Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Přes Skype se snažím doučovat vnuka (6. třída). Nyní probírají v ČJ slovotvorbu. Zjišťuji, že mám velké problémy s rozlišením přípon od koncovek. Některé příklady jsou velmi lehké, ale někde si nevím rady. Hlavně u slov, která mají příponu i koncovku. Internetové stránky mi pomáhají jen trochu.
vin-ice: -ice má být přípona. Proč, když se mění jen poslední -e? Bez vinic, k vinicím...
kočk-a: -a má být koncovka. Proč, když 2. pád je bez koč-ek?
vlast-i-věda: Co je to -i-? Může být koncovka mezi kořeny?
Zdravím,
hodně se to odvjídí od výkladu ve škole. Ono totiž existuje víc pohledů a teorií na jednu věc. (např. pohled na kmenotvorné přípony prézentního tvaru sloves).
Co se týká vašeho případu, není to neobvyklé. Na základní škole jsem se setkával s tím, že když jsme rozebírali slovo "hajného", tak se za koncovku považovalo "-ého", zatímco na vysoké proti tomu zbrojili, protože "é" má být kmenotvorná přípona. Myslím si, že by bylo nejlepší se podívat na teorii, kterou žák ve škole probíral, a tomu se přizpůsobit.
Kočk-a (koncovka). Koček-0 (nulová koncovka). Zřejmě vás mate to odnikud přidané "e". To se jedná, pokud se nemýlím, o ablaut, který je přítomný ve všech indoevropských jazycích (srov. nést - nosit)
K tomu "i". Řekl bych, že se jedná o konektém. Morfém, který se užívá v složeninách. (velk-o-dušný, vod-o-vod)
Pokud se mýlím, budu rád, když mě některý z rádců opraví.
Obecně: koncovka je ta část slova, která se mění při skloňování či časování.
U vinice to právě proto souhlasí: -ice je přípona a koncové -e, které se mění při skloňování, je koncovka (koncovka je velmi často součástí přípony, což je občas matoucí).
U té kočky je to složitější, to -e- u koček je tzv. infix ("vpona"), jejímž účelem je pouze snadnější výslovnost, takže se (jako v tomto případě) může vkládat i do kořenu.
To -i- u vlastivědy je tzv. interfix – něco podobného jako infix, jen s tím rozdílem, že nenarušuje kořen základového slova.
Už odpověděli přede mnou, takže jen něco málo doplním.
Příponou tvoříme nová slova ze slova základového: víno (vina) + -ice = vinice. Pojem koncovka pak má vztah ke skloňování tohoto slova. Zde je koncovka -e, takže vidíme, že se slovo bude skloňovat podle vzoru růže. Koncovka bývá běně považováná za součást přípony. Existuje rozsáhlá skupina slov, u kterých je koncovka zároveň příponou (od základového slova byla vytvořena pomocí koncovky): trní, rákosí, vlhko...
Zkouším další slova. Plav-ec. Plav je kořen, -ec je přípona. Plav-ec-ký. -ký je koncovka?. Nebo plav-ec-k-ý? Odůvodnila bych, že nové slovo od plavec je plavecký, tedy jsou tam dvě přípony a koncovka -ý. Nebo je tam jen jedna přípona -eck?
Zdravím,
já bych řekl, že to máte správně. Dvě slovotvorné přípony a koncovka -ý. Plav-ec-k-ý
Jen ještě sám sebe doplním. Plav-ec-k-0-ý (kořen-slovotvorná přípona-slovotvorná přípona-kmenotvorná přípona-koncovka).
Podle Akademické mluvnice by to ovšem vypadalo: plav-ec-k-ý-0, tudíž by koncovka byla nulová a ypsilon by se chápal jako kmenotvorná přípona.
Pro žáka 6. třídy ale bude nejspíš platit to první. Jen dávám raději obě možnosti, s kterými se lze setkat.
Pane "špatný", ale chytrý ! Druhý komentář už je na mě moc. Ale děkuji, snad se chytám, snad to i vnukovi nějak vysvětlím.
Tady záleží na zadání. Pokud máme provést slovotvorný rozbor, určíme, že plavecký je přídavné jméno druhově přivlastňovací (t.j. které něco přivlastňuje určité skupině, druhu). Je tvořeno od základového slova plavec (slovotvorný základ je zde také plavec), a to pomocí přípony -ký (která je variantou přípony -ský užívanou, je-li je základ slova zakončen na c). Jestliže ale máme za úkol vyznačit stavbu slova, bude to plav-ec-k-ý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.