Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím poradil by mi někdo, jaká čísla vyznačit na ose?
Mám nerovnice:
|x-2| je menší nebo rovno 3
|x+3| je větší než jedna
Já jsem si u první nerovnice vypočítala, že by to mohla byt čísla: 3,2,1,0,-1,-nekonečno
U druhé rovnice čísla: -2,-1,0,1,2,+nekonečno
Mám to správně?
Děkuju.
Na první pohled to vypadá dobře, ale třeba jsi dobře přemýšlela, ale třeba první příklad není dobře.
Je to 5,4,3,2,1,0,-1 až to minus nekonečno
Totiž je li x=5 tak potom 5-2=3 a nerovnost vyhovuje
Druhý příklad obdobně. To už domyslíš
No pokud se jedná o číselnou osu budiž. Pokud jde o x není to dobře
Má to být jen:
Je to 5,4,3,2,1,0,-1. (konec)
Třeba -2 nevyhovuje, neboť absolutní hodnota z -4 je +4 a to je větší než 3.
Nikolivěk
Nerovnice |x-2| <= 3 platí pro všechna x, která jsou od čísla +2 (zde opačné znaménko) ve vzdálenosti menší nebo rovné 3. Vyznač si na ose číslo +2, od něj to bude až o 3 doleva a až o 3 doprava.
Nerovnice |x+3| > 1 platí pro všechna x, která jsou od čísla -3 (toto znamánko je vždy opačně) ve vzdálenosti větší než 1.
Pak jde o to, jestli se má nerovnice řešit jen pro celá čísla, nebo pro reálná čísla.
Jestli pro celá čísla, jsou řešením první nerovnice čísla {-1, 0, 1, 2, 3, 4, 5}, druhé nerovnice {..., -6, -5, -1, 0, 1, 2, ...}.
Jestli pro reálná čísla, je řešením interval, v prvním případě uzavřený (krajní body tam patří), tedy [-1, 5] - nebo se to píše v závorkách se zobáčkem. V druhém případě je to sjednocení dvou otevřených intervalů (krajní body tam nepatří), tedy (-nekonečno, -4) a (-2 +nekonečno).
Stačí takto?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.