Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Požadavek učitelky v distanční výuce

Od: pavlinabart odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o zhodnocení situace, kdy učitel zadal dětem úkol (referát o pěti větách a obrázek) 3.11. a požadoval jeho odevzdání 6.11. ve škole. Konkrétně situace vypadala tak, že žák 4.ročníku dostal první den v odpoledních hodinách výše zmiňovaný úkol, který měl následně vypracovat a rodič ho měl fyzicky odevzdat ve škole. Podotykam ze do školy je nutne tento referát odvézt autem v době mezi 7-13 hodinou (doba kdy se běžně pracující člověk nachází v práci). Škola je ve vedlejší obci vzdálené cca 2 až 3 km od našeho bydliště. Má škola na tento požadavek narok v době kdy je povinna distanční výuka? Případně Vás prosím o nějaký odkaz kde jsou tyto požadavky ukotveny v zákoně. Poslala jsem referát bez předchozí domluvy mailem a paní učitelkou nebyl respektován jako splněny. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
V žádném zákoně nic o odevzdávání úkolů není a být nemůže.
Ale to je Vám snad jasné.
Email je běžná forma komunikace, odevzdávají se jim i daleko důležitější věci a dokumenty než školní úkoly a v tomto případě bych se tedy velmi hlasitě ozval (ač se jinak žáků nezastávám).

kram
hodnocení

4x
My jezdime do skoly odevzdavat a pak znovu prebirat sesity. Jsou to tedy 2 cesty tydne. Ale tohle by mi asi vadilo nejmin. Naprosto nechapu, ze skola nebyla od jara pripravena na online vyuku i kdyby jen 2h denne. Distancni vyuka typu poslat seznam cviceni k vypracovani to neni zadna vyuka. Takto lze zvladnout opakovani toho co deti uz umi, ale vyuka to neni.

willybrandt*
hodnocení

3x
Být v roli té učitelky, uznal bych to. Dokonce mi e-mail v rámci posíláni úkolů a zadaných prací přijde daleko praktičtější. Jak píše uživatel pode mnou, toto nenajdete v právní normě a zkusit si to obhájit má smysl.

joudis*
hodnocení

3x
Jestli úkol byl zaslán emailem tak bych emailem odeslal zpět ...jestli p učitelka úkoly rozváží po domácnostech tak bych také rozvezl vypracovanou úlohu Obrátit se na ředitele školy

hodnocení

3x

Podle aktuálně platných omezení (zákaz volného pohybu) v nouzovém stavu je vození sešitu do školy nezákonné.

Viz vlada.cz/...

Nad postupem školy mi zůstává rozum stát.

jenda2*
hodnocení

2x

Ale tady není co řešit. Stačilo poslat poštou a tím to končí. Koho zajímá rozmar učitele? Nebo si on myslí, že pro jeho přání někdo odejde z práce a pak bude naddělávat? Toto nemůže být v žádném zákoně. Když už, tak by na každé škole byly sběrné schránky pro doručení požadovaných písemností.

hodnocení

1x

Kdyby se něco takového stalo mně, tak bych asi učitelce i řediteli odpověděl, že očekávám změnu hodnocení. Pokud změna hodnocení nebude, tak dám stížnost na školskou inspekci.

Já bych se s nimi telefonicky nebavil, pokud by nezavolal mně někdo z nich. Řešil bych to emailem, případně bych poslal doporučený dopis (s dodejkou), ve kterém bych požadoval, aby změnili hodnocení.

pavlinabart
hodnocení

Pana ředitele jsem kontaktovala, on mi na to odpověděl: Text, kterým jste doplnila email, který jste poslala v poslední možný termín bez předchozí domluvy, nebyl vhodný. Dovolila jsem si totiž napsat, že nebudu startovat auto jen kvůli jednomu papíru a že doufám, že touto formou bude referát dostačující. Také jsem ji ubezpečila, že referát bude mít syn založený v sešitě a jak se uvidí, tak originál samozřejmě předá. Na email nedošla odpověď, následující pondělí přišla do třídnice výtka, že jsme zapoměli předat. Na to konto jsem napsala, že jsem referát poslala emailem a že kvůli jednomu papíru nebudu startovat auto. No ředitel mě pěkně sepsul, když jsem se ohradila, že je tento požadavek nesmyslný a že tedy to auto startovat nebudu, otočil to proti mě, že bychom mohli polemizovat o tom zda je vhodné zadávat dětem úkoly a požadovat jejich splnění. Byl ve svých odpovědích hodně nepříjemný, naznali jsme s manželem, že nemá cenu to řešit. No a včera v třídnici přibyl synovi zánam, kdy mu paní učitelka referát označila jako "Nehodnoceno". To mne tedy už hodně zvedlo ze židle. Nevadí mi zajet do školy když požadují více věcí, ale jeden papír byl na mne opravdu hodně.

bublaaa*

Zdá se mi, jaky by si tam učitelka s posvěcením ředitele praktikovala vlastní divnou představu o tom, co je distanční výuka. Prodebatujte to s ostatními rodiči. A jestli vám to stojí za to, obraťte se na školní inpekci csicr.cz/...

pavlinabart
hodnocení

Uvažovala jsem, že bych se na školní inspekci obrátila, ale co potom, dítě tam bude chodit ještě další rok, druhé by mělo nastoupit také příští rok a být tam 5 let. Nevěřím tomu, že by se to pak následně neobrátilo proti mě nebo spíše proti těm dětem. S ostatními rodiči jsem to konzultovala, mají stejný problém dokonce i ti, kteří zmiňovanou učitelku mají jako třídní. Nutno ještě podotknout, že zmiňovaná je bývalá manželka pana ředitele. Kdyby byla v okolí jiná škola, tak bych děti na základě tohoto dala jinam, ale bohužel.

