Nejste přihlášen/a.
Já si myslím, že tahle otázka je hodně nesmyslná. Stejně tak si mohu myslet, že četba knih je ztrátou času. Nikdy mi k ničemu nebude, když budu vědět, např. jestli černý obelisk někde stojí nebo jestli babička měla kapsáře a k čemu jsou mi, jak jsem se v knihách dočetla. Jestli se neučím cizí jazyk, protože se můžu vykašlat na svět, když je mi na svém dvorečku tak dobře a nutnost cizích slov, co k počítači potřebuji, ta slova získám jinde než v paměti. Vlastně všechny vědomosti dnes najdu na pc a nemusím vědět nic, stačí, když umím číst. Celé studium není o tom, že něco musíš, ale že chceš. Každé vědění tě posune o něco výš, říkáte level? , získáš nejen "papír", ale i znalosti, potřebu vědět a dozvědět se více a do hloubky, získáš přátele a známé, kteří tě budou na vyšší úraveň táhnout. Studium a prostředí, ve kterém se budeš pohybovat ti otevře nové obzory. A o tom to je. Nejen o tom, že v zaměstnání získáš určitou pozici.
Kdo se kamarádí se slepicemi, bude kdákat. Kdo se bude přátelit s orly, vzlétne vysoko.
Začátek dobrý zbytek jsou nesmysly. Co to je za hloupý argument, že bude mít přátele, kteří ho budou tahat?... vy o vysoké škole nic nevíte že.
Pozici sice získat může, ale když to bude blbec, tak je mu vš k ničemu. Můj nadřízený měl vš, ale v praxi byl absolutně nepoužitelenej. Ke všemu musel mít x poskoků. Moje kolegyně má dvě vš. Já jsem pouze vyučená. Děláme stejnou práci za stejný peníze. Ona byla dosazena hned po škole já se svou pílí rok k této pozici prokousávala. Obě jsme strčily našeho šéfa se svýma znalostma do kapse .
Takže za mne je sice vš super, ale není to jen o vzdělání.
Kdysi mi jeden známý řekl jedno velké moudro - "Škola je k ničemu, ale chybí, když jí nemáš" To platí obecně, nejen pro VŠ.
Jinak záleží na tom, co v životě chcete dělat. Pokud se chcete živit třeba jako lakýrník, truhlář, skladník, automechanik..., pak je asi VŠ skutečně ztráta času. Stačí se dobře vyučit, případně udělat maturitu. Jestli ale chcete projektovat mosty, operovat lidem mozky, vést národní banku... , určitě se bez příslušné VŠ neobejdete.
Já vysokou školu nemám a netajím se tím. A určitě mi nevadí, že ji nemám. Ba naopak já si svobodně vybral, že ji mít nechci, jelikož jsem vyhodnotil, že mi titul nic významného v kariéře a hlavně mém oboru nepřinese. Tím nechci říct, že se nevzdělávám nebo neučím novým věcem, či jsem zakrněl s odchodem ze školy. Avšak primární funkce vzdělání je v našem světě uplatnění na trhu práce. Pak až všechny další důvody. Osobní zájem a podobně. Já zastávám názor, že než mít zbytečný titul a tunu zbytečných neužitečných informací v hlavě je lepší mít praxi a zkušenosti. Protože to je pro zaměstnavatele stěžejní. Hlavně teda v soukromém sektoru. Např. finanční ohodnocení v mém oboru mezi maturantem a vysokoškolákem je téměř nulové.
Já nemám vůbec nic proti vysokoškolákům jak se tu může zdát. Jsem si vědom že máme nedostatek chemiků, techniků, učitelů, fyziků, lékařů, sester atd. a všechny tyto obory respektuji a jsem přesvědčen, že jim vysoká škola něco dá a je potřebná pro další rozvoj ať už jich samotných nebo společnosti. Já však nesouhlasím s tím, aby se tu zbytečně produkovaly desítky ne-li stovky absolventů škol, pro které nemá nebo těžko shání naše společnost uplatnění jak psal @martincakl. V mé odpovědi jsem zmiňoval např. humanitní a sociální obory. Záměrně jsem nevypisoval detaily. Ovšem tyto obory jsou nejvíce zastoupené počtem lidí, kteří potom neví "co budou dělat" a školu dělají jen proto, že je to lehce dosažitelný titul. Vidím to i v mém okolí. Kadeřnice s maturitou co dělá v pekárně. Stavař filozof, co stavařině nerozumí a horko těžko dělá pár přednášek o filozofii na škole. Spolulažka co s titulem humanitních věd nebyla schopna najít práci. Sama pak později přiznala. "No co bys chtěl taky s mojím titulem dělat". Dneska je na mateřské a předtím chvíli dělala v nějaké neziskovce za pár korun. To, že tě ten obor baví je věc jedna. Bavit může ledasco. Ale když tě to neuživí, tak je asi něco špatně. A teď si formou humoru půjčím ještě takové to otřepané klišé. "A tohle všechno platíme zbytečně z našich daní"
Takže závěr...Vysoká škola ANO pokud to bude obor s následným dobrým uplatněním, NE pokud to bude jen "proto, aby byl titul"
Já si na druhou stranu myslím, že jsou humanitní obory a humanitní obory. Je totiž velký rozdíl mezi studiem filosofie na Karlově univerzitě, na Oxfordu, Harvardu a mezi studiem filozofie v Horní Dolní. A myslím, že ten rozdíl dělají větší mírou ti studenti, protože na prestižních školách častěji najdeme motivovanější studenty, kteří o svůj obor mají zájem, a ví, kam směřovat dál po studiu. Takže si nemyslím, že problém leží v humanitních vědách jako takových, jasně, jejich absolventi nejsou připraveni na jednu určitou kariéru (jako třeba lékaři), ale ti schopní si uplatnění najdou.
