Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi odvoláním a rozkladem - příklad rozkladu (par. 152)

Od: potrebujipomooc odpovědí: 1 změna:
Zdravím. Pomohl by mi někdo vysvětlit rozklad (par. 152) na nějakém příkladu? Už jsem pročetla ÚZ i internet a nikde jsem nenašla příklad. Například odvolání nám učitelka vysvětlovala na tomto příkladu: Chceme stavět pětipatrový dům a máme okolo našeho pozemku dva sousedy. Jsme tři účastníci řízení. Přijde rozhodnutí, že mi stavbu povolili. Kdyby nějaký z mých sousedů si to nepřál, vadila by mu takhle velká stavba kvůli zastínění jeho domu atd... tak může podat odvolání do 30ti dnů.
Ale vůbec nechápu rozdíl mezi rozkladem a odvoláním. A to asi protože mi to nikdo nevysvětlil na příkladu. Kdybych měla příklad, hned by mi to bylo jasnější. Tak jsem chtěla poprosit i Vás, zda by mi někdo byl schopny vysvětlit to na nějakém příkladu? Strašně moc by mi to pomohlo, výuka doma je pro mě těžká, předem děkuji.
PS: sama se ptám proč nemáme na veřejnou správu s paní učitelkou on-line hodiny

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rozklad lze podat proti rozhodnutí, které vydal ústřední správní úřad, ministr, státní tajemník ministerstva, nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu v prvním stupni. Je to tedy v podstatě totéž jako odvolání, pouze název je jiný, pokud v prvním stupni rozhodoval nějaký ústřední správní orgán.

O rozkladu rozhoduje ministr nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu. Návrh na toto rozhodnutí předkládá ministrovi nebo vedoucímu jiného ústředního správního úřadu rozkladová komise, která má min. 5 členů. Většinu členů rozkladové komise tvoří odborníci, kteří nejsou zaměstnanci ústředního správního úřadu.

Nestanoví-li zákon jinak, lze v řízení o rozkladu:

a) rozhodnutí zrušit nebo změnit, pokud se tím plně vyhoví rozkladu a jestliže tím nemůže být způsobena újma žádnému z účastníků, ledaže by s tím všichni, jichž se to týká, vyslovili souhlas, nebo

b) rozklad zamítnout Pokud to nevylučuje povaha věci, probíhá řízení o rozkladu obdobně jako řízení o odvolání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]