší než 1.

Pak jde o to, jestli se má nerovnice řešit jen pro celá čísla, nebo pro reálná čísla.

Jestli pro celá čísla, jsou řešením první nerovnice čísla {-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5}, druhé nerovnice {..., -6, -5, -1, 0, 1, 2, ...}.

Jestli pro reálná čísla, je řešením interval, v prvním případě uzavřený (krajní body tam patří), tedy [-1, 5] - nebo se to píše v závorkách se zobáčkem. V druhém případě je to sjednocení dvou otevřených intervalů (krajní body tam nepatří), tedy (-nekonečno, -4) a (-2 +nekonečno).

Stačí takto?

Takto jednoduše (zpaměti) lze postupovat, jen když je nerovnice jednoduchá, např. ve tvaru |x+a| > b.

Ještě odkazy (pro reálná čísla, SŠ):

rovnice-nerovnice.cz/...

realisticky.cz/...

hodnocení

0x

A ještě obrázek

Číselná osa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]