Vzpomínám si na známého, co studoval humanitní studia vzdělanosti v Pardubicích. Když jsem se zeptal "Baví tě to?", odpověděl: "Já chci hlavně ten titul." Naopak znám řadu lidí, kteří studují humanitní obor (já sám studuju dva humanitní obory) a s uplatněním nemáme problém, je ale pravda, že nestuduju kvůli titulu studia humanitní vzdělanosti v Pardubicích.
Studuju hlavně proto, že mě baví zkoumat lidskou kulturu . Ale to vám asi přijde takové neperspektivní, že? V současnosti si přivydělávám výukou angličtiny a češtiny a učení mě chytlo do té míry, že bych u toho chtěl zůstat. A přivedly mě k tomu ty obory, co studuju (anglistika, bohemistika).
Nejhorší na tom je, že pro drtivou většinu "pseudooborů" je potřeba státem vytvořit pracovní místa, protože absolventi těchto oborů jsou v soukromém sektoru (a pro nějakou smysluplnou činnost) nepoužitelní.
krtek: Jo no, k čemu je nám humanitní věda. Vždyť se bez filosofie, logiky nebo politologie snadno obejdeme. K čemu chápat geopolitický kontext a vést lidi k porozumění a studování oné problematiky. Na co studovat historii, když to, co bylo, již bylo. Humanitní obory opravdu nejsou třeba, jen zatěžují naši mysl...
TO BYLA IRONIE A TEĎ VÁŽNĚ - humanitní vědy jsou důležité a velmi potřebné. U každých (i technických) se najde něco, co však nemá takový rozsah a důležitost ve srovnání s jinými obory. Absence humanitních věd, nebo jejich okleštění je ornou půdou pro propagandu a totalitní myšlení, že je jen jedna pravda.
Využij výhodu studia vysokých škol v ČR zadarmo. Vlastní, osobní zkušenost je nepřenositelná. I kdyby nic, tak potkáš lidi ve svém věku většinou z různých koutů republiky, což je osvěžující. Navíc je to výběr lidí, kteří jsou zpravidla více ambiciózní než průměr ve společnosti. Síť známých bývá někdy hodnotnější než diplom na konci studia.
Přeju hodně štěstí při volbě a mnoho pevné vůle při současné distanční výuce )
To že VŠ je k ničemu, říkají ti, co mají max. výuční list ale často řvou, že musí makat na 3 směny a za málo peněz, mistra jim dělá mladý blbec s VŠ. Pokud něco fakt dobře umíte a uživí vás to, nemusíte studovat. Až zestárnete, bude vám vadit, že vás ti se školu přeskočili. Je to na vás co chcete.
Filozofická fakulta prý produkuje žurnalisty, překladatele a dle slov kamarádovi přítelkyně prý i ředitele bank.
Dle mého má smysl lékařská fakulta, právnická fakulta, přírodovědecká fakulta, VUT.
Na filozofické možná ekonomka, ale sama o sobě?... asi pořád lepší než studovat bohemistiku.
Studium na vysoké škole především mění celý přístup k životu,mění zcela myšlení člověka.Se znalostmi se zvyšuje i pohled na svět.
JABRAKA
Ze své firmy vím,že se vzděláním neroste pohled.Jediné co se vzděláním uchazečů o práci roste je nechuť pracovat,motorická neschopnost,ztrata logického uvažování a neschopnost samostatné práce.
Záleží jaká škola a proč ji děláš. Faktem je, že existují pracovní pozice, kde je vyžadována VŠ, ale neslyšel jsem o pracovní pozici, na kterou by tě nepřijali proto, že máš VŠ.
Já mám takovou zkušenost,že do zaměstnání jsme přijali čerstvého inženýra.Ten,jakmile si na kádrovém sedl na židli,chtěl vědět,jakou vedoucí funkci bude zastávat a kolik za to bude.
JABRAKA
V době, kdy mladým zaměstnavatelé dávají nevýhodné smlouvy na dobu určitou a plat základní + odměny je zcela normální, že první na co se takový člověk zeptá jsou finance.
Asi by se ti nelíbilo, kdyby jsi onemocněl a měl ze základní mzdy nemocenskou 4 tisíce.
Taková je dnešní realita.
...
Ale chápu na co bylo naráženo. Takového inga bych taky hnal.
V některých případech to je opravdu zbytečné, zvlášť když vysokou školu studují ti, kteří vědí, že ve studovaném oboru nikdy pracovat nebudou a školu studují o 2 roky déle. Pokud budeš studovat obor, ve kterém máš naději, že najdeš uplatnění a baví tě - s tím ho studuješ- , ztráta času to není, ale pokud tě baví víc např. řemeslo, tak potom to je opravdu ztráta času.
Navíc, jen taková poznámka, podle vyjadřování a pravopisu třeba i tady v poradně, bych kolikrát pisatele typovala maximálně na základní školu. Pokud si to po sobě nepřečtou a nezkontrolují, tak je to opravdu smutné. I když uznávám, že něco se může přehlédnout, ale nemá to být pravidlem.
Jak pro koho a jak který obor. Nadaný a schopný, ať jde na tu medicinu, vysokou techniku, farmacii, práva, studovat vědy, ...Kdo jinej? Jen je těch škol moc. A některé obory jsou přinejmenším podivné. Jejich absolventi pak nenacházejí uplatnění. Znám např. mladého muže, co vystudoval religionistiku a pase ovce, spásá s nimu nálety, za což dostává dotace. Pak tu jeden inžinýr řídí autobus...Za posledních 50 let se počet vysokoškoláků zhruba zdesetinásobil! Ovšem IQ národa se moc nezměnilo..Dnes se nejvíc uplatní dobrý řemeslník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.