Nejste přihlášen/a.
To není nutně "podle některých slov". Je to hlavně podle toho, zda má daná činnost následky v přítomnosti nebo dosud trvá. V takových případech jde většinou o předpřítomný čas, pokud není ve větě časové určení – pak by nastoupil čas minulý prostý i navzdory následkům v přítomnosti (typicky (yesterday, last week, last year, three days ago... např. Zlomil si ruku > stále ji má zlomenou > předpřítomný čas x VČERA si zlomil ruku = časové určení v minulosti > čas minulý prostý).
Některá slova mohou skutečně o použitém čase něco napovědět, ale pravidlo není stoprocentní. Např. "since"ve významu "od"singalizuje obvykle čas předpřítomný (ale opět je třeba rozeznat ohraničenou, ukončenou událost v minulosti. Např. Since I broke my arm at three years of age, Ive been more careful. Zlomení ruky na třech letech je uzavřená záležitost > minulý čas; ale já jsem opatrnější dodnes > čas předpřítomný v druhé části věty. Ale: My life has gotten better since youve been around. Od té doby, co jsi (tu) ty, se můj život zlepšil. Ty jsi tu pořád a život je stále lepší > čas předpřítomný v obou částech věty); "just"ve spojení s právě ukončenou činností naznačuje trvání/následek v přítomnosti (Ive just arrived. Právě jsem dorazil. > následek: jsem tu > čas předpřítomný).
Předpřítomný čas se dále pojí typicky (opě: ne vždy) s never, ever, before, yet a already. Pěkně shrnuto zde: englishgrammar.org/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.