Zdravím, dostala jsem úkol z chemie, vůbec si s ním nevím rady. Nevíte někdo prosím odpověď? Učitelka ponořila klíč do umyvadla s vodou, že byl několik cm pod vodou a řekla, že pokud klíč vyndáme z umyvadla, můžeme si jím odemknout tajnou schránku. Má to ale jeden háček, můžeme klíč vyndat jenom prsty a nesmíme je ponořit do vody. Umyvadlem také nesmíme pohnout a nesmíte vodu vylít. Popište postup a vysvětlení.
Počkal bych, až se voda odpaří Takže nemůžu použít vůbec nic jiného, než vlastní prsty? Nebo něco jiného použít můžu, ale nesmím to ponořit do vody? Pokud v tom zadání není nějaký chyták, tak mě nic nenapadá. Ale třeba se někdo najde.
nice001
Můžu použít jenom prsty, ale nesmím je namočit. Myslím, že něco nasypat do vody, aby se vypařila. Ale vůbec nevím co...
Takhle se jednoduše dělá mlha. Ale co to udělá s vodou, to přesně nevím. Ale logicky se to asi odpařovat bude, kdy by se ta mlha jinak vzala. To by asi mohlo jít. Ale radši bych ve třidě před pokusem vypnul čidla na stropě a dal mokrý hadr pod dveře
nice001
Moc děkuji. Možná bude mít ještě někdo jiné nápady. Každopádně všem moc děkuji za nápady a rady!
Už vám učitelka někdy v rámci výuky ukazovala mlhu způsobenou dusíkem nalitým do vody? Nebo suchým ledem do vody? Jestli ne, tak o to se možná snaží. Jako vysvětlení hádanky vám to nejspíš ukáže, ono je to celkem pěkné a efektní, jak mlha "teče" z umyvadla. A jedná se o čistou chemii, žádný laciný chyták. Jak na hodinu přijde s nějakou pixlou, ze které se kouří, tak je to jasné
Pak by stačilo magnet nastavit nad hladinu a klíč vyskočí.Spíše bych použil kus silnější hadice,asi jako kroužek a pak zbývající vodu uvnitř vysát savým materiálem a klíč je můj.Také by se dala voda z umyvadla vysát hadičkou přes okraj umyvadla.do kýble.
Voda by se asi "ztratila", jenže - co by po ní zbylo? Nevzniká reakcí vody se sodíkem NaOH a plynný H2? Nevím, jak ty, ale já bych rozhodně strkal prsty radši do původní H2O, než do nově vzniklého koncentrovaného NaOH.
NaOH je pri reakcii vody so sodíkom Vaša posledná starosť. Je to prudká exotermická reakcia. Uvoľňuje sa toľko tepla, že voda začne vrieť a vznikajúci vodík začne pri styku s atmosférickým kyslíkom horieť, prípadne vybuchne.
Teď mě napadlo: Vzpomínáte na Mojžíše? ... a moře se rozestoupilo ... Co takhle "rozestoupit" tu vodu? Třeba silným proudem vzduchu. Nějaký kompresor, výfuk z vysavače apod. by to zvládnul hravě, ale to se asi nemůže. A běžný člověk asi nemá takový fuk, aby tu vodu na dostatečnou dobu rozfouknul. I když, kdo ví? Taky by to šlo pomocí nějaké dostatečně široké trubky, postavit ji na dno (jestli je rovné) tak, aby klíč byl uvnitř, nahoře ji tak nějak ucpat (přinejhorším rukama) a vyfouknout z ní vodu. Než tam zas spodem vleze zpátky, vytáhnout klíč. (snad jsem to popsal pochopitelně)
Vodu mierne osolit a vrazit tam kabel napojeny na trojfazovu zasuvku, na konci nejake elektrody, o chvilu je voda premenena na paru Alebo ponorit hadicku, cucnut na uvod a nechat to vytiect.
Rady s magnetom su o nicom, kluce sa vyrabaju z mosadze a teda su nemagneticke.
Napsát vodu do koštýře. Vylít ji do vany, nebo jiné nádoby. Tento postup opakovat tak dlouho, až bude okolí klíče bez vody. Potom klíč vyndat. doplněno 30.11.20 23:33: Nasát vodu do koštýře.Vylít ji do vany, nebo jiné nádoby. Tento postup opakovat tak dlouho, až bude okolí klíče bez vody. Potom klíč vyndat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.