bublaaa*

Chápu, každá rada těžká. Tak jestli by šlo jen o tento jediný exces, tak by to asi dalo nějak přehlédnout a přejít. Ale jestli je takových divných rozhodnutí paní učitelky víc, pak by měl vyhrát zdravý rozum a něco s tím udělat, protože svým jednáním ovlivňuje budoucnost vašich dětí a vás zbytečně ubírá o čas. Zkuste jí třeba jménem svým a ostatních rodičů požádat, aby tohle své pedagogické rozhodnutí obhájila. Třeba k tomu opravdu má nějaký racionální důvod. A podle toho jak se zachová s ní jednat dál.

krtek6

tato situace má pouze jedno velmi jednoduché řešení. Napište panu řediteli potažmo i paní učitelce do kopie, že žádáte o předložení zákonu nebo jiného adektátního dokumentu, prokazující, že jste jako rodič povinen tuhle blbost dělat. V opačném případě bych komunikaci ukončil slovy, že jestli se jim emailová korespondence nepozdává, tak mají smůlu, že jinou nedostanou jelikož na to jako rodič nemám čas, energii a výše zmíněný benzín. :) a byl bych hotovej raz dva.. Stejně tak není žádná zákonem stanovená povinnost plnit jakékoliv domácí úkoly. To už se tu řešilo v situaci s tím "táta parták" nebo jak si říkal. Za normálních okolností bych nedělání domácích úkolů nepodporoval, ale když si škola nedá říct, tak bych vytáhl i tohle;)

Připadá mně to tak, že někteří pedagogičtí pracovníci žijí na "jiné planetě", protože to, co někteří "soudruzi" pedagogové předvádí, to už přesahuje určité meze. Já bych samozřejmě taky kvůli nějakýmu úkoly nejen do dané školy ho "odevzdat". To je docela neuvěřitelné, že si oni dovolí toto vůbec požadovat. Kdyby se mně toto stalo, tak bych si to s daným ředitelem minimálně "ostře" vyříkal po telefonu (pokud by neukončil hovor) , popř. bych si to šel vyříkat i k němu do kanceláře, aby si nemyslel, že si bude "otvírat hubu" na někoho jenom proto, že je ředitelem nějaké školy.

To, jestli s těmi pracovníky školy chcete začít "válku" přes školskou inspekci, (popř. po domluvě s dalšími rodiči vést "válku" společně), to je rozhodnutí Vaše. Těžko radit, jestli ano nebo ne.

oprava : nejel

Myslím si, že jste udělala chybu, pokud jste napsala-že doufáte, že touto formou bude referát dostačující.

Myslím si, že jste měla jasně napsat Vaše stanovisko, že požadavek školy je neoprávněný atd.Předání referátu tímto způsobem samozřejmě je dostačující. Jsou např. omezovány finanční platby v hotovosti kvůli snaze zamezit šíření koronavitu, tak těžko někdo může obhájit požadavek předávání referátu osobně. Na x školách jsou zasílány emailem i písemky. Prostě daná učitelka dělá důležitou. Jestli je tak neschopná, že neumí otevžít emailovou přílohu, nebo jestli je daná škola tak nevybavená, že nemají ani na jeden počítač, tak bych maximálně udělal kommpromis, že bych referát poslal poštou. Ale aby si někdo určoval čas předání atd., takl to bych tedy rozhodně neakceptoval.

Co se týká toho, že dítě bude na danou školu chodit dalších x let, tak v případě nějaká "msty" ze strany pedagogů můžete po celých x let dávat stížnosti na školskou inspekci. To záleží na tom, jestli na to máte "nervy".

Omlouvám se, ale pokusím se na věc podívat jinak.

* Posílala jste tedy úkol mailem? A to jste úkol naskenovala, nebo ofotila, a poslala jako přílohu?

* Jste jediní od vás z obce, jejichž potomek navštěvuje danou třídu? - Možná by nebylo od věci se domluvit s ostatními rodiči, možná by úkol od všech mohl někdo zavézt? Telefon asi máte, stačilo se domluvit a všichni žáci mohli dát úkoly k jednomu z nich do schránky, příště zase k jinému... Nebo zaslat poštou.

* Chybí mi tu věk žáka - jestli je starší, mohl si udělat vycházku ke škole i samostatně? Nebo vůbec nechodí ven?

* Když má syn ve třídnici záznam "Nehodnocen", pak bych já předpokládala, že hodnocení bude doplněno, až bude mít učitelka to, co požadovala.

* Pan ředitel má pravdu, mohla jste se o způsobu odevzdání úkolu s učitelkou domluvit, stačilo i mailem - ale předem!

* Zajímalo by mě, jestli "kdyby škola požadovala víc věcí" byste si naopak nestěžovala, že jsou děti přetěžovány.

* Pro rejpaly: nemyslím si, že by úkol měl být předán z ruky do ruky, ale stačilo ho prostě dát do schránky u školy.

Možná je paní učitelka (i její šéf) opravdu hrozná, možná jenom hledá cestu, jak vybírání úkolu sjednotit - nevím, kolik hodin a kde učí, ale takto na dálku může být situace ohledně úkolů z různých tříd docela nepřehledná.

Sama mám i takové zkušenosti, že žáci úkol často nechávají na poslední chvíli (např. mi mailem byl poslán úkol zadaný v pátek) v úterý 0:35 "jakože v pondělí do půlnoci"), při zadávání úloh jsem si jednou dala tu práci a zadala 4! skupiny úloh (abych vyloučila prosté přepsání skupiny čísel do jiného sešitu jiného žáka) - bez uzardění mi posílali jinou skupinu, než kterou jsem jim poslala atd. Ale: mám jen pár hodin, tak se s tím celkem snadno vypořádám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]