Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestup ze čtvrtého ročníku

Od: lukky odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
momentálně studuji střední školu v oboru strojírenství (čtvrtý ročník) a vím, že to není prostě nic pro mě, že to byla prostě chyba... Prostě není to pro mě, nějaké stroje, strojní součásti, polotovary, atd... A teď si prostě celkově uvědomuji, (protože jsem prostě už starší), že tento obor ani nechci dělat (nechci pracovat v oboru, co se týče strojů, atd..). Nemám na to ani chuť a ani to prostě moc neumím navrhovat a vypočítávat nějaké ty stroje a mnoho dalšího..
Nyní jsem dostal možnost přestoupit na jiný obor (ohledně počítačů), který by mě bavil, ale do prvního ročníku. Ale zase vím, že tento obor, kdybych přestoupil, tak by byl i mým koníčkem. V podstatě o tento obor se zajímám už od malička a baví mě. Byl bych prostě šťastný. A vím, že bych se netrápil, jako na tom oboru, kde nyní jsem..
Samozřejmě, že nejlepší by bylo ten čtvrtý ročník vydržet, ale zase si říkám, že bych měl radši maturitu na ten jiný obor, který mě baví, než abych čekal, jestli to vůbec tento rok zvládnu (maturitu).
Proč se rozhoduji až teď? Rozhodoval jsem se už ve druhém ročníku, ale bohužel jsem byl blbý a také rodiče pořád, že to dodělám, atd... Jenže, když řeknu, že to prostě není pro mě, protože já jsem na takové věci prostě blbý, tak věta je jen ta, že to dodělám.
Co tedy teď? Jako, zatím si to říkám jen u sebe v hlavě, ale jakmile bych se s tím zmínil u rodičů, tak bych jim to musel nějak vysvětlit. To ale nevím jak, jelikož by zazněla věta nějaká podobná jako: „ Ty jsi se zbláznil? To doděláš". Sice už mám dávno přes 18 let, ale i tak se nemohu sbalit a prostě jít na jinou, aniž bych to nějak neprobal s rodiči.
Děkuji a přeji hezký den.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Zatni se a dodělej to, třeba i na čtyřky. Nezahoď ty roky! Málokdo se bude ptát, cos přesně studoval a jaké známky jsi měl na maturitním vysvědčení. Prostě mít maturitu. A pak můžeš dělat něco, co Tě baví. Firmy zajímá, jestli jsi pracovitý, samostatný, odpovědný. Konkrétní práci si osvojíš praxí.

Taky je otázka, jestli Tě přijmou.

lukky
hodnocení

Díky. Zkusím se nad tím ještě hodně zamyslet.

Jinak, jestli ta poslední věta je směřována na tu jinou školu, pak ano.

liska5

Ano, poznámka se týkala té školy. A věř, že si ji poněkud idealizuješ, Tam jsou taky předměty, kde můžeš narazit. A některým učitelům nemusíš sednout, právě pro ten přesun. To se občas vyskytnou takoví ti cestovatelé, kteří nikde nic nedodělají. A ti už mají předem těžší pozici.

lukky
hodnocení

Ano, vím, ale na Strojírenství jsou hlavní předměty strojírenství a stavba a provoz strojů. Problém je v tom, že já třeba ani nerozumím, co něco v tom předmětu znamená, kvůli tomu, že mě to prostě nebaví a nezajímá. Samozřejmě, že mohu narazit na jiném oboru na nějaké předměty, ale radši se je budu učit, jelikož vím, že mě prostě ten obor bude bavit. Budu to muset asi zkusit dodělat. Jako já vím, že když už jsem to vydržel čtyři roky, že je to škoda zahodit. Toho jsem si vědom.

peta*
hodnocení

1x
Být tebou tak si školu dodělám a pokud máš chuť tak můžeš na vejšce pak studovat to co chceš a co tě baví, veř mi taky jsem byl téhle situaci.

hodnocení

1x

tak kdyby mi dítě ve čtvrťáku oznámilo, že se školou končí a odchází znova do prváku, tak bych ho upozornila, že ale za svý. protože pokud půl roku před maturitou o vlastní vůli fikne se školou, tak je zjevně připraveno se samo živit, čímž moje vyživovací povinnost končí *nevi*

hodnocení

1x

PŘESTUP VE 4. ROČNÍKU...TAKOVÝ NESMYSL! Po 3 letech flákání ve škole přituhlo a pro tebe začala práce a to ti nevoní, co? Najednou jsi zjistil, že na to jsi blbý, jo? Tak buď jsi opravdu blbý a neuspěješ ani na jiné škole, nebo tak blbý nejsi, ale jen líný, zabereš, nezahodíš 3 resp. 4 roky, a dáš to. Pak si najdeš práci, aby tě vaši nemuseli živit a šatit, vůbec to nemusí být ve strojírenství, klidně můžeš na stavbě vozit kolečka s pískem, a někde uděláš 2 ročníky nějaké nástavby ke své maturitě a budeš mít druhou. Souběžné předměty ze strojařiny ti započítají. Nebo řekneš mámo, táto, ještě na mne další roky vydělávejte, je to pohodlné a mě to tak vyhovuje. Hlavně mi dávejte dost peněz, jsem mladý, a potřebuji přece žít na úrovni. TO NEMÁ CHYBU...BEREŠ?

id
hodnocení

0x

Také jsem rodič a také říkám školu dodělat, máš to za pár. Vysněný obor si doděláš dálkově při jakékoliv práci. Vem v potas, že by tě rodiče zbytečně živili další 4 roky .Nebo si brigádama pokryješ vlastní náklady?

kareel
Vždyť může pokračovat studovat něco jiného ne? Jaký zbytečný živění proboha?

iz*
hodnocení

0x

To je hrozně nezodpovědný přístup ke studiu a bezohlednost vůči rodičům, kteří téměř čtyři roky pracovali a vydělávali na to, abyste mohl studovat, abyste se dostal tak daleko, jak nyní jste. Skutečnost, že Vás obor nebaví, jste měl s rodiči probrat dříve, na jiný obor jste mohl přestoupit už před třema a půl rokem.

Teď byste neměl zahodit čtyři roky a odmaturovat. S maturitou na kterékoliv SŠ můžete pokračovat na kterékoliv VOŠ nebo VŠ, takže se novému oboru můžete začít věnovat v dalším stupni vzdělávání.

lukky
hodnocení

Ano, to jsem říkal, jenže jak píši výše, tak byla jenom ta stejná slova: To doděláš.

Jenže, co když neudělám zde maturitu? Co pak? Nyní máme tři práce a toto udělat v každé z ní: navrhnout, spočítat, nakrestlit, jenže já to prostě neumím. Já prostě vůbec neumím něco navrhovat, počítat... Nevím ani jak začít, tak právě i kvůli tomuto důvodu, bych šel radši pryč.

Cos tam tedy 3 roky dělal, proboha? Flákal se jen?

hodnocení

0x

@lukky - Já prostě vůbec neumím něco navrhovat, počítat...
Rodiče za skoro čtyři roky neznají vaše studijní výsledky? Vždyť se to nějak muselo projevit.

Pokud skutečně nechcete tuhle školu dodělat, vidím jedinou možnost - najít si práci a to, co by vás bavilo, studovat při zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]