Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Taylorův rozvoj

Od: bruno odpovědí: 8 změna:

Zdravím, potřeboval bych zkontrolovat , poradit co dál s tím.

Zkusil jsem to nejdříve vydělit a pak přes parciální zlonky. Zatím jsem teda skončil, kde jsem skončil.

Výsledek je kdyžtak dole.

doplněno 13.11.20 19:54:

A

Taylorův rozvoj
Taylorův rozvoj #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

S tím trojčlenem (parciální zlomky) lze postupovat dále takto:

a) Vypočítat 1. až 5. derivaci.

b) Pak jejich hodnoty pro x=0. Spíš bych nepočítal výsledky, ale ponechal v rozepsaném tvaru (na činitele), aby bylo zřejmé, jak se řada bude vyvíjet.

hodnocení

3x

Protože v rozvoji se vyskytují jen členy s lichou mocninou proměnné x, přejdeme na číslování lichých čísel, tedy 2n+1, kde n=1, 2, 3, ... Člen s první mocninou se do sumy nedá nijak zařadit, aspoň mě nenapadá.

Vloudila se chybička - v pravém sloupci v posledním řádku má být sedmá mocnina a ve jmenovateli 7!

Taylorův rozvoj #3

hodnocení

3x

A tady je vidět, že obě funkce mají okolo bodu x=0 téměř stejný průběh (resp. pro první 4 členy):

wolframalpha.com/...

bruno
hodnocení

Díky, kuknu na to.

bruno
hodnocení

Není náhodou výsledek u této funkce v bodě 0 blbě? Mě teda vyšlo v čitateli xn+1 a ještě násobeno (-1)n

Taylorův rozvoj #4

hodnocení

0x

Výsledek v učebnici je dobře, po rozepsání vychází stejná řada jako zde

wolframalpha.com/...

bruno
hodnocení

Aha, jí to zkoušel dělat jiným způspbem.

hodnocení

0x

Ještě odkaz, jak ověřit derivace, například druhá derivace

wolframalpha.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]